Kultúra

A különleges erővel rendelkező sárkány

Hangzhou város Dajing sikátorában található egy Zhu Yangxin nevű kínai gyógyszertár. A legenda szerint volt egy koldus, Li Tieguai, akinek a lábai megsérültek. Egy napon a koldus elment a gyógyszertárba, és könyörgött a tulajdonosnak: „Uram! Éhes vagyok, a lábam nagyon duzzadt és fáj. Kérem, legyen irgalmas hozzám és adjon a lábamra valamilyen gyógyszert, ami segíthet nekem! ”

A tulajdonos a családjával éppen étkezéshez ült le, mikor a segítségkérést meghallotta. Az ajtónál egy vékony testű, sárgás arcú rongyos ruhában lévő koldust talált, akinek a lábai el voltak üszkösödve. A tulajdonos szíve elérzékenyült és megszánta a koldust.

Pénzt és élelmet adott neki, majd miután a koldus sebeit kitisztította, a legjobb kenőccsel kente be a lábát. Ezután a koldus megköszönte és távozott.

Ettől kezdve a sánta koldus minden nap bement a gyógyszertárba, hogy segítséget kérjen. A tulajdonos minden alkalommal pénzt adott neki, kicserélte a kötést, kenőcsöt tett a lábára, és együttérzően kezelte.

Néhány nappal később a koldus lába rendbejött. A koldus köszönetet mondott a tulajdonosnak majd így szólt: „Uram! Olyan jó voltál hozzám, nem tudom, hogyan tudnám meghálálni azt, amit értem tettél. Most csak egy sárkányt tudok rajzolni neked, ami a hasznodra válik. Ha egy napon tűz ütne ki, a festett sárkány valódi sárkánnyá válik és vizet fog permetezni a tűz eloltására.”

Ezután megkérte a tulajdonost, hogy hozzon neki egy darab papírt és egy hosszú tollat. A tulajdonos azt mondta: „Sajnálom, nincs nagy tollunk, csak egy kicsi.”

A koldus azt mondta: „Rendben van, akkor szerezz egy seprűt.”

A tulajdonos megkérte a segédjét, hogy hozzon egy darab papírt és seprűt. Látta, ahogy a koldus felveszi a seprűt, a tintába mártja és a papíron elkezdi hullámoztatni. Azonnal egy élethű, élénk fekete sárkány jelent meg előtte, melyen a tinta még nedves volt és csöpögött. Amint befejezte a képet, a koldus felszállt a levegőbe, mint egy füstfelhő. Amikor a tulajdonos ezt meglátta, azonnal tudta, hogy ő egy Isten volt.

Néhány évvel később egy nagy tűz ütött ki a térségben, melyben az egymás mellett lévő házak sorra leégtek. Csak Zhu Yangxin gyógyszertára maradt épségben, mely egyáltalán nem sérült meg. A seprűfestmény megmutatta mágikus erejét.

Egy napon néhány tolvaj látta, hogy ez a festmény varázslatos, és el akarta lopni. De furcsa módon, amikor éjszaka betörtek a gyógyszertárba, a festmény hirtelen ketté, majd négyre osztódott, és több száz képpé alakult át. Az összes kép azonos volt. A tolvajok összezavarodtak. Nem tudták, hogy melyik a valódi, ezért pánikban elmenekültek.

Így a gyógyszertár sok éven keresztül meg tudta őrizni a festményt, és a történet közismert lett.

Fordította kínairól angolra: Joseph Wu és e dited Helen

Credit: Vision Times

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/08/a-beggar-with-supernormal-powers-made-a-painted-dragon-come-alive.html

Kép: pixabay / CC0 1.0