Egyéb kategória,  Hírek

A kínai szuperszámítógépek veszélye

Vision Times: 2001-ben Kína még újonc volt a szuperszámítás területén. Japán, az Egyesült Államok és Európa alkották az első három helyet a számítási kapacitást illetően. Majdnem két évtizeddel később a dolgok drasztikusan megváltoztak. 2020 júniusától Kína ad otthont a világ 500 legerősebb szuperszámítógépe közül 226-nak. Az Egyesült Államok 113 szuperszámítógéppel messze lemaradt a második helyen, míg Japánban csak 29 ilyen gép volt. Kína egyre növekvő dominanciája miatt a szakértők aggódnak a globális biztonság jövője miatt.

SZUPERSZÁMÍTÓGÉPEK KÍNÁBAN

Jelenleg a szuperszámítógépek sebességét petaflopokban mérik, mivel ez a legmagasabb szint, amelyen ezek a gépek teljesítenek. A legjobban teljesítő szuperszámítógépek közé tartozik a japán Fugaku szuperszámítógép 415,5 petaflop sebességgel és az Egyesült Államok Summit szuperszámítógépe 148,6 petaflop sebességgel. A kínai Sunway TaihuLight és a Tianhe-2 benne van a top ötben. Kína azonban azt állítja, hogy kifejlesztette egy új szuperszámítógép prototípusát, amely a csúcsán 1 exaflop sebességét képes elérni. Ez Shuguang néven jelenleg a Kínai Tudományos Akadémián található. Egy exaflop 1000 petaflop-nak felel meg, vagyis a Shuguang szuperszámítógép könnyen felülmúlja az összes többi szuperszámítógépet, legalábbis a sebesség szempontjából.

Jack Dongarra, a Tennessee-i Egyetem számítástechnikai professzora rámutat, hogy Peking elismerte a szuperszámítógépek fontosságát, és hosszú távra tervez, hogy domináns szereplő legyen. Figyelmeztetett, hogy a kínai szuperszámítógép-ipar növekedésének sebessége páratlan a világon. Az exaflop szuperszámítógépek „valóban egy új számítógépfaj. Nem csak gyorsabbak, hanem képesek teljesen más módon kezelni a nagy adatokat, mint ahogyan manapság… Új utakat nyitnak meg a mesterséges intelligencia, az adattudomány és a számítógépes szimulációk számára, új ismereteket szolgáltatva. Ezek a fejlett, úgynevezett „exascale” számítógépek 20 vagy 40-szer jobban teljesítenek, mint manapság, és megmutatják, hogy ebben a szektorban a csillagos ég a határ ”- nyilatkozta Dongarra az Eni-nek.

Mivel Kínát a Kommunista Párt uralja, Kína dominanciája a szuperszámítógépek területén elkerülhetetlenül rossz hír a világ többi része számára. Az erős szuperszámítógép-hálózat előnyt biztosít Kínának olyan területeken, mint az orvostudomány, az AI, az űrtechnika stb., Amelyek hatalmas számítási kapacitástól függnek. Minél jobbak a számítógépes erőforrások, annál dominánsabbá válik az ország ezeken a területeken. A kommunista rezsim szuperszámítógépek erejét nem csak arra fogja felhasználni, hogy keményebbé tegye a kínai emberek életét, hanem még agresszívebbé válik a nemzetközi kérdésekben, mint például a kereskedelem, a kétoldalú kapcsolatok, a Dél-kínai-tenger stb. A kémkedés, a cenzúra és a megfigyelő tevékenységek szintén új lendületet kapnak.

HARC A KORONAVÍRUSSAL

Míg szuperszámítógépekkel rendelkező elnyomó rezsimek, mint Kína, rémálommá válhatnak az emberiség számára, ugyanaz a technológia szolgálhat az emberiség javára is más kezekben. A jelenlegi koronavírus helyzet jó példa arra, hogy a szuperszámítás segítheti az emberi fajt. A világ országai és cégei szuperszámítógépeiket a KKP koronavírusának és a potenciális gyógyszereknek elemzésére fordítják, egy megbízható vakcina beazonosítására.

Az Egyesült Államokban a kutatók a Summit szuperszámítógépet használták egy teszt elvégzésére a koronavírus kritikus „tüske” proteinjeivel szemben, amelyek szerintük kulcsfontosságúak a vírus fertőzőképességének blokkolásában. A Summit teljesítményével a kutatók néhány nap alatt körülbelül 8000 vegyületet tudtak elemezni. Normál számítógépeken az ilyen számítások hónapokat vehetnek igénybe, ami több fertőzött embert és több halált jelentett volna. Az Egyesült Államokban egy állami-magán konzorcium szuperszámítógépeket használt egy már létező gyógyszer elemzésére, amely hasznos lehet a koronavírus enyhe tüneteket mutató fertőzött betegeinek kezelésében.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/07/the-threat-of-chinese-supercomputing.html

Credit: Vision Times

Kép: illusztráció innen:

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Anton_supercomputer.jpg

The D.E. Shaw Supercomputer, "Anton"

Credit: bandman614 https://flickr.com/photos/31221054@N00/5348951193