Hírek

A hitük miatt üldözött idős kínaiak: „A KKP gonoszságait nem tűrjük el”.

A világ kultúráiban, így a hagyományos kínai kultúrában is, az idősebb generációkat a rendíthetetlen hitükben gyökerező erkölcsi integritásukért tisztelik. A mai Kínában azonban a kommunista uralom alatt ugyanezeket az erényeket támadják, és az időseket az üldöztetés veszélyének teszik ki.

A Kínai Kommunista Párt (KKP), amely a marxizmusból eredő drákói ateista ideológiájáról hírhedt, nem mutatott engedékenységet még az idősebb polgárok spirituális meggyőződésük miatti üldözése során sem.

A kiszolgáltatott idős keresztényeket, buddhistákat, ujgurokat és a Fálun Gong követőit folyamatosan megfigyelik, zaklatják, őrizetbe veszik, megfosztják nyugdíjuktól, megverik, sőt időnként halálra kínozzák őket.

A KKP kifinomult internetes cenzúrája és ellenőrzése miatt nehéz pontos adatokat szerezni a folyamatban lévő népirtásról és az emberi jogok megsértéséről, de szakértők és független vizsgálatok arra figyelmeztettek, hogy a helyzet komor.

Üldözés pénzügyileg

A KKP-vírus világjárványa miatt a világ gazdasága súlyosan érintett, beleértve Kínát is. Miközben az átlagemberek a pénzügyi nehézségekkel küzdenek, a kommunista rezsim hasznot húz abból, hogy pénzt és támogatásokat zsarol ki idős polgáraitól.

Évek óta sok nyugdíjas nem csak a féktelen üldözéssel szembesül, mert fenntartja a hitét, de a nyugdíját is felfüggesztették.

2020 áprilisában egy szegénységben élő keresztény nőtől Henan tartományban megtagadták a szegénységi segélyt. A hivatalnokok még az összes vallási szobrot és szimbólumot is eltávolították az otthonából – adta hírül a Bitter Winter online magazin, amely a vallásszabadságról és az emberi jogok helyzetéről számol be Kínában.

Egy másik incidens során a Jiangxi Yingtan város tisztviselői egy helyi mozgásképtelen keresztény nő pénzügyi támogatását törölték el, mert otthonában „vallási összejöveteleket” tartott.

A KKP csak 2020-ban több mint 1,12 millió dollárt zsarolt ki 401 Fálun Gong gyakorló családjától, ami nagyjából átlagosan 2800 dollár személyenként. Ezen felül legalább 161 nyugdíjas gyakorlót kényszerítettek arra, hogy visszafizesse a nyugdíjat, amelyet az alatt az idő alatt kaptak, amíg jogtalanul börtönben voltak és üldözték őket, a Minghui.org, egy amerikai székhelyű weboldal által gyűjtött adatok szerint, amely a Fálun Gong kínai üldöztetéséről számol be.

2018 és 2020 között több mint 3020 időskorú Fálun Gong gyakorlót vettek célba. Csak tavaly összesen 1334, 65 évnél idősebb gyakorlót üldöztek így. Életkoruk ellenére fizikailag és mentálisan is bántalmazták őket, sőt egyeseket halálra is üldöztek – számolt be a Minghui.org. A Fálun Gong egy ősi meditációs gyakorlat, amely „az őszinteség, az együttérzés és a tolerancia” egyetemes értékein alapul. Világszerte szabadon gyakorolják, de Kínában a kommunista rezsim 1999 óta erőszakosan üldözi.

2020-ban Kína-szerte, az északkeleti Liaoning tartománytól a délnyugati Szecsuán tartományig egyre többször fordult elő, hogy idősebb spirituális hívők nyugdíját felfüggesztették. És semmi jele annak, hogy ez 2021-ben megállna. A Minghui.org oldalon rögzített adatok azt mutatják, hogy 2020 decembere és 2021 januárja között további 27 embernek függesztették fel a nyugdíját, mert fenntartották a hitüket.

A Bitter Winter arról számolt be, hogy 2019 szeptemberében a Jiangxi Poyang megyében egy katolikus találkozóhelyet „a vallási tevékenységek beszüntetésére utasítottak”. A helyi tisztviselők azzal fenyegették meg a gyülekezet idős tagjait, hogy visszavonják a nyugdíjukat, ha bármilyen további gyűlést tartanak. A tisztviselők eltávolították a templom keresztjét és egy Szűz Máriát ábrázoló festményt, és Hszi Csin-ping és Mao Ce-tung portréit helyezték ki.

Egy 2017-es incidens során Szecsuán tartományban négy 70-es éveiben járó házi keresztényt erőszakkal vittek el a helyi rendőrőrsre, és este 8 óráig fogva tartották őket. Egyiküket, akit 2010-ben szintén letartóztattak, figyelmeztették, hogy „ha továbbra is hisz Istenben, akkor megvonják tőle a megélhetési támogatást és a veterán juttatásokat” – számolt be a lap.

Az idős férfi kétségbeesetten aggódott ágyhoz kötött felesége biztonságáért és jólétéért, arra az esetre, ha a kommunista hivatalnokok ismét őrizetbe vennék és megszüntetnék a támogatását, ezért öngyilkosságot kísérelt meg; később a kórházban újraélesztették.

Zaklatás, és állandó megfigyelés

A különböző vallású idős hívők kénytelenek a kínai rendőrség és a hatóságok zaklatásától való állandó félelemben élni.

2020 júliusában Lanling megyében számos államilag engedélyezett keresztény egyházi helyszínről erőszakkal távolították el a kereszteket. Az egyik városi tisztviselő azt mondta a bámészkodóknak, hogy „a kereszteket minden templomból el kell távolítani, mert a kereszténységnek nincs helye Kínában” – számolt be a Bitter Winter.

2019 márciusában a Henan tartománybeli Nanyang városában egy, a KKP által „illegálisnak” minősített katolikus templomban hét helyi kommunista tisztviselő tartott razziát – írja a magazin egy másik jelentésében.

A tisztviselők nagy károkat okoztak, többek között asztalokat, székeket és a templomi pódiumot is összetörték, valamint a pap lakását is feldúlták. Több mint 400 Bibliát, hangszórókat és értéktárgyakat is elvittek a fosztogatás során. A templomban okozott pusztítás szemtanújaként egy 70-es éveiben járó férfi, aki az ottani felelős személy volt, utasította rendre a KKP tisztviselőit, amiért „ilyen brutálisan viselkednek” – áll a jelentésben.

Ezen feldühödve az egyik tisztviselő felemelte az öklét, hogy rátámadjon az idős férfira. Amikor azonban egy szemtanú megjegyezte: „Isten figyeli, mit tesznek az emberek, és a KKP gonoszságait nem tűri”, ez megállította a tisztviselőt.

Egy másik incidens során 2017-ben egy 70-es éveiben járó, idős, hallássérült, cukorbetegségben és tuberkulózisban szenvedő keresztény férfit a rendőrség őrizetbe vett és egész testfelületén ütlegelték, a lábait pedig egy ágyhoz kötözték. Amikor a családtagjai érdeklődtek, a KKP tisztviselői „csak annyit közöltek, hogy ellene volt a pártnak” – olvasható a Bitter Winter jelentésében.

Egy másik esetben a kommunista tisztviselők hazugságokhoz és a szabályok megszegéséhez folyamodtak, hogy letartóztassanak egy nyolcvanéves Fálun Gong követőt.

A kínai büntetőjog szerint a 75 év felettiek enyhébb bánásmódban részesülnek. A 75 éves kor jelenti a mércét. A The Epoch Times beszámolója szerint azonban a kínai rezsim úgy tartóztatta le a 80 éves Chen Guifent, hogy megváltoztatta a születési dátumát, azt állítva, hogy öt évvel fiatalabb.

Guifent illegálisan tartóztatták le, miközben tájékoztató szórólapokat osztogatott, hogy felhívja a figyelmet a Fálun Gong folyamatos üldözésére. Wu Shaoping, egy korábbi sanghaji emberi jogi ügyvéd szerint a hatóságok szándékosan megváltoztatták a korát, hogy szigorúbb büntetést szabhassanak ki rá.

„Az emberek születési dátumának manipulálása önmagában is törvénysértés” – mondta. „Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a céljuk az volt, hogy ártatlan embereket börtönbe juttassanak.”

A halálba üldözés

A törvénytelen letartóztatás és pénzügyi zsarolás mellett a kínai rezsim nem riadt vissza az idős hívők halálra kínzásától sem.

2014. szeptember 19-én Zhang Peibit, egy 82 éves keresztény nőt Tai’an városából, a csungkingi Wanzhou körzetből erőszakkal vitték el a város általános iskolájában tartott ideológiai és politikai nevelési képzésére „áttérítés” céljából, a Bitter Winter egy másik jelentése szerint.

Az egész éjszakán át tartó átnevelés és alvásmegvonás, valamint az élelem megvonása után az idős hölgy délután hazafelé menet összeesett. A fia kórházba vitte, de az erőfeszítések és a ráfordított pénz ellenére szeptember 22-én elhunyt – mindössze három nappal az intenzív indoktrináció után.

Egy 77 éves Fálun Gong követőt, Li Shaochen-t Tianjinból 2016. december 7-én tartóztatták le, és a Hongqiao kerületi bíróság 2017 októberében 4 és fél évre ítélte a Binhai börtönben, a Minghui jelentése szerint. 2019 májusa óta a börtön, ahol Li-t ítéletét töltötte, kampányt folytat, hogy a Fálun Gong követőit arra kényszerítse, hogy megtagadják hitüket. A fizikai kínzás különböző formáit, valamint alvás- és élelemmegvonást alkalmaznak e követők kínzására. A börtönben elszenvedett bántalmazás következtében Li 2020 márciusában életét vesztette.

Egy 92 éves nyugalmazott katonatiszt, Fu Yishuan két évtizedes üldöztetésnek volt kitéve, mielőtt 2020 szeptemberében elhunyt. A Jiangsu tartomány Nanjing városából származó Fu egészségi állapota drámai javulást mutatott, miután elkezdte a Fálun Gong gyakorlását. Miután azonban 1999-ben megkezdődött a Fálun Gong üldözése, Fu-t folyamatosan zaklatta és agymosásnak vetette alá a rendőrség. A mentális nyomás olyan elviselhetetlen volt, hogy Fu egyszer elájult, és a kórházban újra kellett éleszteni.

Az üldöztetés miatt Fu nem tudott tovább a katonaság által kijelölt lakásban élni, ezért a családjához költözött, hogy elrejtőzzön a rendőrség elől. Halála előtt már nem tudott hazatérni – számolt be a Minghui.org.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/elderly-chinese-persecuted-for-their-faith-ccps-evildoing-will-not-be-tolerated_3839601.html?fbclid=IwAR29MBi4GKd0ENjY-hsDQo-mg_Z0JhiUF-sCVQ-WI4nHK4VR-moLftfRFQU?v=ul

Kép: Egy Kínában gyakran alkalmazott kínzási módszer illusztrálása (minghui.org)