Kultúra

Tajvanon jól megőrzik a gyermeki kegyesség hagyományos erényétÍrta: Billy Shyu / Vision Times

Bizony, jól illik ehhez a témához egy régi mondás: „Minden erény közül a gyermeki kegyesség az első (百 善 孝 為 先).” A gyermeki kegyesség egy ember szülei és ősei tiszteletének és gondozásának hagyományos erénye.

A gyermeki kegyességre szolgáló kínai írásjegy

A gyermeki kegyesség (孝 xiao – hsziao) kínai írásjegye két részből áll. A felső rész a 老 (lao) írásjegy, amely „öreget” jelent, az alsó rész pedig a 子 (zi – ce) írásjegy, amely a „fiút” képviseli. Ezért a xiao (hsziao) írásjegy azt sugallja, hogy az öregeket a fiatalabb nemzedék támogatja.

A gyermeki kegyesség fontossága a kínai kultúrában

A gyermeki kegyesség a konfucianizmus központi tétele, és sok más klasszikus szöveg központi eleme, így például a Yuan-dinasztia (Jüan) (1260–1368) idején összeállított huszonnégy gyermeki viselkedésminta (二十四孝), példákat mutat az utókor számára.

A gyermeki kegyességet nemcsak az oktatás sarokkövének és az erkölcsös viselkedés iránymutatásainak, hanem a rendezett társadalom alapjának is tekintik.

Az autentikus kínai kultúra bástyája

Ellentétben a hagyományos kínai kultúra hírhedt elpusztításával a kínai kommunista rendszer által, Tajvant széles körben az autentikus kínai kultúra bástyájának tekintik. Többek között Tajvanon jól megmaradt a gyermeki kegyesség hagyományos erénye, mivel a tajvani kormány és a civil társadalom régóta nagy jelentőséget tulajdonít a gyermeki kegyesség előmozdításának.

Gyermeki Kegyesség Díj

Hogy előmozdítsák és újjáélesszék a fiatalabb nemzedékben a gyermeki kegyességet a társadalom jólétének fokozása érdekében, a tajvani kormány és különböző szintű iskolák minden évben megrendezik a Gyermeki Kegyesség Díjának Átadását. Ezen túlmenően meghívják Tajvan elnökét, hogy a Belügyminisztérium által szervezett éves ünnepségen adja át a Nemzeti Gyermeki Kegyesség Díjat a kitüntetetteknek.

A gyermeki kegyesség nevelése

Az Oktatási Minisztérium a minisztérium K-12 Oktatási Igazgatósága (K-12 azt jelenti: az „óvodától a 12. osztályig”) alatt létrehozott egy speciális munkacsoportot, a Nemzeti Gyermeki Kegyesség Erőforrás Központot, hogy elősegítse a gyermeki kegyesség erényét.

Másrészt a minisztérium a tajvani oktatási tantervbe felvette a gyermeki kegyességet is. Ezenkívül a K-12 Oktatási Igazgatóság számos tevékenységet támogatott a gyermeki kegyesség előmozdítására, például írás-versenyeket, festmény-versenyeket és képregény-versenyeket stb.

A gyermeki kegyesség egy tipikus története

Tajvanon számtalan történet található a gyermeki kegyességről. Egy jellemző példa a Tajvan déli részén, Chiayi (Cseaji) megyében élő Tai (Taj) családdal kapcsolatos történet.

A Tai (Taj) családban hét gyermek van, köztük négy orvos vagy hagyományos kínai orvos. Mindegyikük jó viselkedésű, a gyermeki kegyesség erényével. Amikor a szüleik betegségekben szenvedtek az öregségük miatt, felváltva gondozták a szüleiket, ámbár a gyermekek egy része külföldön lakott.

Mindig aprólékosan gondoskodtak a szüleikről, például megfelelő gyógynövények elkészítésével, a szüleik lábának a masszírozásával, az értük való imádkozással és Buddha nevének csendesen való kántálásával, miközben a szüleik társaságában voltak.

Emellett megpróbáltak szerencsét hozni a szüleiknek mások megsegítése által. Egyrészt a második fiú önkéntes orvosi konzultációkat tartott a rászorulóknak. Másrészt a harmadik fiú az édesanyja nevében mentőt adományozott egy kórháznak, és pénzt adományozott összesen 38 árva rendszeres támogatására.

Az erény jó hatása

A legidősebb lánygyermek, Linda szerint apja gyakran emlékeztette a gyerekeket: „Sohasem szabad másokat kihasználnunk, és nem számít, hogy mások kihasználnak bennünket.” Másrészt az édesanyja azt is tanította nekik: „Ha van egy tál rizsünk, annak felét meg kell osztanunk másokkal.”

„Az elégedettség, a hála, a megértés és a megbocsátás a négy erény, amelyet a szüleink hátrahagytak” – tette hozzá Linda. „Ezek a Tai (Taj) család örökségei.”

Ezért a gyermekek kegyességét össze lehet kapcsolni szüleik jó erényeivel.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

https://visiontimes.com/…/the-traditional-virtue-of…

Kép: 1. Festmény a Yuan Dinasztia gyermeki kegyességről szóló történeteinek illusztrálására ( Az eredeti festmény Tajvan Nemzeti Palotamúzeumában található)

2-3: Nemzeti Gyermeki Kegyesség Díjátadó Tajvanon