Hírek,  Kiemelt

Volt rendőrtiszt számol be róla, hogy tanúja volt az „iparosított” erőszakos szerveltávolításoknak Kínában

A lövések hangjára a foglyok élettelenül zuhantak a földre. Még meleg testüket egy közeli fehér furgonba vitték, ahol két fehér ruhás orvos várt rájuk. Zárt ajtók mögött felvágták őket, szerveiket kivágták, hogy eladják őket a transzplantációs piacon.

A hátborzongató jelenet, amely inkább hangzik egy horrorfilm cselekményének, mint a valóságnak, ami több mint 20 évvel ezelőtt történt Kínában az állami hatóságok utasítására. Ennek szemtanúja volt Bob (álnév), aki közbiztonsági tiszt volt, aki a halálraítéltek kivégzésének helyszínein biztosította a környezetet.

„A halálraítéltek szerveinek begyűjtése nyílt titok volt” – mondta az Epoch Timesnak Bob, aki jelenleg az Egyesült Államokban él. A rezsim megtorlásától való félelmében elutasította valódi nevének használatát. A The Epoch Times ellenőrizte a rendőrségi személyi igazolványát és egyéb személyes adatait.

Bob leírta, hogy akaratlanul is részese volt egy „iparosított” ellátási láncnak, amely élő embereket alakított át a szervkereskedelemben eladható termékekké. Ennek a hátborzongató iparágnak a szereplői közé tartozik az igazságszolgáltatási rendszer, a rendőrség, a börtönök, az orvosok és a Kínai Kommunista Párt (KKP) tisztviselői, akik az utasításokat kiadják.

Az 1990-es évek közepén készült beszámolója rávilágít a KKP hosszú ideje tartó kampányára, a beleegyezésüket nem adó donoroktól való szervbegyűjtések zavaró fejlődésének egyik szakaszára. Míg Bob szemtanúja volt a már halott foglyok szervkivételének, a következő években a rezsim bevezetett – és tömegesen alkalmazott – egy sokkal baljósabb gyakorlatot: szervrablást élő lelkiismereti foglyoktól, különösen Fálun Gong-gyakorlóktól.

*** A kivégzés ***

Bob 1996-ban csatlakozott a rendőrséghez, és civil rendőrként dolgozott. Időről időre segédkezett a rend fenntartásában egy bíróságon, ahol a kivégzéseket megerősítik, és a város különböző kivégzőhelyein is dolgozott. Később, 1999-ben, egy, a hatóságokat kritizáló online üzenet közzététele miatt Bobot magát több mint egy évre őrizetbe vették. Odabent megfigyelhette a halálraítéltekkel való bánásmódot, és így össze tudta rakni a folyamatot az elítéléstől a kivégzésen át a szervbegyűjtésig.

Miután halálra ítélték a rabot, a szökés megakadályozása érdekében kéz- és bokabilincset tettek rá, ez utóbbi akár 33 kilót is nyomhatott, hogy megakadályozzák a szökést. Egy vagy két másik rab állandóan őrködött felettük. A vérvizsgálatot – a lehetséges donorok azonosítására szolgáló lépést –, valamint a mentális és fizikai egészségi állapot ellenőrzését is ekkor végezték el a fogvatartási központ külön erre a célra kialakított orvosi szobájában.

„Amennyire én tudom, senki sem mondta meg a halálraítélteknek, hogy a szerveiket kiveszik” – mondta Bob.

A kivégzésekre jellemzően a nagyobb ünnepek előtt került sor, mondta.

A halálraítélteknek nyilvános meghallgatáson kellett részt venniük egy magasabb bíróságon, ahol egy bíró megerősítette vagy hatályon kívül helyezte az eredeti bíróság által kiszabott halálos ítéletet.

A kivégzésre ítéltek – minden alkalommal egy maroknyitól több mint egy tucatig – ezután kivonultak a bíróság épületéből a kint várakozó 20-30 járműből álló menethez – mondta Bob. A konvoj a kivégzések szemtanújaként kijelölt helyi tisztviselőket is átszállította. Köztük volt a helyi közbiztonsági iroda igazgatóhelyettese, a bíró és más, az ügyeket kezelő személyzet.

Minden autó ablakára vörös ruhát vagy papírt ragasztottak, és rajta volt a számjelzés.

Azoknak a foglyoknak, akiket (a vizsgálatok eredményeként) alkalmasnak találtak arra, hogy kivegyék a szerveiket, egy olyan gyógyszert fecskendeztek be, amely állítólag enyhíti a fájdalmaikat. A tényleges célja azonban az volt, hogy megakadályozza, hogy az agyhalál után a véralvadás károsítsa a szerveket – mondta Bob.

A szervbegyűjtésre kijelöltek általában fiatal, egészséges férfiak voltak, általában a 20-as és 30-as éveikben jártak, akiknek nem volt komolyabb betegségük – Bob szerint.

A kivégzőhelyen a foglyokat sorba állították, hogy hátulról fejbe lőjék őket.

A legközelebbi rab nagyjából három-öt méterre állt attól a helytől, ahol Bob őrködött.

*** A fehér furgon ***

A lövések után egy helyszíni orvosszakértő megvizsgálta a holttesteket, hogy megállapítsa a halál beálltát. Ezt követően a foglyok fejét fekete műanyag zacskóval takarták le. A szervkivételre szánt testeket ezután egy közelben várakozó fehér furgonba szállították. A furgon hátsó ajtaját általában zárva tartották, és az ablakfüggönyöket lehúzták, hogy a kíváncsi tekinteteket távol tartsák.

Bob egyszer bepillantott a kocsiba, amikor a hátsó ajtó véletlenül nyitva volt. Egy műtőágyat látott, és két orvost fehér köpenyben, maszkban és kesztyűben. A padlót műanyag fólia borította a vérfoltok esetére. Az orvosok gyorsan becsukták az ajtókat, miután észrevették, hogy valaki figyeli őket.

Az orvosokon kívül senki sem tudhatta meg, mi történt ezután. Amikor a holttestek kijöttek, egy fekete hullazsákban voltak, és egyenesen hamvasztásra küldték őket.

A halott foglyokat összegyűjtötték és egy kemencében elégették. Ennek következtében lehetetlen volt megkülönböztetni, hogy melyik hamu kihez tartozik. „Egyszerűen csak lekaptak valamennyit a kupacból, hogy minden családnak adjanak” – mondta Bob.

„A halálraítéltek családjai nagy többségének fogalma sem volt arról, hogy a hozzátartozójuk szerveit kivették, amikor összegyűjtötték a hamvakat.”

Ritka kivételektől eltekintve ezeknek a raboknak esélyük sem volt arra, hogy az utolsó pillanatokban lássák, vagy beszéljenek a hozzátartozóikkal, és a családok sem láthatták a holttestet szerettük halála után.” Mindegyik család csak egy doboz hamut kapott.”- mondta.

*** Egy jól olajozott gépezet ***

A folyamat gyors volt – mivel a friss szerveket azonnal a kórházba kell szállítani a műtéthez –, és az aprólékos tervezés kulcsfontosságú volt a zökkenőmentes lebonyolításhoz, mondta Bob.

„Számukra nagyon világos, hogy egy bizonyos fogoly melyik szervét [fogják begyűjteni]” – mondta. „Nagyon egyértelmű volt, hogy melyik [fogoly testét] fogják a furgonra tenni. … A furgonban lévő emberek pontosan tudták, hogy melyik szerveket kell kivenniük, mert mindent előre elrendeztek.”

Ebből Bob azt feltételezte, hogy ezek a gyakorlatok már jóval azelőtt is működtek, hogy ő elkezdte volna a munkát.

„A munkafolyamat, az ügyesség, amit mutattak, és az együttműködésükben mutatkozó pontosság nem történhetett meg egy-két év alatt”, és még a begyűjtött szervek ára is előre ismert volt – mondta.

Kína 1960-ban végezte el az első emberi szervátültetést. Mivel az országnak 2015-ig nem volt hivatalos szervadományozási rendszere, az átültetésre szánt szervek többsége kivégzett foglyoktól származott – állítja a rezsim. A 2000-es évektől kezdve azonban a hazai transzplantációs ipar hirtelen fellendült, és a kivégzett foglyok száma egyszerűen nem tudott elszámolni a végrehajtott transzplantációk számával.

A kínai kórházak, amelyek a külföldről érkező szervátültetési turistákat igyekeztek magukhoz csábítani, heteken vagy akár napokon belüli átültetéseket ígértek – ami a fejlett országokban, ahol a szervadományozási rendszer már kialakult, és ahol a várakozási idő akár évekig is elhúzódhat, ismeretlen volt.

A transzplantációs hullám egybeesett a KKP Fálun Gong elleni üldözésének kezdetével, amely egy meditációs gyakorlat, amelynek 70-100 millió követője az elmúlt két évtizedben letartóztatásokkal, kínzásokkal és börtönnel szembesült.

Az évek során egyre több bizonyíték mutatott arra, hogy a KKP által szervezett, az élő lelkiismereti foglyoktól való szervrablás kiterjedt rendszere működik Kínában. 2019-ben egy független népbíróság arra a következtetésre jutott, hogy a rezsim évek óta „jelentős mértékben” gyilkolt meg foglyokat a transzplantációs piac ellátása érdekében, és hogy a gyilkosságok a mai napig folytatódnak. A bíróság megállapította, hogy a fő áldozatok a bebörtönzött Fálun Gong-gyakorlók voltak.

2015-ben a rezsim azt mondta, hogy megtiltotta a kivégzett foglyok szerveinek felhasználását, azt állítva, hogy kizárólag önkéntes donoroktól szerez be szerveket az ugyanabban az évben létrehozott donációs rendszer keretében. A hivatalos szervadományozási adatok azonban nem feleltek meg az elvégzett transzplantációk magas számának, állapította meg a törvényszék.

*** A gépezet tovább működik ***

Bob beszámolója egybecseng több más szemtanú beszámolójával, aki ugyanebben az időszakban részt vett az átláthatatlan szervátültetési üzletben Kínában.

George Zheng, egy korábbi kínai orvos-gyakornok visszaemlékezett arra, hogy az 1990-es években két nővér és három katonai orvos mellett segédkezett egy szervkivételi műtétben egy hegyvidéki területen, a hadsereg egyik börtönének közelében, az északkelet-kínai Dalian város közelében.

A beteg, egy fiatal férfi, nem reagált, de a teste még meleg volt. Az orvosok eltávolították a férfi két veséjét, majd utasították Zhenget, hogy vegye ki a szemeit.

„Abban a pillanatban megmozdultak a szemhéjai, és rám nézett” – mesélte 2015-ben a The Epoch Timesnak. „Merő rémület volt a szemeiben. … Az agyam teljesen kiürült, és az egész testem remegni kezdett.”

Annak a két szemnek az emléke évekig kísértette Zhenget.

1995-ben Enver Tohti, a nyugati Hszincsiang régióból származó ujgur orvos hasonló módon segített két fősebésznek kivenni a májat és két vesét egy élő fogolyból, akit éppen mellkason lőttek.

„Vérzett. Még életben volt. De nem éreztem magam bűnösnek. Valójában nem éreztem mást, csak azt, hogy egy teljesen beprogramozott robot végzi a feladatát” – mondta egy 2017 júliusi panelbeszélgetésen. „Azt hittem, hogy a kötelességemet teljesítem, hogy eltávolítsam… az állam ellenségét.” A sebészek később azt mondták neki, hogy emlékezzen arra, hogy „nem történt semmi”.

A Fálun Gong üldözését vizsgáló világszervezet (WOIPFG), egy amerikai székhelyű nonprofit szervezet vizsgálatai alapján úgy tűnik, hogy az utóbbi években folytatódik a szervátültetések látszólag igény szerinti kereskedelme a csengcsoui kórházakban, ahol Bob egykor dolgozott.

A Zhengzhou Egyetem első társult kórházának egyik ápolója 2019-ben azt mondta a WOIPFG-nek, hogy a kórház az ország első öt helyezettje közé tartozik a veseátültetések tekintetében, és az előző évben mintegy 400 műtétet hajtottak végre.

„A kínai újév óta nem álltunk le, és egyetlen szabadnapot sem vettünk ki” – mondta a WOIPFG fedett nyomozóinak, akik leendő szerv recipienseknek álcázták magukat. Hozzátette, hogy azon a napon volt egy megfelelő vese is, amit felkínáltak nekik.

A kórház egy másik orvosa egy 2017-es telefonbeszélgetés során azt mondta a fedett nyomozóknak, hogy a kórház a májátültetések többségét éjszaka végezte, amint a beteg megérkezett.

„Ha nem használod ki ezeket az időpontokat, és csak nappal végzed, hogyan lehet ennyi műtétet elvégezni? Hogyan tudod megelőzni a többieket?” – mondta.

A szervátültetéssel kapcsolatos visszaélések, amelyeknek Bob szemtanúja volt, felháborították őt, és ellentétesek voltak az értékrendjével, ami segített neki abban, hogy kevesebb, mint három év után úgy döntsön, hogy otthagyja a munkáját – mondta.

A rendőrséget már régen otthagyta, de azt mondja, nem lát okot arra, hogy az erőszakos szervátültetési ipar leálljon.

„Hatalmas profit vezérli, és nincs helyük az úgynevezett emberi jogoknak és humanitárius aggályoknak” – mondta.

Bob reméli, hogy a kínai lakosság megszabadul a kínai rezsim önkényuralmától, és demokratikus országban találja meg a szabadságot.

A sors fintora, hogy a városi bizottság titkára, aki elrendelte Bob letartóztatását, végül maga is börtönbe került kenőpénz elfogadása miatt. Később életfogytiglani börtönbüntetését töltve halt meg.

„A KKP uralma alatt senki sincs biztonságban” – mondta. „Ami valaki mással megtörténik, az holnap akár veled is megtörténhet.”

A jelentéshez Long Tengyun járult hozzá.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/former-police-officer-recounts-witnessing-industrialized-organ-harvesting-in-china_3884324.html?fbclid=IwAR1eq1GpX4wZyH2TAsp4oP80_HGYbqTUxYXPqHN_BXeXR6sI3xmd0oY5wjE?v=ul

Kép: A jelenleg Torontóban élő George Zheng elmeséli, hogy az 1990-es években szemtanúja volt a kínai Shenyang tartományban élő emberek testéből való szervbegyűjtésnek. (Yi Ling/The Epoch Times)