Hírek

Az Apple beszállítójának, a Pegatronnak a kínai dolgozói tömegesen tiltakoztak a ki nem fizetett bónuszok miatt

Epoch Times: Körülbelül 1000 munkás tiltakozott a Pegatron gyárában, Sanghajban, Kínában december 19-én.

Egy alkalmazott azt mondta a The Epoch Times-nak, hogy a dolgozók nem kapták meg a nekik ígért prémiumokat. A tüntetőket állítólag megverték, amikor a rendőrség szétoszlatta a tömegeket, és csaknem egy tucat tüntetőt vettek őrizetbe – mondta egy tanú.

A Pegatron, a Foxconn után a második legnagyobb iPhone-összeszerelő, tervező, gyártó és szervizcég. Termékei között vannak notebookok, alaplapok, meghajtók és egyéb műszaki alkatrészek. A társaság székhelye Tajvanon található és a gyár Kínában működik. Sanghajban található létesítménye 2004-ben jött létre a Kangqiao Ipari Parkban, a Pudong New Area területén.

Megverték és őrizetbe vették a tüntetőket

Egy tanú, Zhang Hua (álnév) a The Epoch Timesnak elmondta, hogy látta, hogy sokan 9 órakor a Pegatron összeszerelő üzemének bejárati kapuja előtt gyülekeznek. 2020. decemberben 19, kilenc rendőrautó és három mentőautó volt a helyszínen.

Zhang elmondta, hogy több mint tíz tüntetőt vettek őrizetbe, és a legtöbb ember a helyszínen túlságosan félt attól, hogy megakadályozza a rendőrséget abban, hogy elvigye őket. De egy kis csoport a rendőrségre kiabálva követelte, hogy engedjék szabadon a tüntetőket.

„Először letartóztatták a tüntetés szervezőjét. Aztán a (rendőrség) verni kezdte a tüntetőket ”- tette hozzá Zhang.

Zhang elmondta, hogy amikor a rendőrség alakulatban állt a nagy tömeg közepén, összecsapás alakult ki a két fél között.

„A rendőrség ütött meg minket először. Aztán ellenállni kezdtünk. Az egyik ember olyan súlyosan megsérült, hogy nem tudott felállni a földről, miután a rendőrök bottal megverték. Láttam az üzem 5. kapujánál állva – mondta.

A tiltakozás 15 óra körül fejeződött be azon a napon.

Másnap Zhang elmondta, hogy a rendőrök az üzem dolgozóinak szállásán tartóztatták le a tüntetésen részt vevőket. „Képeket készítettek, neveket írtak fel és letartóztattak egyéneket, akiket a videofelvételeken láttak [térfigyelő kamerákból]. Ez az esemény eddig nem oldódott meg. „

Az Epoch Times nem kapott frissítést az őrizetben tartott személyek helyzetéről.

Nincsenek bónuszok

A Pegatron munkatársa, Li Ning (álnév) a The Epoch Timesnak elmondta, hogy a vállalat bónuszok megadását ígérte, de ezt nem sikerült végrehajtania, ami felháborodást váltott ki a munkavállalók körében, és nagyszabású tiltakozáshoz vezetett.

Li elmondta, hogy az átlagos bónusz 8000 jüantól (körülbelül 1221 dollár) és 15 000 jüanig (kb. 2289 dollár) változik. Ez az egyszeri bónusz ösztönző, amelyet a kínai munkaügyi ügynökségek használnak az álláskeresők vonzására, különösen akkor, ha a technológiai vállalatoknak sürgősen ideiglenes munkavállalókra van szükségük a forgalmas évszakokban. Általában a munkáltatók vonakodnak ilyen bónuszokat fizetni – mondta Li.

Azt is állította Li, hogy a Pegatron sanghaji gyárának vezetősége megpróbálta elkerülni a prémiumok kiadását azzal, hogy a dolgozókat áthelyezték a kunshani összeszerelő üzembe, vagy rossz teljesítményt adtak át nekik. Ennek a taktikának a célja a munkavállalók elriasztása, lemondásra késztetve őket.

Li elárulta, hogy a tiltakozás után a sanghaji kirendeltség felhívást tett közzé a dolgozók megnyugtatására, és azt állította, hogy a kunshani üzembe való áthelyezés nem befolyásolja a bónuszokat. Azt is elmondta a forrás, hogy a vezetés végül visszavonta ígéretét a bónuszok kiosztásáról.

Videó az eredeti cikkben!

Forrás: https://m.theepochtimes.com/…/chinese-workers-at-apple…

Credit: Frank Yue

Kép: Epoch Times