Hírek

Propaganda a „pozitív energia” révén

Bitter Winter hír: “Kizárólag „jó hírek” jelentése a negatív dolgokról – a KKP egyik eszközévé vált az igazság elrejtésére és a valóság meghamisítására. Legyen szó természeti katasztrófákról vagy koronavírus-kitörésről.

szerző: Bai Lin (Bitter Winter)

Miközben július elején heves esőzések és áradások pusztítottak Kína déli részén, amelyek lakosokat kergettek halálba és üldöztek el, a KKP által irányított médiaban harmónia és nyugalom uralkodott. A médiák aktuális híreiről szóló beszámolók többségét a „pozitív energia” vezette – ez az elképzelés vált népszerűvé a KKP köreiben, mióta Xi Jinping elnök hazai és nemzetközi szinten elkezdte használni. Éles ellentétben a fájdalom és szenvedés beszámolóival, fényképeivel és videóival a közösségi médiában. A rendszer ismét „pozitív energiát” használt a közvélemény manipulálására.

Rengeteg példa van az ilyen manipulációkra. Május 11-én, miután a heves esőzések eltorlaszolták a metróállomás bejáratát Zhujiang New Townban, Guangdong tartomány fővárosában, Guangzhou üzleti negyedében, a helyi hivatalos média a kerület korszerűségéről és szépségéről számolt be, és nem azokról a problémákról, amelyekkel az emberek találkoztak az eső miatt.

A Southern Metropolis Daily, a Guangdong tartományi KKP bizottság hivatalos lapja a város építészetének képeivel (1. kép – bal oldala) illusztrálta a heves esőzésekről szóló beszámolókat. A közösségi médiában közétett valódi képek zavaróak voltak (1. kép – jobbra).

A „pozitív energia” koncepción alapuló hírbeszámolókat használták és használják továbbra is a KKP szócsövei, amikor a koronavírus kitöréséről tájékoztatnak, amelynek célja az emberek indoktrinálása patriotizmussal.

Amikor a június 28-án a Jangce folyó emelkedő vízszintjéről számolt be, a KKP szócsöve, a People’s Daily Online egy gyönyörű tájképpel illusztrálta a szöveget a heves esőzések után Hubei Xiangyan városában (2. kép – balra). Ellentétben az áradások egy valós képével az abuluowang.com oldalról (2. kép – jobbra).

A „nulla új, megerősített COVID-2019” esetről szóló beszámolók voltak a legnépszerűbb „pozitív energia” hírek február óta. Az állami média üdvözölte a kormányt, hogy a kitörést ellenőrzés alá vette, azzal dicsekedve, hogy az emberek Kína-szerte készen állnak arra, hogy visszatérjenek dolgozni.

Februárban egy helyi sajtó-orgánum Shandong keleti tartományában egy kórházból kiengedett koronavírusos betegről számolt be, amint az egészségügyi dolgozók boldogan kísérik ki őt. A helyzetet ismerő kormányzati forrás azonban elmondta a Bitter Winternek, hogy a felvételeken szereplő beteg egy önkormányzati alkalmazott, aki soha nem volt fertőzött. „A kormány kiosztotta ezt a propagandafeladatot és elrendelte, hogy tartsa titokban” – magyarázta a forrás. „Az alkalmazott nem akarta eljátszani a szerepet, de bele kellett egyeznie, miután az előléptetési lehetőségei veszélybe kerültek.”

Az ideiglenes kórházak rekordidő alatt elvégzett felépítése előregyártott elemekből Wuhanban világszerte feltűnést keltett, és a KKP ezt is propaganda célokra használta fel. Az állami média többször beszámolt a „pozitív energiáról” ezekben a kórházakban, miközben az egészségügyi dolgozók és a látogatók táncoltak és hazafias dalokat énekeltek, dicsérve a kormányt „bölcs döntéseiért”.

Az egyik ideiglenes kórház egyik betege elmondta a Bitter Winternek, hogy február 27-én egy tévéstáb jött a kórházba, hogy riportot készítsen azokról az esetekről, amikor KKP-tagok kapták el a vírust, miközben a megfékezésén dolgoztak. Amikor azonban a betegek panaszkodni kezdtek a kormány hiányos intézkedései miatt, hogy megakadályozza a koronavírus kitörését, távoztak.

„Néhányan beszélni akartak az újságíróknak a családjuk bizonytalan helyzetéről, segítséget kérni, vagy kifejezni csalódásukat, hogy lehetetlen bejutni a város koronavírus forródrótjára” – mondta a beteg. Ez nem az volt, amit az újságírók akartak.” Elmondása szerint néhány beteg azt mondta az újságíróknak, hogy a kormánytisztviselők és a média „nem törődött az emberek életével”. – tette hozzá a forrás.

Februárban egy Shandong tartományi város polgármestere egy tévéstáb kíséretében elment egy kórházba, hogy elismerését fejezze ki a személyzetének. A kórházban dolgozó egyik forrás szerint az egészségügyi dolgozókat előre kiválasztották az interjúkra. Azt mondták nekik, hogy dicsérjék a kormány által elért eredményeket a járvány legyőzése terén, és mondjanak köszönetet a vezetőiknek a segítségért, amely mindenkit „nagyon boldoggá tett”.

„Betegeket nem engedtek meginterjúvolni, attól tartva, hogy olyasmit mondanának, amit nem kellene mondani” – magyarázta a forrás. „A polgármester csupán néhány kérdést tett fel a körülötte lévő orvosi személyzetnek, anélkül hogy bármilyen figyelmet szentelt volna a betegekre. A későbbi jelentés a békéről és a jólétről szólt, és arról, hogy a vezetőink milyen közel állnak az emberekhez. Az ilyen riportok mind hamisak; egyikük sem képviseli a valóságot.”

Májusban egy helyi televízió Shandong Zibo városában egy epizódot vett filmre egy falusi párttitkárról, aki közterületeket és a falusiak otthonainak az ajtaját fertőtlenítette, és később zöldségeket osztott ki a lakosoknak. „Többet küldök majd nektek, ha végeztek ezekkel” – mondta a titkár szíves jóindulattal a kamerába.

Mint kiderült, a tévéstáb egyik tagja szerint a fertőtlenítőszer tiszta víz volt, és a KKP-titkár sohasem osztott semmiféle zöldséget a szenvedő falusiaknak. Nyilvánvalóan ez csak egy másik csalás volt, hogy „pozitív energiával” csapja be az embereket és elvonja a figyelmüket a való élet problémáiról.

A harmadik kép bal fele egy fénykép egy KKP médiabeszámolóból egy wuhani kórházról, szemben a szörnyű helyzettel, ahogyan azt egy beteg fényképe mutatja (3. kép – jobb oldalon a Radio Free Asia képe).”

Forrás: https://bitterwinter.org/propaganda-through-positive-energy/

Credit: Bai Lin

Képek: Bitter Winter