Hírek

Egy ausztrál műsorszolgáltató emberi jogi panaszra hivatkozva felfüggeszti a kínai CGTN-t

Az SBS ausztrál műsorszolgáltató pénteken közölte, hogy egy emberi jogi panasz érkezése után felfüggeszteti a CGTN és a CCTV kínai állami televíziós hírszolgáltatók hírközléseit.

Az SBS szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a CCTV és a CGTN műsorai szombaton nem kerülnek adásba, és az SBS egy emberi jogi szervezet panaszát vizsgálja.

„Tekintettel az általa felvetett komoly aggodalmakra és az érintett anyagok összetettségére, úgy döntöttünk, hogy felfüggesztjük a tengerentúli forrásokból származó CGTN és CCTV hírközlések közvetítését, amíg elvégezzük ezen szolgáltatások értékelését” – áll az SBS közleményében.

Az SBS News weboldalán található történet szerint a Safeguard Defenders emberi jogi szervezet azt írta az SBS-nek, hogy a brit médiaszabályozó „súlyos nem megfelelőség” miatt visszavonta a CGTN engedélyét.

„Ez klasszikus politikai üldözés” – mondta Kína külügyminisztériuma a Reutersnek adott nyilatkozatában, amelyben sürgette az „érintett feleket, hogy tegyék félre az ideológiai előítéleteiket”.

A CGTN azt állította, hogy fenntartja a tisztességes és pontos riportkészítés alapelveit.

„Kína minden szükséges intézkedést megtesz a kínai média törvényes jogainak és érdekeinek határozott védelmére.”

A Safeguard Defenders SBS-nek írt levele szerint a CCTV mintegy 56 ember kényszer hatására tett vallomását közvetítette 2013 és 2020 között.

„Ezek az adások fogságban tartott, megkínzott raboktól kikényszerített és hamis vallomások készítésében, összeállításában és közvetítésében vettek részt” – számolt be az SBS a Safeguard Defenders leveléről.

Az SBS egy közszolgálati műsorszolgáltató, amely híreket és szórakoztató műsorokat kínál a rádióban és a televízióban több nyelven, és a multikulturális kérdésekre összpontosít.

Az SBS programjának része volt egy 15 perces CGTN angol hírműsor és egy 30 perces CCTV mandarin nyelvű szolgáltatás.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/australian-broadcaster-suspends-chinas-cgtn-citing-human-rights-complaint…