Kultúra

A tizenkét kínai állatövről – egy történet az ókori Kínából

A Jáde császár elküldte szolgáját az erdőbe, hogy bejelentse, hogy az állatok között versenyt rendez, különdíjjal a tizenkét nyertes számára. Amikor az állatok ezt meghallották, arra gondoltak, mi lehet a jutalom?

Nagyon-nagyon régen a Jáde császár a mennyben ünnepelte születésnapját. Abban az időben még nem volt naptár. Tehát nem tudta, hogy valójában hány éves. Ezért kitalálta az évek számolásának módját.

Elküldte szolgáját az erdőbe, hogy bejelentse, hogy az állatok között versenyt rendez, különdíjjal a tizenkét nyertes számára.

A verseny napján a császár arany diadalszekérrel érkezett. Felemelte a hangját, és az állatok elhallgattak. „A versenyen át kell kelni a folyón. Jutalomként az első tizenkét állatot, amely a folyó szemközti partjára jut, egy évre nevükről nevezik el. Az első év az első állatról kapta a nevét, a második a második után és így tovább a tizenkettedik állatig ”- mondta a császár.

Eljött a verseny napja. Minden állat a rajtvonalnál gyűlt össze. A zászló leereszkedett a rajtjelzésig, és az állatok a folyóhoz szaladtak. A macska és a patkány voltak az elsők a partnál. De hamar rájöttek, hogy a túlpart messzebb van, mint gondolták. Elég veszélyesnek tűnt. Mit kellene tenni? Aztán a bivaly vágtatott előre, és a patkány ihletet kapott. „Hé bivaly, gondolod, hogy át tudnál vinni minket a folyón?” – kérdezte. A bivaly barátságos állat volt, és beleegyezően bólogatott a szarvával.

Tehát a macska és a patkány a bivaly fejére ugrottak, és együtt átkeltek a folyón. Nem sokkal a szemközti part előtt a patkány a bivaly fejéről a partra ugrott, és így ő volt az első.

– Gratulálok! – mondta a császár. – Az első évet rólad kell elnevezni. A bivaly dühös volt, mert a patkány elárulta, de mivel másodszor lépte át a folyót, immár a második évet utána nevezték el.

Sokáig tartott, mire a tigris, a következő állat teljesen kimerülten elérte a célt. A császárnak tetszett a tigris teljesítménye, és a harmadik évet nevezte el róla.

A császár meglepetésére a tigrist a nyúl követte. – Mindenki tudja, hogy a nyulak nem tudnak úszni! Csaltál! ”A nyúl megerősítette, hogy valóban nem tud úszni, de átugrotta a köveket és egy fatörzsön átkelt a folyón. Ez lenyűgözte a császárt, és negyedik évadóként ismerte el.

A császár örült az eddig látottaknak. Minden állatnak voltak jó ötletei arról, hogyan lehet átjutni a folyón. De valójában arra számított, hogy a sárkány az elsők között lesz. Végül is a sárkány képes repülni és úszni is. A győzelem könnyű lett volna számára. A sárkány azonban nem volt látható. Hirtelen árnyék hullott az állatokra. Ez volt a sárkány, amikor éppen leszállni készült. – Hol voltál ilyen sokáig? – kérdezte a császár. – Esőt kellett teremtenem, aztán láttam, hogy a nyúl egy rönkön próbál átkelni a folyón. Meg kellett kérnem a szelet, hogy segítsen neki – mondta a sárkány. „Szép munka. Akkor te vagy az ötödik állat, és így tied az ötödik év. ”- mondta a császár.

A sikeres állatok összegyűltek a parton, és gondosan figyelték a többiek úszóversenyét. Aztán a ló előkerült. Mint egy őrült futamnál, épp a partra ért, amikor a kígyó kilőtt a patája alól. A ló döbbenten nézett, és a kígyó átsiklott a zsinóron a hatodik helyre. A ló csak a hetedik helyen végzett, és még mindig nagyon örült neki.

Aztán eljött a nap legcsodálatosabb pillanata – a kakas, a majom és a kecske egy tutajon gyűltek össze. A kakas megtalálta a tutajt, a majom és a kecske pedig segített irányítani és elmozdítani a nádat. Amikor végül elérték a partot, a császár el volt ragadtatva. „Soha nem láttam még ilyen összetartást!” És a kecskének nyolcadik, a majomnak a kilencedik, a kakasnak pedig a tizedik évet adta.

És megint eltartott, mire megjött a következő állat. A császár már azon gondolkodott, hogy nem túl nehéz-e a feladata. Aztán megjelent a kutya. -Miért csak most? -Kérdezte a császár. A kutya elmagyarázta, hogy a víz olyan tiszta volt, hogy nem tudott ellenállni a fürdésnek. A császár nevetett és megadta neki a tizenegyedik évet.

Melyik állat kapná most az utolsó helyet? Az állatok zavarba jöttek, és csodálkoztak, amikor a disznó megjelent a parton, és elfoglalta a tizenkettedik évet. Felcsendültek a császár fanfarái. A császár azt mondta: „Gratulálok minden állatnak, aki átjutott a folyón. Hatalmas erőfeszítéseiknek köszönhetően neveik örökké emlékezetesek maradnak.”

De mi történt a bivaly fején lévő macskával?

A patkány belökte a folyóba, ő pedig visszaúszott a partra. Azóta a patkány és a macska egymás ellenségei.

Forrás:

https://www.epochtimes.de/china/china-kultur/ueber-die-zwoelf-chinesischen-tierkreiszeichen-…

Kép: MET