Hírek

Bernie, a tajvani vámhivatal hős kutyája

Bernie nyugdíjas kábítószerkereső kutya 7 évig hűségesen szolgált a tajvani vámhivatalnál. Szolgálatának ideje alatt több mint 1000 kg különféle tiltott kábítószert sikerült feltartóztatnia, amelyeket Tajvanba csempésztek. Összehasonlíthatatlanul a legkiválóbb drogkereső kutya Tajvan vámügyi történelemben.

Bernie labrador retriever fajta kutya 2008. december 25-én született a tajvani Vámhivatal kutyatenyésztő és -képző központjában ( CDDBTC ). Fagyasztott sperma segítségével fogant meg, amelyet egy kutya adott az Ausztrál Vám- és Határvédelmi Szolgálathoz.

Miután Bernie befejezte a kétéves szocializációs programot egy önkéntes pártolójával, egy Austin nevű kiképző újonchoz került, és 2011-ben szigorú 13 hetes idomítási programon esett át.

Bernie jó veleszületett tulajdonsággal rendelkezik. Austin gondozásában első helyezést ért el a kiképzési programban, ezután az észak-tajvani Keelung-i vámhatósághoz helyezték, ahol Austin és Bernie tökéletes csapatot alkottak, kiváló kapcsolatban voltak. Rendszerint kábítószer-keresés miatt vetették be őket import /export rakományoknál, expressz szállítmányoknál és postai csomagoknál a konténerterminálokban, raktárakban, és a Keelung-i Vámhivatal illetékessége alá tartozó nemzetközi postahivatali csomagközpontban. A helyi kormányzat nyomozóinak irányításával éjszakai szórakozóhelyeken is részt vettek kábítószer-ellenes tevékenységekben.

Bernie hírnevet szerzett magának, és ez sok embernek imponált Tajvanon.

Szolgálata során 12 nagyobb kábítószer-csempészési ügyben bizonyult sikeresnek, összesen 1430 kg kábítószert szimatolt ki.

Bernie kiemelkedő teljesítményének köszönhetően irányítóját 2016-ban a Pénzügyminisztérium köztisztviselőjeként megjutalmazták, és pártolóját is hasonlóan díjazta a Vámigazgatás.

Bernie 2016. november 18-án 9 éves korában vonult nyugdíjba, ami nagyjából megegyezik a legtöbb vámtiszt 65 éves nyugdíjkorhatárával. Bernie-t Austin élettársa fogadta örökbe, és ideiglenesen nála él, aki tanár Tajvan középső részén Taichung városában, mivel ott nem olyan párás a levegő. Austin időnként meglátogatja Bernie-t. A kutya pedig a mai napig aktív és jó állapotban van.

A tajvani vámdetektív kutyatenyésztő és -képző központban évente körülbelül 40-50 kutyakölyök születik, és a kiválasztottakat engedélyezett önkéntes pártolók nevelik, hogy megtanulják, hogyan kell interakcióba lépni az emberekkel, és alkalmazkodni a különböző helyzetekhez.

Jelenleg mintegy 40 kutya szolgál a négy helyszíni vámhivatalban, és közülük több ugyanolyan kompetenciával rendelkezik, mint Bernie. Az elmúlt évben azok is segítettek 3061 kg különféle kábítószer elfogásában.

Kétségtelen, hogy a tajvani vámügyi kutyatenyésztési és képzési program továbbra is fontos szerepet tölt be a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben Tajvan határain.

Forrás:

https://visiontimes.com/…/a-heroic-dog-that-wins-the…

Kép: Keelung Customs, Customs Administration Taiwan

https://vtwp-media.s3-accelerate.amazonaws.com/…/S__620…