Kultúra,  Történelem

Egy egységként összedolgozni

A déli-északi dinasztia idejében létezett régebben a Tuguhun királyság, amelyet a Xianbei népcsoport hozott létre az északnyugati határvidéken. A királyság uralkodója pedig egy úgy nevezett Acai volt.

Acainak húsz fia volt, közülük mind erős volt és jó harci képességekkel rendelkeztek. Amikor Acai egyszer nagyon megbetegedett mindegyik fiát magához hivatta és megkérte őket, hogy adjanak neki egy-egy nyilat. Ezt követően megkérte a fiatalabbik testvért, Mu Liyan-t a következőre: „Kérlek, vedd el az egyik nyilat és törd ketté.” Mu Liyan könnyedén eleget tett a kérésnek és széttörte a nyilat. Acai erre ezt mondta: „Kérlek, most vedd el mind a 19 nyilat és törd el őket egyszerre.” Mu Liyan pedig nem tudta eltörni őket. Acai így magyarázta: „Érted már? Egyetlen nyilat nagyon könnyű ketté hasítani, miközben egy kötegnyi nyilat csak nagyon nehezen lehet eltörni. Amíg mindannyian egyetlen közös szívvel együttműködtök a királyságunk szilárd marad.”

Amit Acai mondott, hogy „Egyetlen nyilat nagyon könnyű ketté hasítani, miközben egy kötegnyi nyilat csak nagyon nehezen lehet eltörni.”, és amit a régi idők emberei mondtak, mi szerint „amikor az emberek szíve egy egységet képez, még a Tai hegyet is megmozgathatják vele”. Mindez annak a fontosságára utal, hogy az embereknek egyetlen közös szívvel kell együtt dolgozniuk.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Fordítás a Clearharmony.net oldalon német nyelven megjelent cikkből: Geschichten aus dem alten China: Zusammen arbeiten als eins (A fotó illusztráció.)