Hírek,  Politika

Tibet: A KKP kampányt indít az imazászlók ellen

Semmi sem jellemzőbb a tibeti kultúrára és vallásra nézve, mint a vallási zászlók. Most eltávolítják őket, faluról falura, mivel a vallás üldözése fokozódik.

Nehéz elképzelni Tibet, Bhután, Nepál, Mongólia vagy Ladakh falvait imazászlók nélkül. A vallásos szimbólumokkal és szövegekkel ellátott kicsi zászlócskák mindenütt lógnak. A táj szerves részei, de a buddhisták számára sokkal többek. Szent tárgyak, amelyekről azt gondolják, hogy békét és harmóniát teremtenek. Öt színük – kék, fehér, piros, zöld és sárga – a buddhizmus öt elemét és öt bölcsességét képviselik.

A bhakták úgy vélik, hogy az imazászlók mozgatásával a szél együttérzést és jóindulatot fog elosztani mind a buddhisták, mind a nem buddhisták érdekében. Ezért a buddhisták nem bánják, amikor a különböző vallásokban hívő nyugati emberek imazászlókat vásárolnak és otthonaikban használják. Csak azt kérik, hogy ezeket a szent tárgyakat tisztelettel kezeljék. Nem csupán díszként. Amikor a javítás már nem segít, nem szabad a szemétbe dobni, hanem el kell égetni, ügyelve arra, hogy soha ne érintsék meg a talajt. Ily módon a buddhisták úgy vélik, hogy áldásukat a füst továbbítja a szellemi világhoz.

A KKP megpróbálja elpusztítani a tibeti vallást és kultúrát, és csak egy „Disney” verziót hagy hátra a naiv turisták számára. Ez az erőfeszítés évtizedes, de Hszi Csin-ping alatt erősödött meg. 2020. június 16-án a Tibeti Emberi Jogok és Demokrácia Központja közzétette a 2019. évi tibeti eseményekről szóló jelentését, amely dokumentálja, hogy a helyzet miként vált rosszabbá és rosszabbá. Különösen aggasztó a szerzetesek, apácák és laikus buddhisták elleni kínzás egyre növekvő száma, akiknek „ezreit” tartóztatják le és vették őrizetbe 2019-ben. Egy 2019. augusztusi új törvény megszüntette azoknak a volt kormányzati dolgozóknak a nyugdíját, akik valamely vallási tevékenységben részt vettek, beleértve az imát a családdal és a barátokkal. Végül, a KKP bejelentette, hogy csak egy „modern, szocialista buddhista rendszernek” szabad megmaradnia (bizonytalanul).

Sajnos a tibeti vallás vizuális aspektusai elleni támadás várható volt. Nem meglepő, hogy a KKP most már imazászlókaz távolított el a dombokról és falvakról, nyilvánvalóan anélkül, hogy a zászlókat a buddhista hagyomány által előírt tiszteletben tartásával kezelte volna. A KKP arra kényszeríti a helyi lakosokat, hogy távolítsák el a zászlókat, és adják a rendõrségnek… A kampány Qinghai Golog (Guoluo) tibeti autonóm prefektúrájában és Tengchen (Dingqing) megyében indult a tibeti autonóm régió Chamdo községében, és másutt folytatódik, a Rádió Szabad Ázsia beszámolója szerint. A kampányt a „környezettakarítás” ürügyén hajtják végre, bár a KKP megemlíti a nem szocialista buddhizmus „viselkedési reformját”.

A bhakták szempontjából ez bűncselekmény… de azokat, akik ismételten tiltakoztak a KKP hasonló lépéseivel szemben, amint azt a tibeti Emberi Jogok és Demokrácia Központja a jelentésében megjegyezte, azonnal letartóztatták és gyakran megkínozták. Az ima zászlók Tibet lelke. Még azoknak is, akik nem buddhisták, tiltakozniuk kell a kulturális népirtás ezen új megnyilvánulása ellen.

Forrás: https://bitterwinter.org/tibet-the-ccp-launches-a…/…

Kèp (credit): https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Prayer_flag.jpg