Hírek

A kínai Három-szurdok-gát áradásnövelővé válik – 25-ször rosszabb a helyzet miatta, mint önmagában az áradás miatt lenne

Epoch Times: 2020. július 14. – Az esőzések és a lefolyó gátvíz számos árvizet okoz a Jangce mentén a Három-szurdok-gát alatt. Qinghua régi Szivárványhídja a Song-dinasztia korából szintén súlyosan megsérült.Több mint egy hete, hogy a kínai Három-szurdok-gát elkezdett vizet leereszteni. Majdnem 55. 000 köbméter lett leeresztve másodpercenként. Ez a víztömeg és a heves esőzések több városban árvizett okoztak a Jangce folyam alsó szakaszán.

Wang Weiluo, kínai-német hidrológus azt mondta a médiának, hogy a gátból a jelenlegi sebességgel kiáradó víz mintegy 25-szer erősebb és károsabb, mint egy természetes áradás.Egy netező találóan kommentálta az interneten: „Ez nem gát, hanem áradásgyorsító!”

Veszélyes Wuhan

Ugyanakkor a Taiwan News arról számolt be, hogy egy nagy tajvani gyártó nem akarna befektetni a folyam alsó szakaszán fekvő Wuhanban, mivel a Három-szurdok-gát esetleges összeomlásától tart.

A tajvani Delta Electronics szintén elutasította a meghívásokat a városban történő befektetésekre a gát stabilitási problémáira hivatkozva. A gát az 1990-es években épült a szakértők erős ellenállása ellenére, és a Kommunista Párt történelmi vívmányként ünnepelte.

Kína szivárványhídja megsérült

A súlyos árvizek most egy 800 éves hidat is megrongáltak Dél-Kínában. A Jiangxi tartományban található Qinghua Szivárványhídját a Song-dinasztia idején építették, és Kína egyik legszebb hídjának számít. A híd felső része súlyosan megrongálódott – de az áradások elleni átgondolt építészeti konstrukciónak köszönhetően az alapja stabil marad. A hídoszlop elülső része hegyes, ék alakú, a hátsó része széles és egyenes. A forma lehetővé teszi a víz erejének az elosztását és legyengítését. Még ha az egyik szakasz tönkre is megy, a többi még mindig állhat egyedül is.

Nincs árvíz-segély?

Hszi Csin-ping, a kommunista párt vezetője, eddig még nem nyilatkozott az áradást illetően. Egy dél-kínai lakos azt mondta a „Radio Free Asia”-nak, hogy a helybeliek most súlyos károkat szenvedtek el mind az otthonaik, épületeik, autóik és gazdaságaik tekintetében is.

Írta: SM

Forrás:

https://www.epochtimes.de/china/chinas-drei-schluchten-damm-wird-zum-flut-booster-25-mal-schlimmer-als-hochwasser-a3289759.html

A kínai Három-szurdok-gát áradásnövelővé válik – 25-ször rosszabb a helyzet miatta, mint önmagában az áradás miatt…

Közzétette: Kína Fókusz – 2020. július 17., péntek