Kultúra,  Történelem

Huo tábornok, aki a legdicsőségesebb katonai eredményeket érte el

A Han dinasztiai Wu császár uralkodásának ideje alatt Hannak hatalmas területi kiterjedése volt, valamint erős és központosított kormányzása. Wu császár nem vonult vissza a Xiongnu támadásaitól északra (Saibei). Ehelyett sokszor megtámadta Xiongnu-t. A Xiongnu elleni több évtizedes harc alatt Huo Qubing volt a legtöbb dicsőséges katonai eredménnyel rendelkező tábornok.

Hou-nak szegény gyermekkora volt, de nagyon szívesen tanult. Huo nagybátyja egy híres tábornok volt, és megtanította mindenféle harcművészetre, különösen a lovaglásra és íjászatra – arra a két készségre, melyekben a Xiongnu sokkal jobb volt abban az időben. Huo nagynénje Wu császár királynője lett.

17 éves korában Huo bebizonyította kiemelkedő katonai tehetségét és bölcsességét, és így nagy kegyet nyert a császárnál, aki testőrének nevezte ki. Kr.e. 123 tavaszán elrendelte a nagybátyjának a császár, hogy harcoljon Xiongnu ellen. A 18 éves Huo a császár engedélyét kérte, hogy csatlakozhasson a háborúhoz. Huo nyolcszáz katonát kapott, hogy vezesse őket a háborúba.

Habár ez volt az első háborúja, Huo nem mutatott semmi félelmet. Manőverezett és rajtaütött Xiongnu táborain, és meggyilkolt több mint kétezer Xiongnu katonát. Ebben a háborúban aratta a legnagyobb győzelmét. Wu császár megjutalmazta őt a „bajnoki herceg” címmel – neve pedig ismertté vált.

A Huo-val vívott két fő csata után Xiongnu komoly veszteséget szenvedett a katonái között és a területében is, valamint az erkölcs is lesüllyedt.

Huo-t ugyanannyira figyelemre méltatták, mint nagybátyját. Wu császár megbízásából egy luxus kastély épült számára jutalomként. A kastély befejezése után Wu császár Huo-ért küldött, és megkérdezte, hogy tetszik-e neki a kastély.

Huo visszautasította az ajándékot, ezt válaszolva: „Hogyan telepedhetnék le itthon, miközben Xiongnu megtámadja az országunkat?” A császárt lenyűgözte Huo hazavédelmi szenvedélye.

Huo válasza egy jól ismert mondássá vált Kínában, és több ezer éven át adták tovább a történelemben.

Attól az időtől kezdve Xiongnu katonai ereje összeomlott, és a Han dinasztia képes volt teljes ellenőrzés alatt tartani a nyugati területekre vezető utat, fejleszteni a „Selyemutat”, ami elősegítette a kulturális és a kereskedelmi cserét kelet és nyugat között.

Feljegyezték, hogy Wu császár egy üveg értékes borral jutalmazta meg Huo-t, és azt elküldte egészen Huo katonai táboráig a fővárosból. Huo kiöntötte az egész üveg bort a tábor melletti patakba, így az összes katonája meg tudta kóstolni. A völgy megtelt a bor ízével, és mindenki élvezte. A hely nevét ezután Jiu Quan-ra (bor forrás) változtatták.

Hou nem volt beszédes, de nagyon bátor és bölcs volt minden csatában. Katonai zseninek tartották. A Xiongnu-val vívott hat csatája alatt több százezer ellenséges katona halt vagy sebesült meg.

Hou Qubing 24 éves korában halt meg egy járvány következtében. Az élete, mint egy meteor: rövid volt, de dicsőséges. Wu császár nagy temetést rendezett neki, és a császári sírok mellé temettette dicsőséges katonai eredményeinek emlékére.

Forrás: http://hu.clearharmony.net/…/a111000-Huo-tabornok-aki-a…