Hírek,  Kultúra

A hagyományos harcművészetek az erkölcsről és az utódlásról szólnak

A kínai harcművészetek világversenyénen a New Tang Dynasty Television (NTDTV) globális versenysorozata ad otthont. Ez egy globális harcművészeti esemény, amelynek célja a hagyományos kínai harcművészetek lényegének továbbadása és népszerűsítése. A verseny összehozza a különböző stílusú harcművészetek versenyzőit egy arénában, és lehetőséget ad a fiatalabb generációknak arra, hogy megismerjék a hagyományos kínai harcművészeteket és azoknak a világ színpadán elfoglalt helyét.

A verseny zsűrijének elnöke Li Youfu (Li Jufu), a hagyományos kínai orvoslás híres amerikai orvosa, valamint wushu-világbajnok (vusu). Li Youfu (Li Jufu) ismertette a verseny legújabb szabályait, és ismertette a közönség előtt a hagyományos harcművészetek lényegét és jelentését.

Azt mondta, hogy a „hagyományos” szó két kínai karakterből áll, amelyet úgy olvasnak ki: „Chuan Tong (csuan tung)” (傳統), ebben az első karakteren, a „Chuan (csuan)”-on (傳, „hagyományozó”) van a hangsúly. Itt Li Youfu (Li Jufu) azt mondta: „A manapság látott wushu (vusu) (harcművészet) módosult, és elvesztette a hagyományos wushu (vusu) jelentését. Ezért a 2019-es versenyen a versenyzőknek egyértelműen meg kell különböztetniük bemutatójukat hagyományos wushuként (vusuként), vagy új wushuként (vusuként).”

Mi a különbség a hagyományos wushu (vusu) és az új wushu (vusu) között? Li Youfu (Li Jufu) elmondta: „A hagyományos wushu (vusu) az, amelyet a mester a múltban tanított a tanítványainak. Akár belső erejéről, akár külső erejéről van szó, a harcművészetek mindegyik áramlatának megvannak a maga sajátosságai. Bár az utódlási folyamatban számos változás történhet a nyitó és a záró mozdulatokban, ezeket még mindig a hagyományos wushu (vusu) kategóriába sorolják.”

Az új wushu (vusu) azonban elvesztette a hagyományos jelentését. Azt mondja: „Mindent átvettek a harcművészeti stílusokba, és technikává tették, olyan mértékben, hogy még a tornát és a balettet is belekeverték. Láthatjuk az új wushuba (vusuba) kevert dolgokat, amelyek összeegyeztethetetlenek a verseny kritériumaival.”

Harcművészeti erkölcs

Li Youfu (Li Jufu) szerint a harcművészet Kína 5000 éves isteni örökségének része. Li Youfu (Li Jufu) elmondta: „A múltban a wushu (vusu) öröklésének folyamatában a mesterek kiválasztották és kiválogatták a tanítandó diákokat, és aztán az erkölcsüket fejlesztették és építették fel. Ezt hívjuk harcművészeti erkölcsnek, és ez a legfontosabb dolog a hagyományos wushuban (vusuban).”

Li Youfu (Li Jufu) arra ösztönzi a fiatalokat, hogy tanulják meg a hagyományos wushut (vusut), és kezdjék a harcművészeti erkölcs elsajátításával. Ez magában foglalja a visszafogottságot és az önuralom megtanulását. Tehát ez valójában annak megértése, hogy a harcművészetek elsajátításának célja a rossz dolgok cselekvésének a leállítása és az erény népszerűsítése.

Megjegyezte, hogy a harcművészeti erkölcs arra van ott, hogy segítsen bennünket megakadályozni a rosszat és megvédeni a jóságot. Az életünk valós veszélyével szembesülve ott kellene lennie az áldozatkészségnek az igazság kedvéért. Ez egy emberi lény alapvető erkölcse. Ha ezt a hozzáállást képesek vagyunk tovàbbörökíteni, akkor javulni fog az erény a társadalmunkban.

Li Youfu (Li Jufu) azt is mondta: „Az NTDTV által tartott kínai harcművészeti világverseny kifejezetten a hagyományra és a harcművészeti erkölcsre összpontosít. A hagyományos wushu (vusu) tanulásának a célja az, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat, egészséges testünk legyen, hajthatatlan akaratunk legyen, hogy soha nem adjuk fel, bátorságot fejlesszünk ki, ne féljünk, amikor nehézségekkel szembesülünk, és merjünk felállni, hogy elűzzük a gonoszt.”

Azonban a múltbeli tapasztalatából kiindulva, miközben harcművészeteket tanulmányozott, Li Youfu (Li Jufu) úgy véli, hogy nehéz egy olyan lelkierővel rendelkező személyt találni, amely szükséges mindahhoz, amin át kell majd az illetőnek esnie a hagyományos harcművészetek tanulásakor. Azt mondta: „Amikor a tanár azt mondta nekem, hogy a következő reggel gyakoroljak, nem is mertem aludni a félelemtől, hogy a következő nap későn ébredek fel. Abban az időben néhány osztálytársam harcművészetet akart velem gyakorolni, de a következő nap nem tudtak korán kelni. Csak néhány nap volt ott egy néhány hónapos edzés során, de képtelenek voltak kitartani. Ebből láthatjátok, hogy a hagyományos wushu (vusu) az életetek végéig tartó gyakorlás egy folyamata, és az önművelés mélyebb értelmével rendelkezik.”

Visszaemlékezve a 2008 óta zajló verseny zsűri-elnökként megtett bensőséges útjára, Li Youfu (Li Jufu) úgy érezte, hogy néhány olyan gyerek, aki abban az időben még meg sem született, most nagyon jól gyakorol harcművészeteket, és ez azt az érzést keltette benne, hogy vannak utódok, akik képesek átörökíteni a hagyományos wushut (vusut). Ennek eredményeként az idei versenyt kibővítették a Junior Divízióval, hogy lehetővé tegyék a hagyományos wushu (vusu) átadását a következő generációk számára.

E verseny összehangolt erőfeszítései miatt az évek során a 2019-es Új Tang-dinasztia kínai Wushu verseny (New Tang Dynasty Chinese Wushu competition) a világ legjobb helye annak bemutatására, hogy miként örökölték a kínai harcművészeti hagyományokat, hogy népszerűsítsék a harcművészeti erkölcsöt, és összegyűjtsék a harcművészeket a világ minden tájáról, hogy megmutassák a kínai harcművészetek valódi lényegét.

Forrás:

https://visiontimes.com/…/traditional-martial-arts-is…

Kép: NTD Television