Hírek

Letartóztatások Hongkongban az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva

Hongkong: Hétfőn reggel tartóztatták le Jimmy Lai vállalkozót és média mogult az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva. Ez volt eddig a legmagasabb szinten történő letartóztatás a jogszabály bevezetése óta. Az USA kongresszusának Kína bizottsága úgy kommentálta a történteket, hogy az akció célja azoknak a médiáknak a megfélemlítése, amelyeket nem Peking irányít. Josh Hawley szenátor azt írta egy bejegyzésben, hogy ez az a „szólásszabadság” melyet Kína rá akar kényszeríteni a világra. Az Apple Daily digitális magazin részvényeinek ára délután 2 körül rekord szintre emelkedett. Egy helyi újságíró szerint a Hongkongiak láthatóan pénzzel támogatják az Apple Daily magazint.

A hétfőn letartóztatottak között volt a demokráciáért küzdő mozgalom egyik vezető egyénisége, a 23 éves Agnes Chao, aki korábban a honkongi politikai párt a Democisto alapító tagja volt Joshua Wong-al és Nathan Law-al együtt. Azzal gyanúsítják, hogy “elszakadásra szólított fel”.

Hétfőn letartóztatták az első külföldi média alkalmazásában álló újságírót is Hongkongban a nemzetbiztonsági törvény értelmében, a brit médiának (ITV) dolgozó szabadúszó Wilson Lee-t a rendőrség vette őrizetbe idegen erőkkel történő összejátszás vádjával. Az ITV sürgős magyarázatot vár a hatóságoktól.

Szintén letartóztatták Andy Lee-t a választás megfigyelő bizottság tagját, aki külföldi szakértők bevonását szervezte meg a múlt évi hongkongi kerületi tanács választásának idején.

Még ugyanazon a napon a rendőrség körül zárta az Apple Daily épületét, a legtöbb fő nyugati média képviselőit nem engedték az épület közelébe. Chris Tong rendőrségi megbízott megerősítette, hogy az új eljárások értelmében mostantól csak a megbízható médiák léphetnek be a helyszínre, hogy tudósíthassanak. Hongonk újságíró szövetsége szerint az eset példanélküli a város történetében. Nyolc helyi újságíró szervezet kiadott egy közös nyilatkozatot, melyben kijelentették, hogy sokkolta őket ez a szituáció és arra kérték a rendőrséget, hogy mutassák fel az akció jogi indokait.

Update:

Óvadék fejében szabadon engedték kedden este Jimmy Lai média mogult Hongkongban. Szerdán üdvrivalgással fogadták az Apple Daily irodájában, ahol Lai arra buzdította az alkalmazottait, hogy küzdjenek tovább, továbbra is szabad sajtóként kell tudósítaniuk és nem adhatják fel. Elmondta, mennyire fontos, hogy a hongkongi emberek támogatják őket és nem szabad cserben hagyni ezeket az embereket. – tudósított a Salzburger Nachrichten

Az Apple Daily és az Epoch Times Hongkong független sajtójának képviselői. Jimmy Lai-t, az Apple Daily tulajdonosát 2019-ben és most hétfőn is őrizetbe vették a demokráciát és függetlenséget támogató hozzáállása miatt. A 71 éves üzletember azonban nem adja fel.

Kedden Agnes Chow 23 éves aktivista lányt is szabadon engedték váltságdíj fejében. A lány a hongkongi ellenállás egyik ikonikus alakja. Letartóztatása szintén kemény nemzetközi kritikákat váltott ki.

(Foto: NTD youtube csatorna screenshot)

Hongkong: Hétfőn reggel tartóztatták le Jimmy Lai vállalkozót és média mogult az új nemzetbiztonsági törvényre…

Közzétette: Kína Fókusz – 2020. augusztus 13., csütörtök