Hírek,  Politika

Kínában az amerikai választási eredményeket élénk figyelemmel kísérik

Epoch Times: Nem csak az amerikaiak várják a választási eredményt. Amely a Trump által kezdeményezett felülvizsgálatok miatt még NEM TEKINTHETŐ ELDÖNTÖTTNEK! Kínában minden tekintet a rendkívül szoros versenyre irányul Trump és Biden között.

“Nem számít, ki nyeri meg a választásokat, számos olyan bizonytalanság van például a gazdaság területén, amely ingatag [tőzsdéhez] vezethet, ezért nagyon figyelek a választásokra” – mondta Sunday Li, Kína piackutatója.

A kínai hatóságok közönyöt színlelnek. Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője november 4-én azt mondta: „Az amerikai választások belföldi ügyek. Kínának nincs álláspontja ebben. „

A kínai médiamunkások elmondták a Szabad Ázsia rádiónak, hogy a Kínai Kommunista Párt értesítette őket, és arra kérték őket, hogy „kövessék az állami médiaforrásokat”. A bejelentés arra is figyelmeztette őket, hogy hivatalos fordítás nélkül ne fordítsák le a külföldi média tudósításait, és „ne keltsenek túlzott érzelmeket és akadályozzák meg a közvélemény hevességét és figyelemelterelését”.

A kínai rezsim attól tart, hogy fokozódnak a közéleti érzelmek…

A választásokkal kapcsolatos hírek széles körben elterjedtek a kínai közösségi médiában. A Weibo közösségi platformon zajló top 10 beszélgetés második és hetedik helyezettje volt ez a téma pénteken.

Gao Yu pekingi székhelyű kínai újságíró elmondta, hogy a kínaiak, köztük a kommunista párt elitjei, mind nagyon szenvedélyesek a választások iránt.

Kevés médiavisszhang mellett a közösségi médiához fordultak…

“Mivel a WeChat-on vagyok, néhány csevegőcsoport, amelyhez csatlakoztam, tele vannak második generációs kommunista elitekkel. Vannak olyanok a katonaságtól is, mert a férjem és a bátyám egyaránt a katonaságtól származik. Számos értelmiségi is tárgyal erről és sokan közülük támogatják Trumpot „- mondta Gao Yu.

Az Amerikai Hang beszámolója szerint még a kommunista párt elitjei között is sokan elégedetlenek Xi Jinping rezsimvezető kemény megközelítésével, de Kínában senki sem mer ezzel kapcsolatban megszólalni.

Úgy látják, hogy Trump az egyetlen, aki elég kemény ahhoz, hogy Xi Jinpingnek ellenszegüljön.

Sok kínai ember pedig nem egyértelműen szurkol valamelyik jelöltnek, csak kíváncsian figyeli, hogy mi történik.

Egy Duan nevű kínai állampolgár azt mondta: „Hallottuk, hogy tiltakozások és perek lesznek, ezért csak nyomon követen, és szórakozásból nézem a híreket.”

Az NTD News-tól

https://m.theepochtimes.com/…/china-is-also-watching-us…