Hírek,  Politika

Élelmiszerhiány: Kína rekord mennyiségű amerikai kukoricát és búzát vásárol

Epoch Times: “Kína 1,762 millió tonna kukoricát vásárolt az Egyesült Államoktól. Ennek oka az élelmiszerhiány és az a szándék, hogy javítsák a két ország közötti kapcsolatokat – vélik a megfigyelők.

Kína kedden (július 14-én) az eddigi legnagyobb egyetlen egy nap alatt lebonyolított kukoricavásárlását könyvelte el az Egyesült Államokban. A KP kormánya ráadásul még 129.000 tonna szójababot is vásárolt. Ez volt a legnagyobb napi eladás, amelyet valaha regisztráltak az Egyesült Államokban. Négy nappal korábban Kína nagy mennyiségben rendelt amerikai búzát.

Li Kuiwen, a Kínai Vámügyi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy ez az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodás első szakasza teljesítésének a része.

Az első kereskedelmi szakaszban Peking kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő két évben további amerikai árukat és szolgáltatásokat vásároljon 200 milliárd dollár értékben, ezek között évente 40–50 milliárd dollár értékű mezőgazdasági árukat.

1,762 millió tonna kukorica – rekordeladás Kínának

A megfigyelők elemezték, hogy a kínai rezsim két válságot akarna megoldani a vásárlással.

Természeti katasztrófák egy sora miatt ebben az évben Kínában élelmiszerhiány uralkodik. A kommunista ország az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatai romlásával is kénytelen szembesülni.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma kedden számolt be arról, hogy Kína 1,762 millió tonna kukoricát vásárolt a 2020/21-es gazdasági évben való szállításra, ami szeptember 1-jén kezdődik.

Ez a gabonaeladás az Egyesült Államokból elhomályosította a korábbi 1,45 millió tonna kukorica egynapos rekordeladását Kínának, ami a Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint még 1994 decemberében történt.

Az üzlet 1,365 millió tonna sárga gabona eladását követi – ez volt ugyanis a legnagyobb napi eladás Kínának a július első hetében.

Július 10-én a Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint Kína 765.000 tonna kukoricát vásárolt a folyó gazdasági évben való szállításra, amely augusztus 31-én ér véget, és 600 000 tonnát a következő évben történő szállításra.

Ezenkívül 130.000 tonna téli kemény búzát és 190.000 tonna vörös tavaszi kemény búzát könyveltek el. A Mezőgazdasági Minisztérium nem értékelte az üzleteket.

Peking a korona-válság következményeitől szenved

„Úgy gondolom, Pekingnek két indítéka van, hogy mezőgazdasági termékeket vásároljon az Egyesült Államokból” – mondta Tang Jingyuan szerdán az Epoch Times-nak. Tang a kínai ügyek megfigyelője és szakértője.

Kína valószínűleg élelmiszerhiányban szenved. Január végétől március elejéig szinte az egész országnak, bezárólag a parasztokkal, nem volt szabad kimenniük, mert a kormány ilyen intézkedéseket vezetett be a COVID-19 terjedésének megakadályozására. Röviddel ezután Kína északi részét súlyos viharos jégesők verték el, és 27 kínai tartományt súlyos áradások sújtottak. A legutóbbi katasztrófa Yunnan és Hubei tartományokban történt: sáskajárások.

„Elkerülhetetlen, hogy Kína ebben az évben élelmiszerhiánnyal szembesül majd”, mondta Tang. „A kínai rezsimnek most gabonát kell vásárolnia.”

Tang hozzátette, hogy az észak-amerikai gabona minőségileg jobb és előnyösebb, összehasonlítva a dél-amerikai kukoricával és szójababbal.

Peking javítani akarja a kapcsolatait az Egyesült Államokkal

Tang szerint a második ok az, hogy Kína javítani akarná az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatait.

„A Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok a legnagyobb kihívással néznek szembe a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta [1979]” – ismerte el Wang Yi kínai külügyminiszter július 9-én egy kínai-amerikai ötletgyűjtő médiafórumon.

Wang Yi azt mondta: „Kínának sohasem állt szándékában kihívnia vagy helyettesíteni az Egyesült Államokat”, és az sem állt volna szándékában, hogy átfogóan szembeszálljon az Egyesült Államokkal.

Tang elmondta, hogy az olyan új intézkedések, mint a vízum megvonása a kínai katonai kapcsolattal rendelkező egyetemi végzettségű hallgatók számára, az emberi jogok megsértésében részt vevő kínai tisztviselőkkel szembeni szankciók és e tisztviselők amerikai bankszámlájának a befagyasztása, félelemmel töltötte el a pekingi hatóságokat.

„A kínai rezsim a kompromisszumkészségét akarja megmutatni az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlásával” – mondta Tang.

Az eredeti cikk a The Epoch Times USA-ban jelent meg.

Eredeti változat: China Purchases Record Amounts of US Farm Goods, Likely Due to Food Shortages: Commentator (Kína rekord mennyiségű amerikai mezőgazdasági terméket vásárol, valószínűleg élelmiszerhiány miatt: kommentátor)

Forrás: https://www.epochtimes.de/china/china-wirtschaft/nahrungsmittelknappheit-china-kauft-rekordmengen-an-us-mais-und-weizen-a3293145.html

Fotó: iStock

Credit:ro:del16

Stock photo ID:1009003830