Politika

A kínai kormány lehet a járvány legnagyobb vesztese? Ugyan! Ez csak mese!?

Clearharmony: A nemzeti nyilvános konferencia ideje alatt, 2013 augusztusában Hszi Csin-ping, akit öt hónappal korábban választottak a Kínai Kommunista Párt (KKP) legfontosabb vezetőjévé. Ezen az eseményen kiadott egy irányelvet a kormányügynökségeknek és a kormány által irányított médiának: „Csak és kizárólag szépet és jót írjanak, mondjanak Kínáról.”

Hszi propagandapolitikája nem volt új, hanem egy összegzése annak, amit a KKP tesz, mióta 1949-ben hatalomra került. A parancsa azt szolgálta, hogy felfuttassa a KKP propagandagépezetét arra való kísérletében, hogy ellenőrizze a narratívát mind haza és nemzetközi szinten.

A jelenlegi koronavírus járvány egy tökéletes példa arra, hogy a KKP propagandagépezet mennyire keményen dolgozott azon, hogy „jó történeteket mondjon Kínáról”. A kínai diplomatáktól és külügyminisztériumi tisztviselőktől az egészségügyi ügynökségekig és a kormányzatok minden szintjétől az internet hadseregig, mindenkit utasítottak, hogy hősként ábrázolják a KKP-t a vírus elleni harcban. A kínai emberek és az egész világ megmentőjeként. Az eltérő hangokat elnémították, és a koronavírus kitöréséről szóló információkat szorosan ellenőrizték. Ennek eredményeként közel 200 nemzetből, több mint 5 millió ember megfertőződött, és több mint 325 000 ember halt meg a vírus által okozott betegségben.

Akkor lássuk KKP propagandájának egyes taktikáit.

Twitter diplomácia: önfényezés és mások hibáztatása

A Radio Free Asia egy 2020. április 28-i cikkében három Twitter fiókot nézett át az elmúlt 100 napban: Hua Chunying (@SpokespersonCHN), Zhao Lijian (@zlj517) és a kínai külügyminisztérium (@MFA_China) fiókját. Hua a kínai külügyminisztérium információs osztályának igazgatója és Zhao az igazgatóhelyettes.

Összesen 4 574 tweetet küldtek a három fiókból január 1. és április 10. között.

Januárban és februárban a tweetek főleg dicsérték a KKP sikereit a koronavírus elleni harcban és a „pozitív körforgás” fenntartásában (egy szlogen, amelyet a KKP vezetősége indítványoz 2014 óta), de nem volt információ az egyre növekvő megerősített esetszámról.

Február 20-a óta ezek a tweetek Kína kitörési területként való ábrázolásáról átváltottak az önmagukról, mint a világ megmentőiről szóló kérkedésre. Elkezdtek nyomni más KKP szlogeneket is, nevezetesen „egy megosztott jövő közössége az emberiségért” és felszólítottak a nemzetközi együttműködés növelésére.

Március 12-én, egy nappal azután, hogy a WHO kihirdette a világszintű koronavírus járványt, Zhao tweetelte: „Az USA hadserege lehetett, ami a járványt Vuhanba hozta.”

A tweetek közel 80%-a, amit a három Twitter fiókból posztoltak, az USA-t kritizálta.

Hamis információk

Márciusban a hamis szöveges üzenetek felugrottak több millió amerikai mobiltelefonjának kijelzőjére és a közösségi média csatornákon azt állították, hogy Trump lezárta az egész országot a New York Times április 22-i cikke szerint, melynek címe „A tisztviselők szerint kínai ügynökök segítették terjeszteni az üzeneteket, hogy víruspánikot okozzanak az USA-ban”. A cikk megjegyezte, hogy ezek az üzenetek egy Belbiztonsági minisztériumból származó forrásra hivatkoznak. És olyan széles körben terjesztették, hogy a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa közleményt adott ki, amelyben tagadja az üzenetet.

A KKP-nek hosszú története van, amelyben a nézőpontját rányomja a világra, és ez fokozódott a járvány alatt. „Egy erősen koordinált kampányban a kínai hivatalnokok és intézmények a beszélgető pontokon, két narratívát terjesztettek a középpontban: hogy az Amerikai Egyesült Államokat okolják a vírus eredetéért, és hogy a kommunista párt sikeresen feltartóztatta a vírust, egy keményen megharcolt kampány után, megerősítve a rendszerük fölényét.” – számolt be egy másik cikk a New York Times március 28-i számában, „Ahogy a vírus terjed, Kína és Oroszország látja a lehetőségeket a hamis információk számára” címmel. https://www.nytimes.com/2020/03/28/us/politics/china-russia-coronavirus-disinformation.html

Elismerés követelése

A vuhani embereknek hálásnak kellene lenniük – írta a városi párttitkár március 7-én. „Különböző csatornákon keresztül hálaoktatást kell végeznünk az állampolgárok között az egész városban, hogy megköszönjék Hszi Csin-Pingnek az áldozatos munkáját” – írta a The Guardian március 9-én egy cikkében, melynek címe „’Hálaoktatás’: a vuhani főnök visszahúzódik, köszönetet mondva a vezetőknek”.

Forrás: ‘Gratitude education’: Wuhan boss faces backlash over calls to thank leaders

Ezek nem elkülönült kommunikációk néhány KKP hivatalnoktól, és valójában a kínai diplomaták a tengerentúlon is megkísérlik ugyanezeket a taktikákat. Roger Roth, a wisconsini szenátus elnöke február végén kapott e-maileket a chicagói kínai konzulátustól, melyekben sürgetik, hogy fogadjon el egy jogszabályt, amely dicséri Kína válaszát a koronavírusra. Mellékeltek egy javasolt határozattervezetet is, jelentette a The Hill április 21-én egy cikkben, melynek címe: „Miért Kína lesz a legnagyobb COVID-19 vesztes?”

Forrás: Why China will be the biggest COVID-19 loser

A KKP trükkje azonban visszafelé sült el. A felháborodott szenátor elkészített és jóváhagyott egy állami szenátusi határozatot, amelyben kijelenti, hogy „Wisconsin állam szolidaritásban áll a kínai néppel, a lehető legszigorúbban elítéli a Kínai Kommunista Párt tetteit” – írta a jelentés.

Kínai diplomaták felkértek német kormányzati tisztviselőket is. Megpróbálták rávenni őket, hogy tegyenek pozitív nyilatkozatot a KKP koronavírussal kapcsolatos kezeléséről. „A szövetségi kormány nem teljesítette ezeket a kéréseket” – mondta a német belügyminisztérium a Reuters április 26-i cikke szerint: „Ez az igazságosságról szól, és nem kell keresni a dicséretet” – mondta a minisztérium.

Forrás: Germany says China sought to encourage positive COVID-19 comments

Orvosi készletek felhalmozása és megmentő szerepben tetszelgés

Az USA egyik belbiztonsági hivatalának május 1-jén kiadott beszámolója megjegyezte, hogy Kínának szokatlan kereskedelmi magatartása volt, melyben hatalmas mennyiségű orvosi készleteket kezdett vásárolni januárban. Jelentette az Associated Press (AP) május 4-én a „DHS riport: Kína elrejtette a vírus súlyosságát, hogy felhalmozza a készleteket” címmel.

Forrás: DHS report: China hid virus’ severity to hoard supplies

A cikk megjegyezte, hogy miután felgyorsította az orvosi készletek gyártását, Kína aztán eladta ezeket a készleteket más országoknak, amelyek hiánnyal néztek szembe, így önmagát a világ megmentőjeként beállítva.

A Kína által gyártott orvosi készletek azonban gyakran hibásak vagy rossz minőségűek voltak. „Csehországban a Kínától, kb. 600 000 dollárért vásárolt maszkok mintegy 80%-a hibás. A kínai gyorsteszt készletek, amelyeket Spanyolországnak adtak el, csak a 30%-os érzékenységű, a 80%-os elvárt érzékenységi szinttel ellentétben.” – írta Charles Dunst, a londoni székhelyű Think Thank LSE IDEAS-től, a The American Interest-ben: „A hollandok azóta visszahívtak 600 000 hibás maszkot, amelyet Kínától vásároltak. A törökök nemrég visszautasított ismeretlen számú kínai tesztkészletet, miután pontatlan eredményeket produkáltak. Grúzia felfüggesztette a megállapodását egy kínai társasággal, miután 1000 nem szabványos gyorsteszt készletet kapott.”

Farkasharcos

Az ausztrál kormány április 19-én átláthatóságra sürgette a KKP-t a koronavírusos kérdésekben. „A koronavírussal kapcsolatos kérdések egy független felülvizsgálat kérdései, és úgy gondolom fontos, hogy megtegyük” – mondta az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne az ABC-nek adott interjújában április 19-én. „Valójában Ausztrália feltétlenül ragaszkodni fog ehhez.”

Válaszul a KKP azzal fenyegetőzött, hogy 80%-os vámtarifát tesz az ausztrál árpára, és felfüggesztette az ausztrál marhahús importját.

Az ilyen reakció nem újdonság. „Peking párizsi követe harcot ígért Franciaországgal, ha fenyegetik Kína érdekeit, aztán nyilvános veszekedést folytatott a fogadó országával a koronavírus járványról. A kínai nagykövetség Sri Lankán egy aktivistának a Twitteren, akinek kevesebb mint 30 követője van, azzal dicsekedett, ahogy Kína a járványt kezelte. Peking törölte az országos turnéját a Prágai Filharmonikus Zenekarnak a Tajvan feletti, a város polgármesterével történt összecsapás után” – állította a Wall Street Journal cikke május 19-én, „Kína ’farkasharcos’ diplomatái készek a harcra” címmel.

Forrás: China’s ‘Wolf Warrior’ Diplomats Are Ready to Fight

„Mivel Kína globálisan állítja önmagáról, a diplomatáinak az egész világon kicsi és nagy ellenségei vannak” – folytatta a cikk, hivatkozva a „farkasharcos” stílusra, amely egy népszerű kínai mozifilm.

Ez egyértelmű ellentétet mutatott sok amerikai politikus véleményével Kínáról. „A nyugati kormányok sinológusokat alkalmaztak, hogy értelmezzék a jeleket, amelyek a kínai politikai hivataltól áradnak. Az egykori vezető, Deng Hsziao-ping alatt az ország nyílt stratégiája az volt, hogy ’elrejtse a képességét és várakozzon az idejére’. Nos, már nem” – írta egy cikkben a BBC május 13-án, „Koronavírus: Kína új, keményen beszélő diplomatáinak új hadserege” címmel.

Az elmúlt néhány évtizeden át a KKP erőszakkal, megtévesztéssel és hazugságokkal uralkodott Kínában, ahogy látható a számos politikai kampányából, mint a Nagy Ugrás Előre (1958), a Nagy Éhínség (1959-1961), a Kulturális Forradalom (1966-1976), a Tiananmen téri mészárlás (1989) és a Fálun Gong üldözése (1999 óta napjainkig).

Minden politikai mozgalommal a KKP megtanult alkalmazkodni és túlélni, csak hogy még vadabbá váljon a kísérletében, hogy Kínát ellenőrizze és a világ többi része felett uralkodjon. Ahogy bővíti a befolyását, a KKP exportálja a károkat a világnak, ahogy azt a globális járvány is tanúsítja. Valószínűleg itt az ideje gyakorolni a társadalmi és gazdasági távolságtartást Kínától, hogy feltérképezzenek egy biztonságos útvonalon történő előrehaladást.

Forrás: http://hu.clearharmony.net/articles/a113314-A-kinai-kormany-lehet-a-jarvany-legnagyobb-vesztese-Ugyan-Ez-csak-mese.html

Kaleidoscope of the Chinese Communist Party’s Propaganda Tactics