Egyéb kategória,  Hírek

Ama Adhe, a tibeti hős 88 éves korában hunyt el – ő szervezte meg az emberi jogokért és a szabadságért harcoló nők titkos hálózatát, és 27 évig kínozták a KKP börtöneiben.

2020. augusztus 3-án Adhe Tapontsang, más néven Ama (Mama) Adhe, az indiai Dharamshalában halt meg. Nyugaton sokan ismerik őt az 1999-ben megjelent The Voice That Remembers (Boston: Wisdom Publications) című könyv által, amelyben Joy Blakeslee-nek mesélte el a történetét. A könyv olyan, mint egy regény, de sajnos minden igaz benne.

Adhe 1932-ben született Nyarong régióban, amely akkoriban Tibet része volt, és amelyet ma a kínaiak beolvasztottak a szecsuáni tartományba. 1950-ben, amikor 18 éves volt, és frissen házas, akkor élte át Nyarong és a Kham régió KKP általi megszállását. Míg a KKP kezdetben megígérte, hogy tiszteletben tartja a tibeti kultúrát és a vallást, hamarosan elkezdték bezárni a buddhista kolostorokat, megalázták a szerzeteseket, és üldözni kezdték a hívőket. Azokat, akik ellenálltak, kiiktatták. Adhe apja gyanús körülmények között halt meg egy kórházban, a férjét megmérgezték, 1954-ben a karjaiban halt meg.

Bár nem volt semmije, egy fiatal fiúval, és a második gyermekével, egy kislánnyal terhesen, 1955-ben Adhe úgy döntött, hogy létre hoz egy titkos hálózatot a tibeti nőkkel, akik információkat gyűjtöttek a férfiak számára, akik a hegyekben harcoltak a KKP ellen, és megpróbálta elmondani az igazságot a világnak Tibet helyzetéről. Végül a szervezete legendássá vált, és az ellenállást is ellátta élelmiszerrel és egyéb dolgokkal.

A KKP rendőrségének végül sikerült letartóztatnia 1958-ban. Könyvében leírja, hogyan bántalmazták kegyetlenül és hogyan vitték egyik kínai börtönből a másikba 27 évig, amíg végül 1985-ben szabadon engedték a Deng Xiaoping által támogatott rövid béketárgyalás politikája során.

Kalandjai ezzel még nem fejeződtek be. Megfigyelés alatt állva mindazonáltal sikerült elmenekülnie Indiába, ahol tiszteletbeli hangja lett a Dharamshala menekültközösségének.

Alma Adhe-val Tibet elveszíti az ellenállás egyik hangját és az üldözés élő emlékét. Példája minden bizonnyal ösztönözni fogja a szabadság, az emberi jogok és a vallásszabadság harcosainak új generációit.

Forrás: https://bitterwinter.org/ama-adhe-tibetan-hero-dies-at-88/?source=zy

Credit: Massimo Introvigne

Kép: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Ama_Adhe_at_Dharamsala.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/User:Offtandiscord