Hírek,  Politika

Emberi jogi csoportok arra szólítják fel Biden-t, hogy bojkottálja a 2022-es „népirtási játékokat”

A Biden-kormány közölte, hogy még nem döntött arról, hogy részt vesz-e a Pekingben tervezett 2022-es téli olimpián. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára elmondta, hogy végleges döntés csak az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának véleményének mérlegelése után születik.

Jon Mason, az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának szóvivője elutasítja a játékok bojkottálását.

„[A bizottság ellenzi a bojkottokat], mert bebizonyosodott, hogy negatív hatással vannak a sportolókra, miközben nem foglalkoznak hatékonyan a globális kérdésekkel… Úgy gondoljuk, hogy hatékonyabb fellépést jelent az emberi jogokkal és a geopolitikai kérdésekkel kapcsolatban a világ kormányainak a Kínával való közvetlen kapcsolatfelvétele”, – mondta a CNBC-nek.

A Biden-adminisztráció nyitott lehet egy bojkottra

Bár az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága azt akarja, hogy Amerika vegyen részt a játékokon, Washington még nem döntött. Psaki azonban, azt állítja, hogy a Biden-adminisztráció nyitottsága a bojkottra, nagy változás a február 3-i nyilatkozatához képest, amikor ő még elvetette az ötletet.

Washington azután változtatta meg az álláspontját, miután több emberi jogi szervezet nyomást gyakorolt ​​az amerikai kormányra, hogy bojkottálja a játékokat a kínai rezsim által elkövetett súlyos emberi jogi jogsértések miatt, beleértve a folyamatos népirtást.

Sok ujgur csoport a 2022-es pekingi olimpiát „népirtási játékoknak” nevezte, utalva a KKP vallási csoport elleni kegyetlen üldözésére Hszincsiangban. Dilxat Raxit, az ujgur világkongresszus szóvivője kijelentette, hogy csak a teljes bojkott révén lehet egyértelmű üzenetet küldeni a kommunista Kínának. Egy enyhített gesztus csak az autoriter rezsim támogatásaként mutatkozna meg.

Hidetoshi Ishii, a Szabad Indiai-Csendes-óceáni Szövetség alelnöke is úgy véli, hogy a 2022-es játékok teljes bojkottja rendkívül fontos.

„Jelenleg a világ fel van osztva egy szabad világra és egy totalitárius világra. Amerika a szabad világ vezetője. Fontos a világ számára, hogy Amerika erős országként a szabadság elvét nagy becsben tartja… ”

„Ha Amerika gyengeséget mutat a totalitárius és autokratikus országokkal szemben, akkor a világ elveszíti a szabadságot. Szükségünk van egy erős Amerikára, amely nagyra tartja a szabadság elvét ”- mondta a Breitbart-nak.

Több amerikai törvényhozó kérte Washingtonot, hogy gondolja át a 2022-es pekingi olimpián való részvételt. A floridai Mike Waltz republikánus képviselő egy határozatot terjesztett elő, hogy kivonja Amerikát a játékokból. Azt mondta, elképzelhetetlen lenne látni az amerikai sportolókat Pekingben ünnepelni.

A kommunista Kína figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy a 2022-es téli olimpiát bojkottáló országokra súlyos szankciókat fognak kivetni. Hu Xijin, az állam által ellenőrzött Global Times szerkesztője elmondta, hogy az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság bármely szintű bojkottja hatalmas ellenállásba és bizonytalanságba ütközne. A bojkottra felhívó csoportokat „szélsőséges erőknek” nevezi, és szerinte Kína kritikusai a „lázongó emberek” bandája.

Nemzetközi bojkottok

Folyamatosan érkeznek a felhívások az Egyesült Királysághoz az olimpia bojkottjára. Ed Davey politikus azt követelte, hogy ha a brit játékosok részt vesznek a játékokon, akkor lehessen nekik szabadon felszólalniuk a kínai kommunista rezsimmel szemben.

Jelenleg Boris Johnson miniszterelnök elutasította a játékok bojkottját. A Brit Olimpiai Szövetség (BOA) támogatta Johnson álláspontját, és kijelentette, hogy nem a bojkott lenne a „helyes megoldás”.

Kanadában Erin O’Toole a konzervatívok vezetője felkérte a kormányt, hogy gyakoroljon nyomást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra (NOB), hogy találjanak új házigazdát a 2022-es téli olimpiára. Úgy véli, hogy a kanadai állampolgárok nem akarják sportolóikat olyan játékokra küldeni, amelyet egy jelenleg népirtást végző ország rendez.

Forrás:

https://visiontimes.com/2021/03/04/human-rights-groups-call-on-biden-to-boycott-the-2022-genocide-games…

Kép:

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_B_145_Bild-P017073,_Berlin,_Olympische_Spiele_im_Olympiastadion.jpg?fbclid=IwAR14vL3XNPXyo71aoGYYEPjGNdvNDrFUAhxpJ8O3Us4eORAvK-aZKgDHJRc#mw-jump-to-license

Credit: Frankl, A. Jogok: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en; Tàrgy: Berlin Olympiade 1936