Politika

Kína szakértő: Miért nem folytat Peking 2022-ig háborút Tajvan ellen?

Epoch Times: A kínai kommunista rendszer továbbra is erőteljesen bővíti katonaságát. Hszi Csin-ping elnök meghirdette az „erős Kína” mottóját, Li Keqiang miniszterelnök pedig a katonaságot „teljes mértékben felkészíti a háborúra”. Mit jelent ez Tajvan számára?

Az amerikai székhelyű kínai szakértő, Tang Jingyuan úgy véli, hogy 2022-ben háborúveszély áll fenn Kína és Tajvan között. Ismeretes, hogy a kínai rezsim egyesíteni akarja Tajvant a szárazfölddel. Ez megtörténik, csak az a kérdés, hogy mikor.

Peking az elmúlt évtizedekben félt az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől – mondta Tang. Most az Egyesült Államok gazdaságát erősen lesújtotta a KKP vírus, és Biden amerikai elnökkel együtt egy új helyzet alakult ki. Összességében tehát ez egy rendkívüli lehetőség Peking számára, hogy háborút kezdjen a Tajvani-szorosban.

Ennek ellenére most nincs még itt a megfelelő idő – folytatta Tang. Mert a rezsim veszélyeztetné a 2022-es pekingi téli olimpia házigazdájaként betöltött szerepét, ha háborút kezdene a játékok előtt.

Ráadásul Hszi Csin-ping elnök súlyos belföldi nyomás alatt mandátuma végén elveszítené hatalmát, ha most kezdené a háborút, és nem győzné le Tajvant nagyon rövid idő alatt. Jiang Zemin és Hu Jintao volt vezetők támogatóival Hszi-nek erős ellenfelei vannak.

Hszi hatalmi helyzete 2022 őszén javul, amikor új határidők indulnak el. Tang úgy véli: „Ha a Biden-kormány nem mutat egyértelmű és határozott támogatást [Tajvan iránt], Tajvan ezen a ponton veszélybe kerül.”

Az elmúlt években a kínai hadsereg egyre agresszívebbé vált a Tajvani-szorosban és a Dél-kínai-tengeren. Gyakorlatokat végez ott, és ismételten lehetővé teszi a vadászrepülők behatolását Tajvan légterébe. 2020 augusztusában Peking rakétákat indított a Dél-kínai-tengeren, hogy szimulálja a külföldi repülőgép-hordozók elleni támadást.

Közben a kínai állami média arról számolt be, hogy Kína az idén 1,35 billió jüanra növeli katonai költségvetését. 2020-hoz képest ez 6,8 százalékos növekedést jelent.

A kommunista kormánypárt két fő testületének, az Országos Népi Kongresszusnak és a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferenciának a fő éves ülése katonai kérdésekkel is foglalkozott. Li Keqiang miniszterelnök március 5-én azt mondta: „Teljes mértékben ki kell terjesztenünk a katonai gyakorlatokat és teljes mértékben fel kell készülnünk a háborúra”.

Forrás:

https://www.epochtimes.de/politik/ausland/china-experte-warum-peking-erst-2022-gegen-taiwan-krieg-fuehren-wird-…

Kép: Image: via pixabay / CC0 1.0

https://pixabay.com/photos/f-35a-lightning-ii-us-air-force-2455849/