Hírek,  Politika

A Magnitsky Act mint modell: Az EU-államok megállapodtak egy új szankciós eszközről

Az EU új eszközt fogad el az emberi jogok megsértésének szankcionálására. A modell egy amerikai rendszer, amely nemrégiben büntetőintézkedéseket tett lehetővé többek között Jamal Khashoggi újságíró kegyetlen meggyilkolása miatt.

Az olyan emberi jogi jogsértések, mint amiket Kínában, Oroszországban vagy Szaúd-Arábiában követnek el, a jövőben sokkal könnyebben szankcionálhatóak lesznek az Európai Unió által.

A tagállamok képviselői megállapodtak egy erről szóló szabályozásról december 2-án, szerdán este Brüsszelben, amit a német sajtóügynökség uniós diplomatái is megerősítettek. Az elmúlt hetekben tárgyaltak erről az EU Tanács jelenlegi német elnöksége alatt.

Az új szabályozás lehetővé teszi azon szereplők vagyonának befagyasztását, akik súlyos emberi jogi visszaéléseket követnek el, vagy azokból profitálnak. Ezenkívül beutazási tilalmat kell kiszabni ezekre az emberekre.

Eddig az emberi jogok megsértését csak az államokkal szembeni büntetőintézkedésekkel, vagy az EU által létrehozott speciális szankciós rendszerek keretében lehetett büntetni, például a számítógépes támadások és a vegyi fegyverek használata elleni küzdelem esetében.

Ez eddig megnehezítette vagy lehetetlenné tette az EU számára, hogy reagáljon az emberi jogok megsértésére – például Jamal Khashoggi újságíró rettenetes meggyilkolása ügyében az isztambuli szaúdi arábiai konzulátuson.

A tervezett EU-rendszer modellje az úgynevezett USA globális Magnitsky Act. Az Egyesült Államok Kongresszusa úgy döntött 2016-ban, hogy szankciókat szab ki az orosz ügyvéd és könyvvizsgáló, Szergej Magnitsky haláláért felelős személyekre. Magnitsky előzetes letartóztatásban halt meg egy orosz börtönben 2009-ben, miután rosszul bántak vele és nem részesült megfelelő orvosi ellátásban.

Forrás: https://www.epochtimes.de/…/eu-staaten-einigen-sich-auf…