Politika

A hongkongi demokrácia aktivista, Joshua Wong állandóan letartóztatástól tart

Epoch Times hír: Joshua Wong, a kiemelkedő hongkongi demokrácia aktivista attól tart, hogy őt is letartóztatják, miután a pekingi vitatott nemzetbiztonsági törvény hatályba lépett Hongkong különleges közigazgatási régióban. Ennek ellenére továbbra is kötelességének érzi rámutatni a hongkongi helyzetre, ahol Kína egyre inkább beavatkozik a politikába – mondta Wong vasárnap egy videoüzenetben, amelyet az Edinburgh-i Könyvvásárhoz idézett.

A 23 éves férfi beszámolója szerint vasárnap egy kínai rendszámú autó vágott be elé hirtelen. A hongkongi Victoria Peak-nél tett látogatása során pedig egy „Pekinghez hű banda” fényképezte és sértegette. Mindkettő közös taktika a demokrácia-aktivistákkal való bánásmód során.

Wong elmondta, hogy a pekingi biztonsági törvény általi fenyegető veszély miatt nehezen tudja megtervezni a jövőjét. Minden este, amikor aludt, azon tűnődött, vajon a hatóságok letartóztatják-e még őt aznap este, vagy csak másnap reggel.

Az elmúlt hetekben a hongkongi biztonsági hatóságok erőteljesen szigorították fellépésüket a kínai különleges közigazgatási régióban a demokrácia mozgalma ellen. A Peking által június végén elfogadott úgynevezett nemzetbiztonsági törvény lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy küzdjenek minden olyan tevékenység ellen, amely szerintük Kína nemzetbiztonságát fenyegeti. A jogsértések életfogytig tartó szabadságvesztést eredményezhetnek.

A törvény Hongkong autonóm státuszát a mai napig komolyabban sérti: amikor 1997-ben átadták Kínának, a korábbi brit koronakolonia 50 évig különleges jogokat kapott, beleértve a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát is.

Forrás: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/hongkonger-demokratie-aktivist-wong-rechnet-staendig-mit-festnahme-a3319423.html

Fotó: https://loneumbrella.com/2020/06/16/last-year-today-a-misguided-hope/amp/