Kultúra

Véletlen vagy a sors keze: Szent Corona (vagy Korona / Stephania) – védőszent a járványok ellen

A 2020-as események egy szentet különösen az előtérbe tolnak: Szent Coronát, egy fiatal vértanút, akit járványok elleni védőszentnek neveztek ki. Sokak számára ez túl ironikus ahhoz, hogy véletlen legyen.

A szentek szótárában Coronát vagy görögül Stephanát („koronázottat”) 16 éves lányként írják le (16 évesen szenvedett vértanúhalált – www.katolikus-honlap.hu). Nem világos, hol született – állítólag a születésnapja Kr. u. a 161. és 287. év között van (körülbelül Kr. u. 160-ban Egyiptomban vagy Szíriában született – www.katolikus-honlap.hu).

Története azonban elterjedt Európában, Ázsiában és Afrikában – hasonlóan a jelenlegi újszerű vírushoz – szinte az egész világon. A legenda helyszínei különféle hagyományok szerint Damaszkusz Szíriában vagy Antiókhia (Antakya), a törökországi Hatay tartományban. A latin változatban a történetre Szicíliában vagy a franciaországi Marseille-ben került sor, valamint egy etiópiai változat szerint az egyiptomi Alexandriában.

Egy meggyőződéses hívő

A történetben vagy a felesége, vagy esetleg egy baráti híve volt egy Viktor nevű katonának (más változatban Sziénai Szent Viktor lánya volt. Más források szerint Szent Viktor nem az apja, hanem a férje volt – www.katolikus-honlap.hu). Viktor nem volt hajlandó lemondani a hitéről a római keresztényüldözés során, ezért letartóztatták és megkínozták. Corona követte Viktort, hogy vigasztalja és bátorítsa őt és más keresztény foglyokat. Ennél őt szintúgy letartóztatták.

Amikor a fiatal lányt letartóztatták, és felszólították, hogy esküvel tagadja meg a hitét és áldozzon a római isteneknek, állítólag ezt válaszolta:

„Engem Coronának hívnak, és te szeretnél rábeszélni, hogy elveszítsem a koronámat (»Corona«)?”

Abból indulunk ki, hogy a korona (Corona) kifejezés az akkori időben általában „vértanút” is jelentett, és szimbolikusan a vértanú koronájára (mártírkoszorújára) vonatkozott.

Viktort végül lefejezték, míg Corona még rosszabb sorsra jutott:

Mivel nemcsak maga nem adta fel a hitét, hanem másokat is erre buzdított, két meghajlított pálmához kötözték, melyek szétválva kettészakították a testét.

Szent Corona mint védőszent

A 6. század óta Szent Korona a hitben való állhatatosság példaképe, és a járványok és viharok elleni védőszent, valamint a kincskeresők és a pénzügyek védnöke. Ünnepnapja május 14-e.

Az ő és a Viktor nevű katona ereklyéi megtalálhatók az Osimo melletti Castelfidardóban, az Adriai-tenger partján, Ancona közelében, ahol egy a párnak szentelt templom is volt. III. Ottó és IV. Károly császárok révén az ereklyék eljutottak Aachenbe és végül Prágába is.

Alsó-Ausztriában 1504 óta Corona-zarándoklatok zajlanak St. Corona am Wechselben. Akkoriban egy Corona-szobrot találtak egy odvas hársfában. Ezen a helyen egy kápolnát emeltek a szent tiszteletére. Az Altenmarkt melletti St. Corona am Schöpfl-ben és Bécsben is vannak emlékhelyek Szent Corona számára.

Véletlen vagy sors?

A „Der Standard” napilapban Szent Koronát márciusban a „nap híreként” emlegették.

Ott ez állt:

„Köztudott, hogy nincsenek véletlenek – ez nem is lehet kétséges, amikor a Szentek Ökumenikus Lexikonja éppen igazolja, hogy Szent Korona a járványveszély elleni védőszent.”

Miután 2020-ban kitört a világméretű koronavírus-járvány, az emberek szeretnék újraéleszteni például a bajorországi zarándokhelyet, ahol egy szinte elfeledett Corona-kápolna volt.

„Igen, tudtam, hogy létezik. De csak ennek a betegségnek köszönhetően tudatosult bennem jobban újra.” – mondja a kis kápolnáról Josef Steinberger lelkész, aki a helyért felelős.

Hogy mi a jelentése Szent Corona-nak, aki hitét koronaként viselte, és nem adta fel egy kegyetlen halál láttára sem, és a jelenlegi korona-járvány névazonosságának, az minden egyes ember értelmezésétől függ. A fiatal hívők bátorsága és bizalma az isteniben viszont olyasmi, ami mindannyiunkat inspirálhat ezekben a zaklatott időkben.

További források:

https://www.heiligenlexikon.de/Biogr…/Corona_Stephana.html

https://www.katholisch.at/…/aktuelles/article/129144.html

Cikk forrása: https://www.visiontimes.net/zufall-oder-doch-schicksal…/

Kép: Szent Corona ábrázolása

https://commons.m.wikimedia.org/…/File:St_Corona_am… (GNU Free Documentation License)