Hírek

Exkluzív videó: Egy „oktatással átnevelő” tábor az ujgurok számára Xinjiangban

Bitter Winter hír: Egy exkluzív Bitter Winter videó a muszlim ujgurok Yingye-i oktató táborán keresztüli átnevelés zord valóságát dokumentálja: ez nem egy „szakképző központ”, hanem börtön más néven.

2018. november 12-én a Bitter Winter egyik újságírója exkluzív képeket tett közzé az egyik oktatással átnevelő táborról, ahol másfél millió lelkiismereti foglyot tartottak fogva Kínában, köztük egymillió ujgur muszlimot. Most egy újabb riporter, akinek anonimitását meg kell őrizni, képeket küldött egy új Xinjiang-i átnevelő táborról, amelynek belső szerkezete egy börtön szerkezetével egyezik meg.

Az utóbbi időben, a nemzetközi közösség folyamatosan elítélte a Xinjiang-i átnevelő tábort, melynek hatására a Kínai Kommunista Párt (KKP) által irányított hatóságok átváltottak a táborok létezésének tagadásáról, és azt állították, hogy ezek „szakképzési központok”. Felvételeink bizonyítják, hogy a táborok valójában börtönök bármilyen más nevet adnak is neki, ahol a fogvatartottakat súlyos átnevelésnek vetik alá. Hiteles jelentések vannak arról, hogy foglyokat kínoznak meg és vannak halálos áldozatok is.

A videó, akárcsak a 2018. november 12-én megjelent, a Xinjiang-i Yining körzetből származik. Yiningben több tábor is működik. Augusztusban egy újságíró bejutott Yingye település átnevelő táborába, és lefényképezte annak belső szerkezetét.

Az átnevelő táboron belül a narancssárga épületből álló komplexum kollégiumokkal rendelkezik a tábor „hallgatói” számára. A komplexum épületeinek külsejét közelebbről megvizsgálva látható, hogy minden épület 4 emelet magas. Az egyes szintek ablakai rácsokkal és egy további védőhálóval vannak felszerelve. Az egyes épületek kijáratainál 3 megfigyelő kamera van felszerelve, amelyek átfogóan figyelik a bal, jobb és középső területeket. Az épületek külső falaira egy szlogen van írva: „Szívből köszönetet mondok a Párt központi bizottságának szívélyes gondoskodásáért, első sorban Xi Jinping elvtársnak.”

Az épületekben a belső felépítése éppen olyan, mint egy börtön vagy egy fogvatartási központ. Minden szobának dupla vasajtaja van, rácsokkal és elektronikus zárral felszerelve. Mindegyik „kollégiumi szoba” rendelkezik saját mosdóval, és kamerával is fel van szerelve. A belső források szerint minden körletben legfeljebb 15 ember élhet. Minden emeleten 28 kollégiumi szoba és 3 osztályterem található. Az osztálytermek falán különféle szlogenek vannak felírva, például: „Tedd szokásoddá a Mandarin tanulását” (azoknak az ujguroknak szól, akik általában nem beszélnek mandarinul, hanem csak a saját ujgur nyelvükön beszélnek) és „Kövesse Xi Jinping gondolatának útmutatásait a kínai jellemzőkkel rendelkező szocializmus egy új korszakáról, és fáradhatatlan törekvéséről, hogy a kínai nép álmát megvalósítsa a kínai nemzet nagy megújulásával. ” Az osztálytermekben korlátok és elválasztó hálók választják el a tanárokat a hallgatói asztaloktól.

Ezenkívül az épület emeletén önálló megfigyelő helyiség is található. A nagyképernyős monitoron látszik, hogy a 360 fokos megfigyelő kamerák az épület minden sarkába vannak felszerelve – nemcsak az osztálytermekben, a hálótermekben és a folyosókon, hanem a mosdókban is. A fogvatartottak minden mozdulatát napi 24 órában nyomon követik. Teljes mértékben megfosztják őket a szabadságtól és a privát szférától.

Az épületek teljes egészét szigorúan őrzik. Az egyes sarkokba felszerelt megfigyelő kamerák mellett az épület bejárata vaskapuval van felszerelve. A folyosókon minden szoba ablakai szorosan vasráccsal és dróthálóval vannak lezárva. Még a „hallgatói” kávézóként használt helység sem kivétel. A fogvatartottak számára szinte lehetetlen elmenekülni.

A riporter azt is észrevette, hogy számos területet kerítés veszi körül az üres tereken, bizonyos épületek előtt, amelyek mellett nagy mennyiségű, még fel nem használt dróthálót raknak egymásra. A kerítés egyik oldalán a „sürgősségi menedékjog” szavak vannak feltüntetve. A közbiztonsági rendszerből származó belső forrás szerint ez a „sürgősségi menedékjog” feliratú rész valószínűleg a fogvatartottak külső séta területe. A szabadtéri gyalogos terület egy olyan hely a börtön udvarán, ahol a börtön megengedi, hogy a fogvatartottak kimenjenek mozogni meghatározott időpontokban.

A Yingye-i átnevelő tábor a külvilág felé szakképző iskolának van hirdetve – bár nincs különbség a belső felépítése és egy börtön között.

2018 augusztusban, amikor ezeket a felvételeket összeszedtük, a Yingye-i átnevelő tábor még építés alatt állt, de szeptemberben egy alkalmazott felfedte az újságírónak, hogy már több ezer személyt tartanak ott. Amikor a riporter megkérdezte, hogy milyen embereket tartanak fogva, az alkalmazott rájött, hogy valami nincs rendben, és azt mondta: „Ez titok; Nem tudom megmondani. De most kiderül az igazság. Az olyan Bitter Winter videók, amelyeket újságírók nagyon komoly kockázatokat vállalva készítenek, bizonyítják, hogy az oktatással átnevelő táborok valójában börtönök, nem pedig szakmai központok vagy iskolák.

A videó az eredeti linken elérhető!

▶️Forrás: https://bitterwinter.org/exclusive-video-transformation-through-education-camp-for-uyghurs-exposed-in-xinjiang/

Írta/Credit: Massimo Introvigne

Képek: Bitter Winter