Hírek

HVG: Lehet, hogy a vuhani koronavírus-esetek 53-87 százalékát kihagyták a hivatalos adatokból

Magyarok Hong Kong szabadságáért:

A kutatást kínai orvosok egy csoportja végezte, akik az új koronavírus tavaly év végi megjelenésének helyszínén, Vuhanban dolgoznak. Azt találták, hogy a március 8. előtti fertőzések 53-87 százalékát, köztük tünet nélküli vagy enyhe tünetekkel járó eseteket, nem számolták az igazoltak közé.

Mivel ezek az esetek nem kerültek napvilágra, így a vírus reprodukciós rátáját csak 0,28-ra tették, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan kevesebb mint egy másik embernek adta tovább a vírust. Ez arra utalt, hogy hamarosan el is múlik a járvány. Ezzel szemben a vírus terjedésének első hónapjaiban a reprodukciós ráta 3,54 volt a szakértői ellenőrzésen átesett tanulmány szerint, ez az arány pedig jóval magasabb, mint a SARS vagy a MERS elnevezésű, az új koronavírus rokonai közé sorolt koronavírusoké.

Abban az időszakban a kínai kormány irányelvei alapján a tünetmentesek, annak ellenére, hogy laboratóriumi tesztekkel bizonyították a fertőzésüket, nem számítottak az „igazolt esetek” közé, amíg nem mutattak klinikai tüneteket.