Politika

USA: A kínai konzulátusnak Houstonban be kellet zárnia

Az amerikai kormány elrendelte a houstoni kínai konzulátus bezárását. Eddig ezt az „amerikai szellemi tulajdon és az amerikai magáninformációk védelmével” indokolták meg. A houstoni hatóságok nem sokkal ezután jelentették, hogy a konzulátus udvarán hivatalos dokumentumokat égetnek el a szemeteskukákban. A kínai kormány „kemény ellenintézkedéseket” jelentett be.

Július 21-én az amerikai kormány bejelentette, hogy bezárja a houstoni kínai konzulátust. Az épület kiürítésének, valamint az alkalmazottak kiutazásának a következő 72 órán belül kellett megtörténnie.

Egy első hivatalos nyilatkozatban Morgan Ortagus, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának a szóvivője a következőképpen indokolta az eljárást:

„Az Egyesült Államok nem fogja tolerálni a szuverenitásunk semmibe vevését és a népünk megfélemlítéseit a Kínai Népköztársaság által, éppoly kevéssé, ahogyan nem toleráltuk a Népköztársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait, az amerikai munkahelyek ellopását és más hallatlan magatartást.”

Mike Pompeo külügyminiszter egy CNN-nyilatkozatban hozzátette, hogy Amerikának egyértelmű elvárásai vannak a Kínai Kommunista Párt viselkedésével szemben. Ha azonban ezeket nem tartják be, Amerika intézkedéseket foganatosítana, hogy „megvédje az amerikai polgárokat, a biztonságot, valamint az állam biztonságát, a gazdaságot és munkahelyeket”.

Számos forrás gyanítja, hogy a bezárás két feltehetően kínai hackernek a megvádolásával függ össze. A két vádlottnak állítólag a kínai rezsim megbízásából kellett illegális módszerekkel hozzáférnie az új koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatos kutatási eredményekhez. A két férfit azzal is vádolják, hogy az Egyesült Államok és más országok cégeinek szellemi tulajdonához akartak hozzáférni, és adatokat gyűjteni az Egyesült Államokban és Hongkongban élő emberi jogi aktivistákról. Ezt John Demers mondta, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumából, egy július 21-i sajtótájékoztatón. A két állítólagos hacker közben visszatért Kínába, és ezért már nincs az Egyesült Államok igazságszolgáltatási hatáskörében.

Egy hivatalos nyilatkozat a kormány részéről ezeket az összefüggéseket illetően még függőben van.

A houstoni kínai konzulátus a nagyobb hivatalokhoz számított, több tucat alkalmazottal. Azonfelül, eltekintve a washingtoni kínai nagykövetségtől, további kínai konzulátusok léteznek Los Angelesben, San Franciscóban, New Yorkban és Chicagóban.

A hivatalos dokumentumok megsemmisítése

Miután a konzulátus bezárása ismertté vált, tanúk jelentettek füstképződést ennek a tájékáról. Kínai diplomatákat figyeltek meg, miközben dokumentumokat égettek el a konzulátus udvarában található szemetes kukákban. Samuel Pena tűzoltóparancsnok szerint a tűzoltók és rendőrök bevetési egységeinek nem volt szabad belépniük a területre.

Az, hogy milyen típusú dokumentumokat semmisítenek meg a lángok, jelenleg nem ismert. A kínai konzulátus részéről azt mondták, hogy minden „normálisan” folyik.

A kínai rezsim „kemény ellenintézkedéseket” tervez

Az Egyesült Államok és Kína politikai kapcsolatai egyre feszültebbé váltak az elmúlt hónapokban. Wang Wenbin kínai külügyminiszter a konzulátus bezárását „a Kína elleni legutóbbi eljárás példátlan eszkalációjának” nevezi.

Wang Wenbin szerint a kínai kormány „kemény ellenintézkedéseket” foganatosít majd, ha az USA a bezáráshoz tartja magát.

Egy nappal a bezárás bejelentése után az állami ellenőrzésű kínai „Global Times” napilap felmérést indított olvasói körében arról, hogy melyik kínai USA-konzulátust kellene megtorló intézkedésként bezárni. Többek között javaslatot tettek az amerikai hongkongi konzulátus bezárására. Az új biztonsági törvénnyel együtt Hongkongban ez egy újabb negatív fejlemény lenne Hongkong szabadsága számára.

Trump amerikai elnök egy aktuális nyilatkozatban azt mondja, hogy amerikai földön lehetségesnek tartja további kínai konzulátusok bezárását is.

Forrás: https://www.visiontimes.net/usa-chinesisches-konsulat-in-houston-muss-schliessen/

Kép: @Jennifer Zeng’s blog