Kultúra

Egy új mese, ami a gyerekeket és a felnőtteket is inspirálja

Egy távoli és gyönyörű országban, ahol a csend úgy rezdül, mint a legelbűvölőbb zene, és a levegő édesebb, mint a méz, egy titokzatos bűvös tó terül el…

A kis lótuszvirág meséjét a 47 éves Ludmilla Orel logopédus írta. Egy olyan történetet akart írni, amely erkölcsi oktatást nyújt a gyerekek számára. Mivel a lótuszvirág a tisztaságot, az együttérzést és a tökéletességet szimbolizálja a keleti kultúrában, úgy döntött, hogy egy olyan mesét hoz létre, amelynek mondanivalója arra mutat rá, hogy egy erős erkölcsi alap milyen sokat segít a nehézségek legyőzősében.

2013-ban jelent meg először orosz nyelven a kis lótuszvirág útja, melyet 10.000 példányban adtak ki. Időközben megjelent a mese új kiadása is. A történetet már 34 nyelvre fordították le, és szabadon elérhető az interneten. A link: http://lotusstory.org

Miről szól a mese?

A mese arról szól, hogy egy varázslatos tó hatalmas és gyönyörű felszínén a nagy fehér lótuszvirág útjára küldi magjait, hogy lehetőségük legyen saját maguknak is gyönyörű és egyedi lótuszvirágokká nőni. Az út nem könnyű. A tó alja sáros és sötét. Csak a magasabb rétegekben világosabb, ahol a víz felszínén a fény át tud törni.

A nagy fehér lótuszvirág tanácsokat ad, hogy a magok jól haladhassanak. Egy ősrégi bölcsességet ad át a gyerekeknek: „Mindegyikőtökben rejtőzik Három Kincs, amit még arannyal sem lehet megvásárolni. Ha veszélybe kerültök, de emlékezni tudtok rájuk, akkor átjuthattok a megpróbáltatások legnehezebbikén is. Ez a Három Kincs a Zhen-Shan-Ren (Őszinteség-Együttérzés-Türelem)”.

Ebben a szellemiségben a történet végigkíséri az egyik mag útját és megmutatja, hogy miként állja ki a próbákat és hogyan győzi le a nehézségeket.

Értékek a családokban és a társadalomban

„Úgy gondolom, hogy ha az embernek gyermekkora óta szilárd erkölcsi alapja van, akkor van eszköze a jó és a rossz megkülönböztetésére, esélye van arra, hogy méltó életet éljen, ne veszítse el önmagát és ellen tudjon állni a kísértéseknek”- mondja a szerző, Ludmilla Orel.

Az Igazság, Együttérzés, Türelem ezen egyetemes alapelvein kívül vannak olyan értékek, amelyek minden családban fontosak, és amelyeket az idősebb generáció átad a fiataloknak. Olyan értékek, mint őszinteség, önzetlenség, segítőkészség, tisztelet vagy szorgalom.

A szerző otthonában fontos volt az őszinteség és az irigység mentes szív. Apja azt tanította neki: „Élj őszintén, és nyugodtan alszol”.

Az egyetemes elvek eredete Zhen – Shan – Ren

A mesékben említett „Három Kincs” valójában egyfajta erkölcsi útmutatás vagy egyfajta iránytű a hagyományos kínai kultúrában gyökerező „Fálun Dáfá” szellemi tanításból. Ez a tökéletességhez vezető út a buddhista rendszerhez tartozik, melyet Ludmilla Orel a szerző 2001 óta gyakorol.

Abban az időben porckorongsérv miatt súlyos gerincfájdalmaktól szenvedett, és krónikus mandulagyulladása is volt. Akkori terapeutája felhívta a figyelmét a csigong pozitív hatásaira. Néhány hónappal később Ludmilla meglátta a helyi Fálun Dáfá csoport felhívását, hogy a gyakorlatok ingyen tanulhatóak. Orel azt mondja, hogy a mozgások gyakorlásával fokozatosan visszanyerte egészségét. Megtanulta azt is, hogy másképp nézzen a dolgokra és másképp kezelje a problémákat.

Hogyan fejeződik be a kis lótuszvirág útja? Vessen egy pillantást a következő oldalra : https://lotusstory.org/hu

Forrás:

https://de.clearharmony.net/articles/ein-neues-marchen-inspiriert-kinder-und-erwachsene…

Kép: Pillanatkép a meséből (Courtesy of Katsiaryna Babok via Armina Nimenko)