Hírek,  Kultúra,  Történelem

Meghalt Konfuciusz 77. generációs leszármazottja Pekingben

Elhunyt Kína legnagyobb tanítójának, Konfuciusznak egyik modern kori leszármazottja a COVID-19 tömeges kiújulása során, amely végigsöpört az országon és százmilliókat fertőzött meg.

Kong Deyong (孔德墉) 96 éves volt, és karácsony napján hunyt el Pekingben – derül ki a családja által az interneten közzétett gyászjelentésből. A gyászjelentés halálának okaként „tüdőfertőzést” adott meg.

Konfuciusz körülbelül 2500 évvel ezelőtt élt, és az életét azzal töltötte, hogy a kínai feudális államokat járva arra buzdította az uralkodókat, hogy népüket könyörületességgel és erkölcsösséggel kormányozzák. Gondolatai a családi etika, az idősebbek iránti tisztelet és a szellemi kifinomultság hagyományos erényeit fogalmazzák meg, amelyek évezredeken át hajtották a kínai civilizációt, és tartósan hatást gyakoroltak egész Kelet-Ázsiára.

A filozófusnak Kínában illetve Tajvanon is élnek leszármazottai, és a Kong (孔) vezetéknevet viselik. „Konfucius” az eredeti kínai Kong Fu Zi (孔夫子) latin formája, ami azt jelenti, hogy „Kong mester”. Klánja a világ egyik leghosszabb életű családja, amely még a legendás japán császári vonal genealógiájával (leszármazástanával) is vetekszik.

Az elmúlt hetekben több százmillió kínai fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 vírus okozta betegséggel – derül ki a Nemzeti Egészségügyi Bizottság belső ülésén nyilvánosságra hozott, kiszivárgott statisztikákból. Külföldi szakértők becslései szerint milliók halhatnak meg, mivel Kína egészségügyi rendszerét a járvány túlterheli.

Kong Deyong a Konfuciusz leszármazottak világszövetségének (世界孔子后裔联谊总会) elnöke volt, amelyet 2005-ben alapítottak a Kínai Kommunista Párt (KKP) égisze alatt.

Míg a KKP arról volt ismert, hogy Konfuciusz nevét a tengerentúlon a kulturális csereprogramok álcája alatt a marxista ideológia népszerűsítésére használja, a rezsim egykor rosszindulatúan támadta a konfucianizmust, mint a „gonosz régi társadalom” részét.

A kulturális forradalom (1966-1976) idején a vörös gárdistákat arra bátorították, hogy verjék és bántalmazzák tanáraikat, szétzúzzák a konfuciánus templomokat és elégessék az ősi kínai klasszikusokat. Konfuciusz és leszármazottai sírjait ősi szülővárosukban, a Shandong tartománybeli Qufuban kiásták a tisztelt bölcs elleni végső sértésként.

Az 1926-ban született Kong Deyong 1948-ban csatlakozott a kínai kommunistákhoz, és logisztikai munkakörben szolgálta a pártot, amikor a KKP hadseregei harcoltak a kormányerőkkel. A szárazföldi Kína kommunista hatalomátvételét követően Kong a Kínai Zenekutató Intézetben (中国音乐研究所) dolgozott.

A gyászjelentés szerint Konfuciusz rokonaként Kongot „támadások érték” a kulturális forradalom alatt. Később Hongkongba költözött, hogy üzleti karrierbe kezdjen, és 2009-ben segített összeállítani a Konfuciusz-klán átfogó genealógiáját, amely 2 millió rokonát sorolja fel.

Kong Deyong volt a Konfuciusz-klán legjelentősebb tagja az anyaországi Kínában; azonban a bölcs fő leszármazási vonala Tajvanon, hivatalosan a Kínai Köztársaságban található. (Az ókori Kínában a férfiak gyakran tartottak ágyasokat, és a főfeleségtől született fiúkat tekintették a közvetlen leszármazottaknak).

A 2008-ban elhunyt Kung Te-cheng (孔德成) volt a Konfuciusz család 77. generációjának legidősebb fia. A tekintélyes Nemzeti Tajvani Egyetem professzora volt. A második világháború alatt állítólag visszautasította a megszálló japán császári hadsereg ajánlatát, hogy Kína bábkirálya legyen.

A fő leszármazási vonal jelenlegi képviselője a 47 éves Kung Tsui-chang (孔垂長), Konfucius 79. generációs leszármazottja. Ő Tajvanon él, és a Kínai Köztársaság tiszteletbeli kormányzati címét, a Konfuciusz ünnepélyes tisztviselője (大成至聖先師奉祀官) címet viseli.

Forrás:

https://www.visiontimes.com/2022/12/28/77th-generation-descendant-of-confucius-dies-in-beijing.html

Kép:

wikiquote, CC BY-SA 3.0, Konfuciusz-szobor a Konfuciusz-templomban (Peking, Kína) Szerző: Mr. Tickle Dátum: 2005.07.19.