Hírek

Két COVID-19 pozitív sportolót találtak a pekingi játékok felkészítő eseményein

Kína november 12-én jelentette be, hogy a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra készülő két külföldi sportoló COVID-19 tesztje pozitív lett.

A két versenyzőt egy speciális karanténszállodába küldték – közölte Huang Csun, az olimpiai játékok világjárvány-megelőzési hivatalának főigazgató-helyettese. Elmondta, hogy folytathatják az edzéseket, de naponta kétszer kell nukleinsav-teszten átesniük, külön szobában kell tartózkodniuk, és egyedül kell étkezniük.

A szervezők nem nevezték meg a sportolókat és az országukat, de azt mondták, hogy a második személy az első közeli kontaktja volt.

Az egyik sportolónak, aki egy bérelt repülőgéppel érkezett a szánkóedzésre, pozitív lett a tesztje a repülőtéren a november 4-én elvégzett szűrés során – mondta Huang a pénteki tájékoztatón, hozzátéve, hogy a második személy a november 11-i teszt során kapott pozitív eredményt. Egyiküknél sem jelentkeztek tünetek.

Peking szigorú ellenőrző intézkedéseket vezetett be a február 4-én kezdődő téli játékokra. Minden résztvevőnek naponta tesztet kell végeznie, és a játékok nem lesznek megnyitva a nemzetközi látogatók előtt.

Az ország nemzetközi beléptető termináljain már most is fokozott riadókészültség van érvényben. Még a hazatérő kínai állampolgároknak is legalább 14 napig karanténban kell maradniuk érkezés után.

A múlt hónapban a pekingi olimpia egyik tisztviselője azt mondta, hogy a COVID-19 járvány kitörése jelenti a legnagyobb kihívást a játékok számára. A főváros november 11-én új korlátozásokat vezetett be a konferenciákra és rendezvényekre, miután egy állami hátterű vállalat ülésén részt vevő több alkalmazott tesztje pozitív lett. A jelenleg is tartó járvány az ország tartományainak több mint felére kiterjedt.

A fertőzések bejelentése azután történt, hogy a hét elején egy lengyel szánkóversenyző balesetéről érkeztek hírek.

A lengyel szánkós Mateusz Sochowicz, aki a tavalyi világkupa ranglistán a 20. helyén állt, november 8-án egy olyan kapunak ütközött, amelynek nyitva kellett volna lennie a szánkópálya központban Yanqingban, abban a városban, ahol a lesiklás versenyeit is rendezik.

Sochowicznak megrepedt a bal térdkalácsa, és mély vágásokat szenvedett a jobb lábán.

Pénteken Yao Hui, a helyszín igazgatója nem volt hajlandó további részleteket közölni a balesetről azon túl, amit a Nemzetközi Szánkószövetség és a pekingi szervezőbizottság nyilvánosságra hozott.

Eközben a Human Rights Watch pénteken felszólította a játékok szponzorait, hogy adjanak magyarázatot arra, miért hallgatnak az emberi jogok megsértéséről Hszincsiang nyugati régiójában.

„Már csak három hónap van hátra a 2022-es pekingi téli olimpiáig, de a vállalati szponzorok továbbra is hallgatnak arról, hogyan használják fel befolyásukat Kína megdöbbentő emberi jogi helyzetének kezelésére” – mondta Sophie Richardson, a szervezet Kínáért felelős igazgatója közleményében.

Emberi jogi csoportok és egyes amerikai törvényhozók felszólították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy halassza el a téli játékokat és helyezze át az eseményt, ha Kína nem vet véget az ujgurok és más muszlim kisebbségi csoportok ellen (az Egyesült Államok szerint) folyamatban lévő népirtásnak.

Több mint egymillió ujgurt és más muszlim kisebbségit tartanak fogva a Hszincsiang régióban található internálótáborokban. Ahol kényszersterilizálásnak, kínzásnak, kényszermunkának, politikai indoktrinációnak vannak kitéve és a gyermekek erőszakos elkülönítik.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/2-athletes-covid-19-positive-in-beijing-games-warmup-events-2_4101846.html?fbclid=IwAR2FpEUFNolOxvu4S-nXJm0uocsQNDYRZSftIHS6UZLB7J6AtB_aymFQcyk

Kép: NTD