Történelem

Ne érezd úgy, hogy ami történik veled, az igazságtalan lenne – minden a legjobb elrendezés szerint alakul

Az ókorban volt egy király, aki szeretett hétköznapi ruhába öltözve vadászni a miniszterelnökével. A miniszterelnök mottója a következő volt: „Minden a legjobb elrendezés szerint történik”.

Egy napon a király vadászott egy erdőben és megölt egy leopárdot. Ahogy leszerszámozta a lovát és közeledett a haldokló leopárdhoz, a leopárd az utolsó erejével ráugrott, és kiharapott a király kisujjából egy darabot.

A király annyira szomorú volt, hogy arra kérte a Miniszterelnököt, hogy igyon vele. A miniszterelnök azonban elmosolyodott, és azt mondta neki: „Ne légy szomorú, Felség! Úgy gondolom, hogy ez a legjobb megoldás a számodra.”

A király dühös lett és azt kérdezte: „Az pedig a legjobb megoldás lenne a te számodra, ha börtönre ítélnélek?” A miniszterelnök válaszolt: „Ha ezt megteszed, azt hiszem, ez lesz a legjobb megoldás a számomra.” A király annyira mérges volt, hogy a Miniszterelnököt ténylegesen börtönbe vetette.

Egy hónappal később a király felépült a sérülésből. Egyedül indult útnak, és egy távoli erdőbe ment. Hirtelen egy bennszülött csoport csapott le rá a domb felől, elrabolta a királyt és elhurcolták a törzsükbe.

Kiderült, hogy a törzs áldozatot keres a telihold istennőjének. Amikor feláldozták őt, a király kétségbeesettnek érezte magát és biztos volt benne, hogy élete véget ér. De a pap hirtelen félelmetes felfedezést tett – a király kisujja hiányos volt! Ez nem lehet az istennőnek felajánlott áldozat, mivel biztosan feldühítenék ezzel és veszélybe sodornák az egész törzset. A törzs ezután elengedte a királyt.

A király boldog volt. Hazatérésekor elengedte a miniszterelnököt, ünnepet tartott a tiszteletére, és elismerte a miniszterelnök szavait: „Igazad van! Minden a legjobb elrendezés szerint történik. Ha nem harap meg a leopárd, akkor ma már nem élhetnék.”

A király ekkor szünetet tartott, miközben elgondolkodott. Megkérdezte a miniszterelnököt: „De egy hónapig ok nélkül őrizetbe vettek téged. Hogyan magyarázod, hogy ez volt a legjobb intézkedés a számodra?”

A miniszterelnök egy ideig lassan ivott a bögréjéből, és végül azt válaszolta: „Ha nem lettem volna a börtönben, vadászatra mentem volna veled és elraboltak volna. Amikor az őslakosok rájöttek, hogy nem tudnak felajánlani az istennőnek, engem ajánlottak volna fel helyetted.”

A király felnevetett és azt mondta: „Pontosan! Minden a legjobb elrendezés szerint történik.

Ez a története a mondásnak, mi szerint: „Minden a legjobb elrendezés szerint történik.” Ez a történet sok ember gondolkodását befolyásolta, akik rájöttek, hogy amikor ezt a bölcs filozófiát alkalmazzák életükre, pozitív eredményre jutnak általa.

(Kép: via pixabay / CC0 1.0)

Credit: Vision Times / Sharon L és Tatiana D

Forrás:

https://www.visiontimes.com/2020/07/25/do-not-feel-things-are-unfair-everything-is-the-best-arrangement.html