Kultúra

A jóságos ember

Az erény, a kedvesség és az őszinteség az ember legmagasabb rendű értékei, és ezek már az ókori Kínában is gazdagságnak számítottak. Így történt, hogy egy pénz nélküli, de erényben gazdag ember feleségül vehetett egy magas rangú lányt.

Bao Xuan több mint 2000 évvel ezelőtt élt az ókori Kínában. Egy elszegényedett családból származott a nyugati Han-dinasztiából. Mentora értékelte jó jellemét és erényét, és neki adta a lányát, Shaojunt. Összeházasodtak, és a lány apja nagy hozományt adott neki.

Bao szerencsésnek tartotta magát, hogy egy ilyen csodálatos menyasszonyt talált. Azt mondta neki: „Egy gazdag családba születtél, és megszoktad a luxus dolgokat. De én szegény vagyok, ilyesmit nem tudok felajánlani, nemhogy ilyen fényűző ajándékokat elfogadni.”

A menyasszonya így válaszolt: „Apám látta, hogy vigyázol a jó modor és erényesség megőrzésére, és az egyszerű, takarékos életre. Azért hagyta, hogy feleségül menjek hozzád, hogy szolgálhassalak téged. Mivel most a feleséged vagyok, engedelmeskedni fogok neked.”

Bao Xuan vidáman felnevetett: „Ha így gondolod, nincs több kívánságom. Én vagyok a legboldogabb ember.”

Egy szarvas által húzott kocsi a boldog házasság szimbóluma

Shaojun félretette az összes fényűző ruháját és díszét, és szerény, egyszerű ruhát vett fel. Egy szarvas húzta kocsival visszautazott Baóval férje falujába.

Az anyósa köszöntése után Shaojun azonnal nekikezdett a házimunkának, és teljesítette egy jó meny kötelességét. Shaojun nevét rendes és erényes asszonyként a férje nevével együtt jegyezték fel a Han-dinasztia történelemkönyvébe.

A mai kínai emberek az egybekelt fiatal párokra, akik még szegénységben is boldogan élnek, az „egy szarvas húzta kocsin együtt utazni” kifejezést használják. Ez egy olyan varázslatos találkozásra utal, amely nem mindennapi.

Később azt ajánlották Bao Xuan-nak, hogy dolgozzon kormánytisztviselőként. Ezt a feladatot is elfogadta, és teljes megelégedésre teljesítette azt.

A főváros felé vezető úton Bao találkozott egy tudóssal, aki egyedül sietett az út mentén. A tudós hirtelen szívrohamot kapott. Bao megpróbált segíteni rajta, de nem tudta megmenteni a férfi életét és a karjaiban meghalt.

Bao nem tudta a tudós nevét, de látta, hogy egy fehér selyemtekercses könyvet visz tíz ezüstdarabbal. Elvett egy ezüstdarabot, hogy elrendezze a tudós temetését, a maradék ezüstöt az idegen feje alá tette, és a selyemtekercsekkel ellátott könyvet a hasára helyezte.

Az ima után Bao Xuan azt mondta a halott tudósnak: „Ha a lelked még mindig velünk van, akkor mondd el a családodnak, hogy itt vagy eltemetve. Most más feladatokat kell elintéznem, nem maradhatok itt tovább.”

Elbúcsúzott és folytatta útját.

„Ne ítélkezz, ha nincs bizonyítékod.”

A fővárosban Bao Xuan észrevette, hogy egy fehér ló követi. A ló senkinek sem engedte meg, hogy megérintse, de Bao megközelíthette az állatot. Senki sem tudta etetni, így Bao viselte gondját.

Miután Bao befejezte a dolgát a fővárosban, hazaindult a fehér lóval, de útközben eltévedt. Meglátott egy házat, ami egy gazdag márkié volt. Amikor besötétedett, szállást kért ott. Átadta a házigazdának a névjegykártyáját. A szolga, aki látta Baóval a lovat, jelentette a márkinak: „Ez a vendég ellopta a lovunkat.”

A márki azt válaszolta: „Bao Xuan jó hírnévvel rendelkező ember. Erre kell lennie egy magyarázatnak. Ne ítélj el egy embert, ha nincs bizonyítékod.”

A márki megkérdezte Baót: „Honnan vetted ezt a lovat? Régen a miénk volt, és nem tudjuk, miért tűnt el.” Bao részletesen beszámolt a tudóssal való találkozásáról. A márki megdöbbent: „Ez a tudós a fiam volt!”

A márki hazahozatta fia koporsóját. Amikor kinyitotta, meglátta az ezüstdarabokat és a fehér selyemtekercseket. Pontosan úgy voltak, ahogy Bao elmesélte. Ez még egyszer bebizonyította, hogy Bao jó és becsületes ember volt.

***

Innen: a “Példaszerű nők életrajzai” írásból a „Későbbi Han könyve” vagy a „Későbbi Han története” című kínai bírósági dokumentumban, amely a Kr.u. 6-tól a 189-ig terjedő éveket öleli fel. „Lie Yi Zhuan”, egy regény, amelyet Cao Pi írt, Cao Wei császára.

Szerkesztette Jacqueline Roussety

Forrás: Bao Xuan mágikus találkozása (Bao Xuan’s Magical Encounter)

https://www.epochtimes.de/panorama/wissen-genial/der-gute-mensch-a2812628.html

Kép: iStock