Hírek

A Fálun Dáfá Egyesület elítéli a Peking-párti törvényhozók kísérletét a békés, buddhista hagyományhoz tartozó gyakorlat betiltására Hongkongban

Több Peking-párti hongkongi törvényhozó július 3-án célba vette a Fálun Gong gyakorlatot, sürgetve a kormányt, hogy a város vitatott nemzetbiztonsági törvénye alapján tiltsa be a tant.

Felhívásukat elítélte a város Fálun Dáfá Egyesülete, amely azt a kínai rezsim évtizedek óta tartó üldözésének a szárazföldön kívüli kiterjesztésére tett kísérletének nevezte.

A pénzügyi központban a szabadságjogok drámai visszaesést szenvedtek el, miután Peking tavaly nyáron drákói nemzetbiztonsági törvényt léptetett életbe. Azóta a törvényt, amely a kínai rezsim által felforgatásnak, szakadárságnak, terrorista tevékenységnek vagy külföldi erőkkel való összejátszásnak minősített cselekményeket büntethetővé teszi, a város demokráciapárti erőinek megtizedelésére használták. Több tucat Pekinget bíráló prominens személyiséget vádoltak meg vagy börtönöztek be a törvény vagy hasonló bűncselekmények alapján.

A Fálun Gong, más néven Fálun Dáfá meditációs gyakorlatokat és az igazságosság, az együttérzés és a tolerancia elvein alapuló erkölcsi tanításokat foglal magában. A Kínai Kommunista Párt (KKP) 22 éve szisztematikusan elnyomja ezt a tant a szárazföldi Kínában, de Hongkongban nem. A szárazföldi Kínában 1999 óta több millió követőjét vették őrizetbe vagy börtönözték be, ahol kínzást, bántalmazást, sőt még erőszakkal végrehajtott szervrablást is elszenvednek.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és más országok törvényhozói határozatokat fogadtak el, amelyekben elítélik az üldöztetést. Legutóbb júniusban Texas hivatalosan elfogadott egy határozatot, amely a rezsim által a Fálun Gong-gyakorlóktól erőszakkal történő szervrablás megfékezésére irányul, és ezt „gyilkosságnak” írta le.

A Fálun Gong megcélzása

A Törvényhozó Tanács július 7-i ülésén Elizabeth Quat Peking-párti hongkongi politikus azt állította, hogy a csoport „felforgató nézetek” terjesztésében vesz részt a városban folytatott nyilvános tevékenységei révén, és felszólította a hatóságokat, hogy tiltsák be a gyakorlatot.

A szóban forgó tevékenységek közé tartozott „utcai pultok felállítása és kiállítások rendezése, kiadványok terjesztése és felvonulások lebonyolítása”, amelyek Quat szerint „Kína-ellenes ideológiát” népszerűsítettek.

A Fálun Gong-gyakorlók Hongkongban, valamint a világ számos más városában gyakran láthatók, amint anyagokat osztogatnak a járókelőknek, hogy felhívják a figyelmet a KKP üldözésére és az emberi jogok megsértésére, és hogy a közvélemény támogatását kérjék az elnyomás megszüntetéséhez.

Egy másik Peking-párti politikus, Wong Kwok-kin arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a Fálun Gong finanszírozásának forrását, és szükség esetén fagyassza be a vagyonát.

Ezekre a kérdésekre válaszul Chris Tang hongkongi biztonsági titkár azt mondta, hogy a hatóságok megvizsgálják az ügyet, anélkül, hogy konkrétumokba bocsátkozott volna.

„Hogy a Fálun Gong megsértette-e a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt, azzal kapcsolatban számos észrevétel van a társadalomban. A bűnüldöző szervek ezeket mindenképpen alaposan meg fogják vizsgálni. Ezek a vádak esetleg bizonyos jogi eljárásokhoz vezethetnek. Ezért nem fogok nyilvánosan nyilatkozni egy-egy szervezetről” – mondta Tang.

„Minden olyan cselekmény, amely veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot, és minden olyan szervezet, amely ilyen cselekményeket követ el, a törvény teljes szigorával fog szembenézni, beleértve a szigorú vizsgálatot, a bizonyítékok összegyűjtését, és ha szükséges, végrehajtási intézkedéseket fogunk hozni.”

Elítélés

A városi Fálun Dáfá Egyesület elítélte a Peking-párti törvényhozók által indított kampányt.

Sarah Liang, az egyesület szóvivője elmondta, hogy a helyi gyakorlók több mint 20 éve erőszakmentes és békés módszerekkel próbálják leleplezni a pekingi üldözést.

Elutasította az illegális pénzgyűjtő tevékenységekkel kapcsolatos vádakat, mondván, hogy a Fálun Gong gyakorlók önkéntesként tevékenykednek, és hozzátette, hogy a gyakorlás összes könyve ingyenesen letölthető az internetről.

A Fálun Dáfá Egyesületet is törvényesen bejegyezték a városban, és a követőit Hongkong mini-alkotmánya védi, amely garantálja a hit szabadságát – mondta.

A Törvényhozó Tanács ülésén több Peking-párti politikus, köztük Quat is, minden bizonyíték nélkül próbálta a helyi Fálun Gong szervezethez kötni a közelmúltban egy rendőrtiszt ellen elkövetett „magányos farkas” támadást.

Július 1-jén egy 50 éves hongkongi férfi hátba szúrt egy rendőrt, majd egy késsel mellkason szúrta magát. A támadót kórházba szállították, de körülbelül egy órával később meghalt. A rendőrt a kórházban megműtötték, hogy helyrehozzák a kilyukadt tüdejét.

A támadót, Leung Kin-Fai-t, a Vitasoy helyi italgyártó vállalat beszerzési igazgatóját a rendőrség és mások sem azonosították, mint a Fálun Gonghoz kötődő személyt.

Liangot nem lepték meg a Fálun Gongot a késes támadással kapcsolatba hozó alaptalan vádak. A KKP „gyakran használ igazán képtelen módszereket a Fálun Gong elferdítésére és rágalmazására” – mondta, hozzátéve, hogy az állítások valótlansága magától értetődő.

Feng Chongyi, a Sydney-i Technológiai Egyetem Kína-tanulmányok docense szerint a Peking-párti törvényhozók akciója egy előre megfontolt, a Fálun Gongot célzó nyomásgyakorlási kampány első lépése volt.

„Úgy tűnhet, hogy minden a törvénynek megfelelően történik” – mondta Feng a The Epoch Timesnak. „De alatta egy lépésről lépésre haladó terv volt, hogy eltüntessék a Fálun Gongot Hongkongban. Ez nyilvánvaló.”

Az, hogy egy tisztviselő nyíltan, elegendő bizonyíték nélkül célba vesz egy vallási csoportot, „nagyfokú elfogultságról” árulkodik, és aggodalomra ad okot, mondta Tseng Chien-yuan, a tajvani Nemzeti Központi Egyetem professzora és a New School for Democracy nonprofit csoport vezetőségi tagja.

„Ez felveti a kérdést, hogy vajon elmenne-e olyan messzire, hogy bűncselekményeket kreáljon, hogy megvádolja ezt a csoportot, hogy következetesnek tűnjön” – mondta Tseng a The Epoch Timesnak.

Több éves zaklatás

A hongkongi Fálun Gong-gyakorlók már régóta a kínai rezsim által támogatott helyi csoportok célpontjai.

A KKP 2011 körül kezdte meg a gyakorlók zaklatását a városban a Hong Kong Youth Care Association (HKYCA) nevű fedőszervezetén keresztül. Azóta a csoport tagjai többször megrongálták a gyakorlók által felállított út menti információs standokat, vagy zaklatták a standokat üzemeltető személyeket.

Amikor a gyakorlók rendezvényeket és felvonulásokat tartottak, hogy felhívják a figyelmet a Kínában folytatódó üldöztetésre, a HKYCA tagjai a közeli helyeken gyülekeztek, hogy megpróbálják megzavarni ezeket a nyilvános eseményeket. 2016 januárjában egy HKYCA-tagot láttak egy helyi szállodánál, ahol egy Fálun Gong-konferenciát tartottak volna, majd az eseményt egy álbomba-fenyegetés miatt lemondták.

A HKYCA tagjai vagy más hongkongi Peking-párti csoportokkal kapcsolatban álló személyek is bántalmaztak tettleg gyakorlókat.

Az út menti információs standok idén is célpontok voltak, annak ellenére, hogy a HKYCA állítólag 2020 végén feloszlott.

A biztonsági törvény tavaly júliusi hatályba lépése óta a városban élő Fálun Gong-gyakorlók aggodalmukat fejezték ki, hogy a törvényt a hit szabadságának felszámolására fogják használni. Egyesek a személyes biztonságuk miatt aggódnak, míg mások attól tartanak, hogy a szárazföldi gyakorlókhoz hasonlóan kínzásnak vagy erőszakos szervrablásnak vethetik őket alá.

A hongkongi politikai klíma hanyatlása nyugtalanítja Liangot, aki a város legnagyobb demokráciapárti újságjának nemrégiben történt erőszakos bezárását és a demokráciapárti csoportok elleni folyamatos fellépést említette.

„Valójában mennyi szabadság maradt Hongkongban?” – mondta.

Forrás: Falun Dafa Association Decries Pro-Beijing Lawmakers’ Attempt to Ban Spiritual Practice in Hong Kong

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/falun-dafa-association-decries-hong-kong-lawmakers-attempt-to-ban-spiritual-practice_3892677.html?fbclid=IwAR2p58vXYfWNAzfNOQRxGqblTBsHMnGkz2Li7Eus03Fb0YgPi6YGIhQgqCY?v=ul

Kép: Egy Fálun Gong információs standot rongáltak meg Mong Kokban, Hongkongban 2021. április 3-án. (Pillanatkép a megkérdezett által készített videóból)