Kultúra

Zhang Daqian, Kína egyik legismertebb művésze

Ha ki kellene választani a legismertebb művészeket, akik Kínában az elmúlt 500 évben jelentek meg, Zhang Daqian a legtöbb ember számára biztosan a lista élén állna. A korai éveiben hagyományos kínai festőnek számító Zhang expresszionista és impresszionista festőként vált híressé. Szintén a múlt évszázad egyik legjobb mesterhamisítójaként tartják számon.

A művész

Az 1899-ben született Zhang 9 éves korában, édesanyja bátorítására kezdett el festeni. Idősebb bátyja sikeres művész volt. A két testvér 1919-ben együtt utazott Japánba. Bár Zhang úgy gondolta, hogy üzletember lesz, és örömet szerez a családjának, két évvel később elvetette ezeket a gondolatokat, és határozottan elhatározta, hogy művész lesz. Zhang hamarosan Sanghajba költözött. Egy spirituális műveltséget is kifejlesztett magában, ami talán hozzájárult művészi érzékéhez.

Zhang ugyanis 1919-ben, barátnője halála után és egy elrendezett házasság megakadályozása érdekében bezárkózott egy kolostorba. „Az ott töltött idő, ahol csendben gyakorolta művészetét, miközben a jövőjét fontolgatta, megismétlődött más, Chengdu melletti kolostorokban, ahol 1938-1940 között, majd 1941-1943 között tartózkodott. Vallásos természete arra késztette, hogy a taoizmust is gyakorolja. A Chengdu melletti hegyekben lévő híres taoista templomban, a Shangqing Gongban töltötte idejét, és 1943-tól 1948-ig időszakosan ott élt. Elragadónak találta a légkört, és természeti jeleneteket, madarakat és állatokat festett” – írja a Daily Art Magazine.

Zhang olyan ügyesen másolta a nagy műalkotásokat, hogy az emberek nem tudták megkülönböztetni az eredetit a hamisítványtól. A híres műalkotások általa készített reprodukciói akkoriban állítólag mintegy 10 millió dollárt hoztak neki! Néhány hamisítványa nemzeti galériákba került, anélkül, hogy a művészeti szakértők valaha is tudták volna, hogy hamisítvánnyal rendelkeznek.

1941 és 1943 között Zhang Dunhuangban tartózkodott. Zhang megszállottja lett a Mogao-barlangokban található, a 4. és a 14. század között készült falfestményeknek.

Lemásolta őket, és részletesen tanulmányozta a festményeket. Míg korábban Zhangot mesterhamisítóként ismerték, végül egy olyan új stílus megteremtésére vállalkozott, amely a kínai művészet legendájává tette. Zhang kifejlesztette a híres “fröccsenő” festészeti stílusát, amelyet „pocai”-nak neveztek el. Alapvetően a kínai fröccsentett tinta festészet technikáit vette kölcsön, és módosította azokat, hogy megalkossa saját, egyedi stílusát.

„Azt szokta mondani, hogy egy festőnek képesnek kell lennie nagy méretben festeni, bonyolult témákat festeni és professzionálisan festeni… Zhang maga mondta, hogy a pocai-t Kína saját hagyományából fejlesztette ki. De a nyugati modern festészet nem maradhatott nála hatás nélkül, hiszen olyan sokáig tartózkodott ott… Talán helyesebb azt mondani, hogy inspirálta az, ahogyan a nyugati művészek, például Jackson Pollock festett, és megalkotta a saját stílusát” – mondta Lin Mu, Zhang szakértője a Shine-nak.

Érdekes tények

2011-ben Zhang megelőzte Picassót, és a világ legkelendőbb művészévé vált. A művei iránt azóta is elég nagy a kereslet. Zhang és Picasso 1956-ban találkozott egymással, a Kelet és Nyugat találkozójának nevezett csúcstalálkozón.

Zhang egy házi kedvencet, egy gibbont tartott. Annyira szerette a gibbonokat, hogy számos festményébe belefoglalta a teremtményeket. Van egy érdekes történet, amely összeköti Zhangot a gibbonokkal.

„A születése előtti napon az édesanyja nagyon különös álmot látott. Álmában egy fehér szakállú férfit látott, aki átadott neki egy fekete gibbont, és arra biztatta, hogy jól viselje gondját, emlékeztetve arra, hogy az állat nem szereti a hús szagát, és élvezi a szabadságot. A történetet halló emberek úgy vélték, hogy Zhang egy reinkarnálódott gibbon, mivel nem bírta elviselni a nyers hús szagát, pedig nagy húsevő volt” – írja a The Value.

Zhang sokat utazott a világban. Többek között Tajvanon, Indiában, Brazíliában, Japánban és Franciaországban is járt. Tajvanon halt meg 1983-ban, 83 éves korában.

Forrás:

Kép: Zhangot a nyugati művészek inspirálták, és kifejlesztette a „pocai” nevű egyedi festészeti stílust. (Kép: Screenshot / YouTube)