Hírek

WHO: A COVID-19 pandémia súlyos, de „nem feltétlenül a nagy (járvány)”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy bár a KKP (Kínai Kommunista Párt) vírusjárványa súlyos volt, az „nem feltétlenül a nagy” járvány, és hogy a világnak meg kell tanulnia együtt élni a COVID-19 -el.

Az ENSZ ügynökségének szakértői kijelentették, hogy a jelenleg zajló járvány egy „ébresztő”, és a jövőben a világnak „komolyan” fel kell készülnie a potenciálisan súlyosabb járványok miatt.

„Ez a járvány nagyon súlyos volt” – mondta Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti vezetője egy sajtótájékoztatón az újságíróknak. „Rendkívül gyorsan elterjedt az egész világon, és a bolygó minden szegletét érintette, de ez nem feltétlenül a nagy (járvány).”

Ryan kiemelte, hogy bár a KKP vírus „nagyon fertőző, és embereket öl meg… a jelenlegi halálozási arány meglehetősen alacsony a többi előbukkant betegséghez képest”, anélkül, hogy részletezte volna a konkrét betegségeket.

„Fel kell készülnünk valami olyanra, ami a jövőben még súlyosabb is lehet” – tette hozzá.

A COVID-19, a KKP vírus által okozott betegség, világszerte csaknem 1,8 millió ember halálát okozta, és mintegy 80 milliót fertőzött meg, amióta tavaly elsőként a kínai Wuhanban megjelent.

Bruce Aylward, a WHO vezető tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy bár óriási előrelépés történt a járvány kezelése terén, ideértve az oltások gyors előállítását is, a világ még nem készült fel a jövőbeni járványok leküzdésére.

„A vírus második és harmadik hullámában vagyunk, és még mindig nem vagyunk elég felkészültek kezelni és irányítani” – figyelmeztetett Aylward. „Tehát miközben felkészültebbek vagyunk… nem vagyunk teljesen felkészülve erre, nemhogy a következőre.”

A szakértők megállapításai a Microsoft társalapítójának, Bill Gatesnek a júniusi megjegyzéseit visszhangozzák. Abban az időben arra figyelmeztetett, hogy a KKP vírus járványa „nem az utolsó járvány, amellyel szembesülünk”, és hogy a világnak „fel kell készülnie a következőre”.

A WHO szakemberei hétfőn arra is felhívták a figyelmet, hogy a COVID-19 oltások globális bevezetése nem garantálja, hogy a vírust hamarosan felszámolják.

„A vakcina megléte, még nagy hatékonyság mellett sem garantálja a fertőző betegségek kiküszöbölését vagy felszámolását, ami nagyon magasra teszi a lécet, hogy átugorjuk” – mondta Ryan.

David Heymann professzor, a WHO fertőzésveszélyekkel foglalkozó stratégiai és technikai tanácsadó csoportjának elnöke elmondta a tájékoztatón, hogy a KKP vírus „sorsa” hogy népbetegséggé váljon.

„A világ a nyájimmunitásban reménykedik, hogy a terjedés azáltal csökkenne, ha elegendő ember lenne immunis” – mondta. „Úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 [COVID-19] rendeltetése, hogy népbetegséggé válik, akárcsak négy másik emberi koronavírus, és hogy tovább fog mutálódni, miközben az emberi sejtekben szaporodik, különösen az intenzívebben fertőzött területeken. ”

A nyájimmunitás arra vonatkozik, amikor a lakosság immunissá válik egy fertőző betegséggel szemben. Az orvosok szerint ez végül minden populáció számára elérhető lesz, és oltással elősegíthetik, de nem függ attól.

Heymann hozzátette, hogy a jó közegészség mellett bizonyos „életmentő eszközök” lehetővé teszik számunkra, hogy megtanuljunk együtt élni a COVID-19-el.

„A fenyegetés továbbra is fennáll” – mondta Ryan az újságíróknak. „Ha egy valamit ki kell hoznunk ebből a világjárványból, az összes tragédiával és veszteséggel együtt, akkor az az, hogy össze kell hangolnunk a tetteinket. Tisztelnünk kell azokat, akiket elvesztettünk, azzal, hogy minden nap egyre jobbak leszünk abban, amit csinálunk.”

Forrás: https://www.theepochtimes.com/…/covid-19-pandemic…

Kép: Kína Fókusz