Hírek

Hursen Hesen üldözött ujgur értelmiségi története

A hszincsianzi filmrendező és színész két súlyos bűnt követett el: sikeres volt és megőrizte ujgur identitását. 15 év börtönre ítélték.

Írta: Marco Respinti / Bitter Winter

“A nevem Seyyare Erkin Hesen. Engedjék meg, hogy beszámoljak bátyám sorsáról, és ismét tanúskodjak ártatlan testvéremről, Hursen Hesenről, akit 15 év börtönre ítéltek Kínában. Hadd értsék meg jobban a Kínai Kommunista Párt gonoszságát azok, akik nem ismerik jobban. ”

Ezzel kezdődik Seyyare Erkin Hesen asszony, az Egyesült Államokba menekült ujgur négygyermekes anyának az ujgur Emberi Jogi Projekt (UHRP) webhelyén található kínai nyelvű blogbejegyzése. Az UHRP az egyik legnagyobb világszervezet, amely a KKP által Xinjiangban elkövetett visszaélések kutatásával és feltárásával foglalkozik, amelyet lakói Kelet-Turkesztánnak neveznek. Az UHRP igazgatóságának elnökét, Nury A. Turkel-t nevezték ki az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottságának első ujgur tagjává 2020 májusában.

Az ujgurok nem gyakran írnak kínaiul. Valójában sok ujgur egyszerűen nem tudja elsajátítani a nyelvet, és a KKP szemében ez a ténybeli szakadék a „szeparatizmus” „nagy bűncselekményévé” válik, az elnyomás és az üldözés ürügyévé.

Az emberi jogokat támogató ujgur kínai nyelvű blogbejegyzése kivételes és hírértékű. Ez egyúttal az igazság elmondása azoknak is, akik Kínában élnek – ha ki tudnak találni egy módot a KKP „nagy kínai tűzfala” által blokkolt számos webhely egyikének elérésére.

Seyyare Erkin Hesen azt írja, hogy „miután befejezte a középiskolát az Urumqi 5. számú középiskolában”, Hursen Hesen-t “kiváló eredménnyel vették fel a Hszincsiang-i Egyetem kínai tanszékére. Négy év egyetemi karrier után az Urumqi TV állomás felvette főállású hangszínésznek. Kiemelkedő irodalmi műveivel és vidám személyiségével bátyám kivételes eredményeket ért el saját iparában és az ujgur irodalom területén. ”

A fiatal férfi ezután létrehozta saját, független produkciós társaságát, amely filmeket és videókat forgatott, amelyek helyben nagyon népszerűek voltak. „2018 októberében – folytatódik a történet – a Kínai Irodalmi és Művészeti Szövetség és a Kínai Filmművészek Szövetsége meghívta, hogy képezze ki a filmrendezők új generációját nemzeti szinten. Kéthónapos képzési programon vett részt a Changchun Filmstúdióban Changchunban, Jilin tartományban. ”

De hirtelen, csak kevesebb, mint két hónappal később, „2018 decemberében, a hszincsiangi rendőrök ártatlanul elfogták és az egyik “megreformálás” célját szolgáló tábor egyikébe küldték”. Hursen Hesen egyébként erős egészségi állapota „súlyos csapást szenvedett” fogva tartása alatt. „Fokozatosan gyengült” és „epilepsziában szenvedett”. A rendőrség a Hszincsiang Ujgur Autonóm Terület Első Népkórházának sürgősségi osztályára küldte, de gyorsan visszahozta további „átképzésre”. A fiatal férfi „közel két évig” őrizetben maradt az egyik szörnyű KKP által vezetett táborban, még akkor is, ha soha nem sértett meg egyetlen kínai törvényt sem. „2020. szeptember 4-én a hszincsiang bíróság„ szeparatizmus ”miatt 15 év börtönre ítélte.”

Amikor Seyyare Erkin Hesen bátorságot vett arra, hogy telefonáljon közel 80 éves édesanyjuknak, aki tíz évig özvegy volt, ő azt válaszolta kínaiul: “Köszönetet szeretnénk mondani a pártnak és az országnak, és a többiek miatt nem kell aggódnia!” Nyilvánvaló, hogy az idős hölgy telefonja felügyelet alatt állt. Mint Seyyare Erkin Hesen később megállapította, a valóság teljesen más volt. A fia sorsa miatt aggódó idős hölgy nem tudott aludni, többször kórházba került.

Hursen Hesennek nagy családja van. A KKP feleségét egy távoli vidéki faluba küldte, míg két fiuk (az egyik majdnem 24 éves, a másik tinédzser) otthon maradtak. „Nézegettem az Egyesült Államokban felnövő saját négy gyermekemet, és sírtam!” írja húga az UHRP blogon. „Az emberiség elleni bűncselekmények, amelyeket a Kínai Kommunista Párt követett el, az egész világon elterjedtek. Úgy gondolom, hogy aki elolvassa a cikkemet, aligha tudja elképzelni a gyermeke elvesztésének fájdalmát. Kitartok, és határozottan ellenzem a Kínai Kommunista Pártot. A minket elnyomó elkövetők, a kínai Közbiztonsági Minisztérium, a Hszincsiang-bíróságok, a Hszincsiang-átnevelő táborok, a Hszincsiang-közbiztonsági iroda stb. megrágalmazták, letartóztatták és elítélték Hursen Hesen testvéremet. Határozottan követelem, hogy ártatlan bátyámat azonnal engedjék szabadon, és engedjék vissza családunkhoz! ”.

Forrás:

https://bitterwinter.org/support-hursen-hesen-another…/

Kép: Twitter