Hírek

Egy kínai kém befolyása a demokratikus politikusok körében

Az Axios által lefolytatott egyéves vizsgálat során (https://www.axios.com/china-spy-california-politicians… ) kiderült, hogy egy kínai kém több demokrata kampányba is beszivárgott, így a Kínai Kommunista Párt befolyást gyakorolhat az Egyesült Államok politikájára. 2011 és 2015 között ez a kém, egy Fang Fang vagy Christine Fang nevű nő, részt vett egy politikai hírszerzési műveletben, amelyet Kína fő, civil kémügynöksége, az Állambiztonsági Minisztérium indított.

Fang tevékenysége az Egyesült Államokban 2011-ben kezdődött, amikor beiratkozott a California State University East Bay-re. Az egyetemen hamarosan két befolyásos szervezet elnöke lett: a Kínai Diákszövetség és az ázsiai-csendes-óceáni szigeteki amerikai közügyek (APAPA) elnöke. Ezen pozíciók felhasználásával Fang lassan bejutott a politikai és üzleti körökbe, és több adománygyűjtő kampányban is részt vett. Az öböl térségének politikusai közül, többekkel kapcsolatba került, köztük a demokrata Eric Swalwell -el, Ro Khanna -val, Tulsi Gabbard -al, Mike Honda -val és Judy Chu -val.

Az Egyesült Államok hírszerző tisztviselői szerint Fang több regionális, a polgármesterek számára rendezett konferencián vett részt, lehetővé téve számára a politikusok széles hálózatának kiépítését az Egyesült Államokban. Három évig Fang köztudottan szexuális kapcsolatban állt két középnyugati város polgármesterével. Az FBI elektronikus megfigyelése két szexuális interakciót rögzített Fang és a megválasztott tisztviselők között. Fang állítólagos célja a politikai hírszerzés és a feltörekvő tisztviselők befolyásolása volt. Ez tette lehetővé Peking számára a kulcsfontosságú megválasztott amerikai tisztviselők mozgatását a Kínával kapcsolatos kérdésekben.

2015 júniusában Fang egy washingtoni eseményre volt hivatalos. De hirtelen megváltoztatta a terveit, és „vészhelyzet” ürügyén Kínába indult. Fang azóta sem tért vissza az Egyesült Államokba, és megszakította a kapcsolatait az ismerősökkel, akikkel tevékenykedésének négy éve alatt kapcsolatokat alakított ki.

Az Egyesült Államokban kémkedéssel töltött évek alatt a legjelentősebb célpontjánakk a kaliforniai ház képviselőjét, Eric Swalwell-et tartják. Fang részt vett Swalwell 2014-es újraválasztási adománygyűjtési kampányában. Sikerült elhelyeznie egy gyakornokot Swalwell irodájában. Swalwell és Fang kapcsolatának nyilvánosságra kerülésekor más amerikai politikusok azt követelték, hogy a kongresszusi képviselőt távolítsák el a Ház Hírszerző Bizottságából.

„Eric Swalwellnek nincs helye a ház hírszerzési bizottságában. A Kínai Kommunista Párt által támogatott kínai kémhez fűződő kapcsolatai megdöbbentőek, és megmutatják, hogy Hszi elnök milyen messzire hajlandó elmenni, hogy hozzáférése legyen az Egyesült Államok kritikus hírszerzéséhez.

Swalwell éveket töltött el az orosz félretájékoztatással az elnök lemondatása érdekében, miközben valójában őt használta fel a kínai kormány sakkfiguraként, amelyről tudjuk, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy bővítse a befolyását. ”- mondta Rick Scott szenátor.

A kaliforniai öböl térsége volt a cél

Kínának számos jelentős oka van arra, hogy manipulálja a politikusokat a kaliforniai Bay Area térségben. Először is itt található a Szilícium-völgy, a világ legjelentősebb technológiai központja. A kémek ott kutatnak az Amerikai Egyesült Államok szellemi termékei és egyéb kritikus technikai titkok után. Oroszország például szintén hosszú múltra tekint vissza a Bay Area területén végzett tevékenyégét illetően.

Kína az elmúlt évtizedek gyors gazdasági és katonai növekedésével a kommunista nemzet kémműveleteket is elindított a régióban. Ez év júniusában tartóztattak le egy Hao Zhang nevű 41 éves kínai állampolgárt, aki vezeték nélküli eszközökkel kapcsolatos teljesítményre vonatkozó információkat tulajdonított el.

John F. Bennett, az FBI felelős ügynöke figyelmeztette a Szilícium-völgy cégeit az ilyen fenyegetésekkel kapcsolatban.

„A gazdasági kémkedés az Egyesült Államokban mindenütt elterjedt fenyegetést jelent, különösen a San Francisco-öböl térségét és a Szilícium-völgyet illetően, amelyek az innováció és a technológia központjai… Bár ez az eset azt példázza, hogy néhány motivált alkalmazott milyen könnyedén konspirálhat a szellemi tulajdon jogellenes kisajátításában a Kínai Kommunista Párt javára, Zhang elítélésének figyelmeztetésként kell szolgálnia ellenfeleink számára ”- mondta nyilatkozatában.

Az Egyesült Államok leghatalmasabb politikusai közül néhány a Bay Area térségében kezdte politikai karrierjét. Ezért van Kína Állambiztonsági Minisztériumának külön egysége a kaliforniai műveletek befolyásolására. Mivel a Bay Area térséget általában a demokraták uralják, nem kérdés, miért hatoltak be a külföldi kémek a Demokrata Pártba.

Forrás: https://visiontimes.com/…/a-chinese-spys-seductive…

Kép: Kína Fókusz