Politika

Ujgurok: Az ujgur emberi jogi projekt új részleteket tár fel Peking hatalmas kampányáról, amelynek meg kell győznie a világot, hogy Xinjiangban nincs üldözés.

– A KKP hamis híreit fedi fel az UHRP új jelentése –

írta: Ruth Ingram

Felfedett propaganda

Eltűnő ujgur temetők, amelyek varázslatosan újra megjelennek; halottnak vélt rokonok láthatók a világ-televízióban; a nincstelen falusiak, mint vállalkozók és gyárfőnökök születnek újjá,: a kínai állami propaganda nagy erővel dolgozott azon, hogy meggyőzze a nemzetközi közösséget az ujgurokkal szembeni emberbaráti szándékairól.

Peking fokozott hamis hír kampányát a Xinjiangban történő visszaélések botrányának eltussolására az Ujgur Emberi Jogi Projekt legutóbbi jelentésében leplezték le, melynek címe: „A világ legszerencsésebb muszlimjai”: dezinformáció, propaganda és az ujgur válság.

„Mivel egyre több bizonyíték bukkant fel a törvényen kívüli fogva tartási kampány mértékéről és természetéről, a kínai kormány megváltoztatta a táborokról szóló beszámolóját, először a hallgatástól a tagadásig, hogy megpróbálja „szakképző központoknak” beállítani azokat, egy eszköznek egy „törvényes terrorizmusellenes küzdelemben” – mondja a jelentés.

A régi propagandától az újig

Miután az elsöprő műholdas bizonyíték lehetetlenné tette a tagadások folytatását, a táborok indokolását a „terror elleni háború” részeként határozták meg. A Lop megye udvarán ülő kék egyenruhás rabok most hírhedtté vált fotójának a közzétételével a KKP arra számított, hogy ráveszi a világot, hogy egy csónakban evezzen vele az otthoni terrorizmus felszámolására tett erőfeszítéseiben, és remélte, hogy az ujgurok tömeges fogva tartását potenciális modellként fogják felhasználni más országok terrorizmusellenes kampányai.

Miután a tudósok és száműzött ujgur tanúk tömeges letartóztatása és bebörtönzése kiterjedt és önkényes volt, Peking minden fronton fokozta saját dezinformációs kampányát, hogy visszaszorítsa az ezt követő felháborodást.

Az emberi jogok visszaélésének – beleértve a fizikai kínzást, a pszichológiai traumát és a halált – vádjával szembesülve a KKP működésbe hozta a többirányú információ-ellenőrzési stratégiáját, hogy megakadályozza a pontos információkhoz való hozzáférést, miközben egyidejűleg gonosz támadásokat indított az egyes aktivisták, újságírók és a kérdésről beszámoló intézmények ellen.

Hamis hírek

A kék egyenruhába öltözött felnőtt férfiak képeitől kezdve 2017-ben, amikor a kezdeti razziák és törvénytelen ítéletek elkezdődtek, a KKP gépezete gyorsan mozgásba lendült, hogy a világ figyelmét a „szakképző iskolák” jóindulatúbb koncepciójára irányítsa. Ezek állítólag „önkéntes” főiskolák voltak, amelyek célja azoknak az „önfejű” fiataloknak az átirányítása az ideológiailag és kulturálisan megtisztított jövő felé, akiket megfertőzött „az iszlám vírusa” és „mentális betegsége”.

A gondosan kiválasztott újságírók, együttérző diplomaták és a világ vezetőiből álló csoportok ezekben a létesítményekben egy éneklő, táncoló, mosolygós fiatalokról szóló felvételeket készítettek, akik „önként” vállalkoztak erre a változásra, és akik hálásak voltak hogy megmenekülnek egy szélsőséges élettől.

A propagandakampány állami támogatású hírcikkeknek és a hivatalnokok nyilvános nyilatkozatainak formáját is felvette, amelyek hamis képet festenek a táborok céljáról és igazolják a kínai kormány politikáját.

A Kínával szemben eladósodott muszlim nemzeteket, akik félnek vízre bocsátani a mentőcsónakjukat, Peking arra ösztökélte, hogy szemet hunyjanak az iszlám testvéreikkel szemben elkövetett borzalmak fölött.

A közösségi média manipulálása

A Twitter, a Facebook, a WhatsApp és a YouTube használata mind tiltott Kínában, a KKP gépezete azonban erőteljesen használja ezeket a közösségi média platformokat a kritika eloszlatására és a megtévesztő információk terjesztésére.

A Global Times és más médiumok a pekingi rezsim történeteinek fizetett reklámozását hajtották végre a külföldi közösségi média platformokon, gyakorlatilag úgy használva ezt, mint egy további technikát a kínai hivatalos narratívák megerősítésére. 2019. június és augusztus között a Global Times fizetett hirdetések révén több mint 50 angol tweetet reklámozott a közösségi média platformon, beleértve az internáló táborok valóságát elrejtő tweeteket is.

A Twitteren hirdetett történetek egy jóindulatú Kínáról gyártottak képet, amely „kevésbé fejlett” régiók fejlesztésére törekszik, mint például egy történet, amely egy videót mutatott be arról, hogy a kínai kormánytisztviselők orvosi ellátmányt szállítottak idősebb ujgur emberek számára.

A kínai médiumok szintén reklámoznak cikkeket a Facebook-on, Indiában, Indonéziában, Pakisztánban, Bangladesben, Mianmarban, Kambodzsában és a közép-ázsiai államokban élő felhasználókat célozva meg. A CGTN 2019. augusztus 16-i Facebook-bejegyzése azzal dicsekedett, hogy „Xinjiang szakképzési központjai sohasem avatkoznak be a vallási meggyőződés szabadságába”.

2019. január 9-én a táborok meglátogatását követően egy malajziai diplomatát idéztek: „Amit a látogatás során láttunk, ellentétes volt néhány nyugati médiajelentéssel, és Xinjiang hatékony módszert keres a szélsőségesség és a terrorizmus elleni küzdelemhez.”

„A börtöntábor-rendszerének potenciális terrorizmusellenes modellként történő népszerűsítése fenyegető veszedelmet jelent az emberi jogokra az egész világon.”

„A politikusok és a nemzetközi média nem eshetnek bele a KKP arcátlan és cinikus dezinformációjának és propagandájának újbóli csapdájába” – jelentette ki az UHRP igazgatója, Omer Kanat.

Forrás: https://bitterwinter.org/uyghurs-ccp-fake-news-exposed-by-new-uhrp-report/

Credit: Ruth Ingram