Egyéb kategória,  Hírek

Egy évtizeddel ezelőtt menekült el Kínából, de az elnyomás emléke azóta is megmaradt

Egy évtizeddel ezelőtt menekült el Kínából, de az elnyomás emléke azóta is megmaradt

Vision Times: 2000 év végén a China Southern Airlines pilótája, Zhang Guoliang elvesztette repülési engedélyét – olyan okok miatt, amelyek nem kapcsolódtak képességeihez vagy szakmai karrierjéhez.

Inkább szellemi meggyőződésének tudható be, hogy a fiatal pilóta engedélyét a Kínai Kommunista Párt egyik tisztviselője elkobozta az állami tulajdonban lévő légitársaságnál, amely jelenleg a legnagyobb Ázsiában.

Zhang a párt országos elnyomás-kampányának áldozata lett, melyet 1999-ben indítottak a több millió Fálun Gong gyakorlók ellen.

A Vision Times interjújában Zhang elmesélte a kényszermunkát és a kínzást is magában foglaló tortúrákat, amelyekkel a 2000-es évek során szembesült, a fordulatokkal teli menekülését Thaiföldre, majd végül az Egyesült Államokba való megérkezését, ahol most új országa, „ szabadság égboltján” navigál.

Zhang számára azonban az üldözésben tapasztaltak megmaradnak az élete egy olyan fejezetének, amelyet sosem fog tudni lezárni.

„Minden barátommal elvesztettem a kapcsolatot Kínában,” mesélte Zhang. Elmagyarázta, hogy az üldözött csoportoknak Kínában gyakran kell a tartózkodási helyüket és a telefonszámukat változtatni annak érdekében, hogy észrevétlenek maradjanak.

„És ma azok, akiket Hongkong-ból ismerek, a Fálun Gong gyakorlók, ott mind a Kommunista Párt küszöbön álló üldözésével néznek szembe.”

Július elsején a Kínai hatóságok egy drákói nemzetbiztonsági törvényt léptettek életbe, amely az elégedetlenség szinte minden formáját tiltja a korábbi brit kikötő kolónián, véget vetve ezzel Hongkong autonómiájának és a politikai szabadságjogainak.

Zhang az 1990-es évek közepén ismerte meg a Fálun Gongot, miközben a gyakorlat az egész országban elterjedt. Zhang hite rendíthetetlen a Fálun Gong tanításaiban – az őszinteség, az együttérzés és a tolerancia alapelveiben -, valamint a meditációban azáltal, hogy belső nyugalmat és jobb egészséget adott neki, a KKP ugyanakkor politikai fenyegetésként értékelte a népszerű spirituális jelenséget.

A párt „gonosz vallásnak” nevezte a Fálun Gong-ot, és az állami szintű erőforrásokat minden szinten a gyakorlat megsemmisítésére vetette be. Az ezt követő évtizedekben százezreket tartóztattak le, és közülük sokat rabszolgamunkára kényszerítettek, brutális kínzásnak vettek alá vagy egyenesen meggyilkoltak.

Ezen események közben Zhang – aki elsősorban belföldi járatokkal repült Kínán belül és Hongkongba – szinte azonnal érezte a nyomást. Pilótaként a társadalom elit tagja volt, de ez hamarosan megváltozott.

„Kínában a pilótákat nagyon szigorúan ellenőrzik” – mondta Zhang. „2000 augusztusa után soha nem repültem többé [mielőtt elhagytam Kínát].”

Földet érés után a China Southerm áthelyezte Zhangot a mosodába, kétharmadával csökkentette fizetését, és egy lemondó nyilatkozat aláírására kényszerítette őt, melyben megígéri, hogy soha többé nem gyakorolja a Fálun Gongot.

A több ezer Fálun Gong gyakorlóhoz hasonlóan Zhang kiállt a kínai állam által irányított propagandagépezet ellen. A hitével kapcsolatos „igazság tisztázására” tett erőfeszítései miatt többször letartóztatták, és egy időre bezárták a rendszer egyik hírhedt agymosó központjába – ahol a Fálun Gong híveit gyakran megkínozták vagy meggyilkolták mialatt a hitük feladására kényszerítették őket.

„Három úgynevezett őrt jelöltek ki, hogy éjjel-nappal figyeljenek engem” – mondta Zhang, utalva a fogolytársakra az utolsó rácsok mögött töltött időszakában. „Mindig mindent együtt kellett csinálnunk, így megbizonyosodhattak arról, hogy nem gyakoroltam a meditációs gyakorlatokat vagy nem tanultam a Fálun Gong tanításait.”

2008-ban, miután Zhangot elengedték, elkezdte megtervezni a Kínából történő szökését. Kapcsolatba lépett egy embercsempésszel, aki az éjszaka leple alatt csempészte be Mianmarba. Ám a kínai biztonsági erők hamarosan kérdezősködni kezdtek a szökevényről.

„Hallottuk, hogy az Állambiztonsági Minisztérium embereket küldött Mianmarba. A mianmari-thaiföldi határra mentek, és arra vártak, hogy megérkezzek…”- mondta Zhang.

„A csempész nagyon aggódott és azt kérdezte tőlem: Egyébként miért menekülsz? Miután elmondtam neki, hogy az üldözés elől menekülök, azt mondta: „Maradjunk itt egy éjszakára, és gondolkozni fogok rajra.” Ám végül a biztonsági hivatal tisztjei belefáradtak a várakozásba és visszamentek Kínába.

Számos további csavar után – ideértve az út azon szakaszát is, amikor egy órát töltött a Mekong folyó túloldalán, egy laoszi piacon, hogy a csempészek elsimítsák a dolgokat a határőrökkel – Zhang végül megérkezett Thaiföldre. A következő néhány évet ott töltötte, kapcsolatba lépett más, menekült Fálun Gong gyakorlókkal, és segített nekik felhívni az emberek figyelmét az üldözésre.

Zhang szerint a KKP-re gyakorolt ​​diplomáciai nyomás hozzájárult a Fálun Gong gyakorlók és más lelkiismereti foglyokon elkövetett visszaélések súlyosságának csökkentéséhez. „Az üldözés kezdeti napjaiban a kínai rendőrség rendkívül brutális volt. Később a nemzetközi nyomás rákényszerítette őket, hogy visszafogják magukat. ”

Eközben a kínai rezsim ügynökei megfenyegetették Zhang feleségét, aki akkoriban nem volt gyakorló, és sürgették, hogy beszélje rá a férjét, térjen vissza Kínába. Ehelyett végül ő és gyermekei is csatlakoztak hozzá Thaiföldön.

2013-ban Zhang és családja politikai menedékjogi kérelmet nyújtott be az Amerikai Egyesült Államokban. Mivel korábban USA-beli pilóta szakszolgálati engedéllyel alkalmazták a China Southern-nél, érvényesíteni tudta az oklevelét és talált állást a Trans State Airlinesnál. Noha a légitársaság bezárt a COVID-19 világjárvány nyomása miatt, Zhangra új állásajánlatok várnak.

A hongkongi helyzetet kommentálva Zhang úgy véli, hogy a nemzetközi közösségnek nem szabad segítség nélkül hagyni a város embereit. „A kormányoknak nagyobb nyomást kell gyakorolniuk a KKP-ra és annak emberi jogi visszaéléseire, különben még rosszabb lesz.”

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/07/22/he-escaped-china-over-a-decade-ago-but-memory-of-repression-remains-close.html

Credit: Vision Times

Képek: Zhang Guoliang, Minghui