Hírek,  Politika

Boris Johnson jelezte, hogy az Egyesült Királyság nem bojkottálja a pekingi téli olimpiát az ujgurok ellen elkövetett visszaélések miatt

Nagy-Britannia nem támogatja a sport bojkottját – mondta Boris Johnson miniszterelnök február 24-én, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy szerinte az Egyesült Királyságnak bojkottálnia kellene-e a 2022-es pekingi téli olimpiát az ujgurok bántalmazása miatt.

Az alsóházban a miniszterelnök felé intézett kérdéseknél Ed Davey, a liberális demokraták vezetője elmondta: „Ma Kínában ujgurok milliói élnek félelemben egy kegyetlen rezsim alatt.”

„A BBC, a nemzetközi média és az emberi jogi NGO (nem kormányzati) szervezetek mind kényszermunkatáborokról, a nők megerőszakolásáról és sterilizálásáról, valamint a családok szétválasztásáról számolnak be. Ez egy népirtás, ami a szemünk előtt történik.”

Megkérdezte Johnson-t egyetért-e azzal, hogy „ha Kína nem fejezi be ezt a népirtást, Nagy-Britanniának és a csapatának bojkottálnia kellene a jövő évi pekingi téli olimpiát”.

Johnson erre azt válaszolta, hogy Davey-nek „teljesen igaza volt, amikor kiemelte a hszincsiangi ujgurok elleni rettenetes kampányt”.

„Nemzetközi akciókat indítványoztunk az ENSZ-ben, hogy Kínát számon kérjük, és továbbra is együtt fogunk működni az Egyesült Államokkal, a barátainkkal és a partnereinkkel szerte a világon.”

De azt mondta, hogy az Egyesült Királyság „általában nem támogatja a sport bojkottokat”, és „ez a hosszútávú álláspontja” a kormányának.

Nagy-Britannia lépéseket tett Hszincsiang emberi jogi helyzetének kezelése érdekében, ahol az ENSZ becslései szerint akár egy millió ujgur és más török ​​muszlim is átnevelő táborokban raboskodik.

A múlt hónapban Dominic Raab külügyminiszter intézkedéssorozatot jelentett be annak megakadályozására, hogy a brit szervezetek bűnrészesek legyenek az ujgurok elleni jogsértésekben.

Raab február 22-én az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsának beszédében elítélte a kínai rezsim „romló emberi jogi helyzetét”, és sürgette Pekinget, hogy biztosítsa az ENSZ számára a „sürgős és akadálytalan” hozzáférést Hszincsianghoz.

De Johnson nem volt hajlandó követni az Egyesült Államokat, amikor Peking ujgurokkal való bánásmódját „népirtásnak” nyilvánította.

Január 20-án azt mondta a Parlamentnek, hogy a népirtásnak való tulajdonítás „bírósági ügy”, bár azt mondta, hogy személyesen „teljesen visszataszítónak tartja”, ami az ujgurokkal történik.

A múlt hónapban Johnson kormánya utasította a kormányzó Konzervatív Párt törvényhozóit, hogy szavazzanak meg egy olyan módosítást a kereskedelmi törvénytervezetről, amely felhatalmazást adott volna az Egyesült Királyság bíróságainak a népirtásokért felelős országokkal kötött kereskedelmi megállapodások visszavonására.

Mind a kormányzó, mind az ellenzéki párt brit törvényhozói azt mondták, hogy célzott Magnitsky-szankciókat kellett volna bevezetni a hszincsiang-beli visszaélésekért felelős kínai tisztviselők ellen.

2020 júliusában az Egyesült Királyság kormánya új szankciókat vezetett be az emberi jogi visszaélésekben vagy a szervezett bűnözésben érintett személyek célbavételéhez. De eddig nem használta fel az új politikai eszközt a kínai tisztviselőkkel szemben.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/uks-johnson-refuses-to-boycott-beijing-winter-olympics-over-uyghur-abuse…