Hírek,  Politika

Trump rendeletben tiltja meg a kínai katonasággal együttműködő kínai vállalatokba történő befektetéseket

Minghui.org: 2020. november 12-én Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá, amelynek célja, hogy megakadályozza az amerikai befektetések beáramlását a kínai hadsereghez kötődő vállalatokba. Ez a lépés újabb nagy előrelépésnek tekinthető Trump külpolitikájában, hogy ellensúlyozza a Kínai Kommunista Párt (KKP) erőfeszítéseit.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a KKP célja, hogy a Népi Felszabadítási Hadsereget (PLA) 2049-re „világszínvonalú hadsereggé” tegye. A Polgári-Katonai Fúzió (MCF) részeként a KKP megszerzi „a szellemi tulajdont, a létfontosságú kutatásokat és a technológiai fejlesztéseket a világ különböző állampolgáraitól, kutatóitól, tudósaitól és a magánipartól a KKP katonai céljainak előmozdítása érdekében. A KKP szisztematikusan alakítja át a kínai tudományos és technológiai ipart annak érdekében, hogy az új innovációk párhuzamosan előmozdítsák a gazdasági és katonai fejlődést. „

A Honvédelmi Minisztérium ebben az évben 31 kínai vállalatot azonosított kínai katonai vállalatként, amelyek szoros kapcsolatban állnak a Népi Felszabadítási Hadsereggel vagy annak az ellenőrzése alatt állnak. Közülük sokan közvetlenül az Egyesült Államokban működnek, és nyilvánosan kereskednek az amerikai tőzsdén. Ezek közé a vállalatok közé tartozik az Aviation Industry Corp of China, a Huawei és a Hangzhou Hikvision.

Marco Rubio amerikai szenátor kijelentette: „A kínai kommunista párt részéről az amerikai tőkepiacok kiaknázása nyilvánvaló és folyamatos kockázatot jelent az Amerikai Egyesült Államok számára gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból. Soha nem helyezhetjük a KKP és a Wall Street érdekeit az amerikai munkavállalók és családjaink magánbefektetőinek érdekei fölé. „

Az alábbiakban a végrehajtási rendelet teljes szövegének fordítása található, amelyet a képviselőház elnökének és a szenátus elnökének küldtek. Elérhető a Fehér Ház honlapján.

***

A Nemzetközi Szükségállapot Gazdasági Hatalomról szóló törvény (50 USC 1701 ff.) (IEEPA), a Nemzeti Szükségállapot Törvény (50 USC 1601 ff.) És az Amerikai Egyesült Államok kódexének 3. cikkében szereplő 301. szakasz alapján ezennel bejelentem, hogy kiadtam egy végrehajtási rendeletet, amely nemzeti vészhelyzetet hirdetett meg a Kínai Népköztársaság (PRC) által az USA tőkéjének kiaknázásával okozott fenyegetés kezelése érdekében, melyekkel a PRC a katonai, hírszerzési és egyéb biztonsági apparátusának fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez szerez erőforrásokat és lehetőségeket.

Ezáltal továbbra is biztosítva a PRC számára, hogy közvetlen fenyegetést jelentsen az Amerikai Egyesült Államokra és annak haderejére a tengerentúlon, ideértve a tömegpusztító fegyverek, a fejlett hagyományos fegyverek, és kártékony kiber támadások fejlesztését és bevetését az Amerikai Egyesült Államok és annak népe ellen.

A katonai-polgári fúzió nemzeti stratégiája révén a PRC növeli az ország katonai-ipari komplexumának méretét azáltal, hogy a kínai civil vállalatokat arra kötelezi, hogy támogassák katonai és hírszerzési tevékenységet. Ezek a vállalatok, noha látszólag a magán és civil szférában maradnak, közvetlenül támogatják a PRC katonai, hírszerzési és biztonsági apparátusát, és elősegítik a fejlesztésüket és a modernizációjukat. Ugyanakkor tőkét gyűjtenek azáltal, hogy értékpapírokat adnak el az amerikai befektetőknek, akik nyilvános tőzsdén kereskednek itt és külföldön egyaránt, az Amerikai Egyesült Államok indexszolgáltatóinál és alapjainál lobbizva, hogy ezeket az értékpapírokat felvegyék a piaci ajánlataikba, és más cselekményekkel járnak el az Amerikai Egyesült Államok tőkéjéhez való hozzáférés biztosítása érdekében. Ily módon a PRC kihasználja az Amerikai Egyesült Államok befektetőit a katonai fejlesztései és korszerűsítései finanszírozására.

A végrehajtó rendelet megtiltja bizonyos nyilvánosan forgalmazott értékpapírok vagy bármely olyan értékpapírok vásárlásait, amelyek egy kínai kommunista katonai társaság értékpapírjának származékai, vagy amelyek célja az ilyen értékpapírok befektetési kockázatának létrehozása. Ezek a társaságok azok, amelyeket a Védelmi Minisztérium a módosított 105–261. Sz. Közjog 1237. paragrafusa alatt felsorol vagy fel fog venni a listára, vagy amelyeket a pénzügyminiszter hasonló kritériumok alapján kínai kommunista katonai társaságnak vagy leányvállalatnak nevez. A végrehajtási rendelet megtiltja azokat az ügyleteket is, amelyek megkerülik vagy kivédik a tilalmat, vagy amelyek célja ezek kijátszása vagy elkerülése.

Felhatalmaztam a pénzügyminisztert, hogy konzultálva a külügyminiszterrel, a honvédelmi miniszterrel, a nemzeti hírszerzési igazgatóval, és adott esetben más végrehajtó osztályok és ügynökségek vezetőivel, tegyenek ilyen intézkedéseket, ideértve a megfelelő szabályok és előírások kihirdetését, valamint az IEEPA által az elnök számára biztosított minden egyéb hatáskört alkalmazzanak, amelyek a végrehajtási rendelet végrehajtásához szükségesek. Az Egyesült Államok kormányának összes ügynöksége arra lett utasítva, hogy a hatáskörükön belül tegyenek meg minden megfelelő intézkedést a végrehajtási rendelkezés végrehajtása érdekében.

Forrás: https://de.minghui.org/html/articles/2020/11/14/149709.html

Kèp: USDA Photo by Lance Cheung

(Courtesy Flickr)