Hírek,  Kultúra

Leshan óriás Buddhája sír az Isten és az emberiség elleni bűncselekmények miatt

Vision Times: A világ legnagyobb és legmagasabb kő Buddha szobra a Leshan-i óriás Buddha. A Lingyun hegy Qifeng csúcsán helyezkedik el, amely három folyó – a Min, a Qingyi, és a Dadu-folyó egyesülésénél található Kína Szecsuán tartományának déli részén. A Maitreya Buddha ülő testtartását megformáló szobor 233 láb (71 m) magas. A Tang-dinasztia közepén faragták 713 és 803 között.

A hegyláncot, ahol a Leshan-i óriás Buddha található, úgy látják a folyó felőli oldalról, mint egy nyugodt Buddha alakot. A helyi emberek azt mondják, hogy „a hegy Buddha, a Buddha pedig egy hegy”.

Évszázadok óta az élet minden területén élő emberek, valamint a mai turisták is ellátogatnak a helyszínre, hogy megnézzék a Buddha-szobrot, amelyet az UNESCO 1996-ban a világörökségi listára felvett, mint természeti örökség helyszínt.

A történelem folyamán a Leshan-i óriás Buddha szeme úgy mondják, hogy többször is becsukódott, és könnyezett.

A nyilvántartások szerint a Leshan-kmi óriás Buddha egyszer 1959 és 1961 közötti a nagy kínai éhínség alatt csukta be a szemét. Ez idő alatt számtalan ember halálát okozta a nélkülözés Szecsuán tartományban. A nincstelenség nagyon nagy volt, és amikor szeretteik meghaltak, holttestüket szalmamatracokba tekerték, és a hullámsírba helyezték. Az óriás Buddha a folyó alsó részén található, és minden nap holttestek sokasága lebegett el mellette. Egy éjszaka ebben az időben, hirtelen becsukta a szemét. A helyi lakosság szemtanúja volt ennek a jelenségnek, és úgy gondolták, hogy a Buddha nem tudta elviselni, hogy ilyen szenvedést és rémületet lásson.

Amikor a Leshan óriás Buddha szeme bezárult,ezt baljós jelnek tekintették az emberek. Ez a jelenség megriasztotta a Kínai Kommunista Párt (KKP) hatóságait. Elrendelték, hogy „újjáépítési” munkát végezzenek a Buddha szemén. A csukott szemű Buddha-fotókat továbbra is megőrizték a Leshan-i Kiállítási Teremben.

Mao Ce-tung 1966-os kezdetű tízéves kulturális forradalmi mozgalma szerencsétlenséget, pusztítást és tragikus katasztrófát okozott a hagyományos kínai kultúrában. A szörnyű vérontás idején a Buddha szeme becsukódott és csendesen sírt.

Azt beszélik, hogy az óriás Buddha sírásáról készített képek a KKP-t ismét megrémítették. 6,8 millió USD-t költöttek az óriási Buddha tisztításához és rekonstrukciójához. Ennek ellenére még mindig nem sikerült kitörölniük a könnyeket az óriás Buddha szeme sarkából!

1976 júliusában Tangshant a 7,8 Richter-skála erősségű földrengés rázta meg. Az egész város a földdel lett egyenlő, százezrek halálát okozta. A földrengés után Szecsuánban a helyi emberek észrevették, hogy Leshan-i óriás Buddha szeme ismét becsukódott. Haragosnak látszott és sírni kezdett.

Az óriás Buddha utoljára 1994. június 7-én könnyezett. A szemtanúk beszámolói szerint egy hajón utazó turisták szemtanúi voltak ennek. Ahogy a hajó a parthoz közelebb húzódott, Buddha boldogan mosolyogott, habár a könnyek még mindig az arcán folytak. A turisták ezúttal a boldogság könnyeit látták. Egy taoista tanár és tanítványai szintén a hajón voltak.

A tanítvány azt kérdezte a tanárától: „Miért ejtett Leshan óriás Buddhája könnyeket?”

A taoista azt válaszolta: „A világ nem tudja, hogyan kell tisztelni a Buddhát, és a Buddha aggódik a világért.”

Az angol cikket BC Chua fordította és Michael Segarty szerkesztette

Forrás:

Képek: © Erzsébet Nagy