Hírek,  Politika

39 ország bírálja Kínát az emberi jogok megsértése miatt

39 nyugati nemzet diplomatái bírálták Kínát az Egyesült Nemzetek Szervezetében az ujgur muszlimok emberi jogainak megsértése, valamint Hongkong autonómiájának megsértése miatt. Louis Charbonneau, az ENSZ igazgatója elismerte, hogy a szervezetnek létre kell hoznia egy nemzetközi mechanizmust a kínai rezsim által elkövetett jogsértések nyomon követésére és jelentésére.

Kína emberi jogi visszaélései

„Felszólítjuk Kínát, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, főleg a vallási és etnikai kisebbségekhez tartozó személyek jogait, különösen Hszincsiangban és Tibetben …

A vallás és a meggyőződés szabadságát, a mozgásszabadságot, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságát is szigorúan korlátozzák csak úgy, mint az ujgur kultúrát… A széles körű, aránytalan megfigyelés továbbra is az ujgurokat és más kisebbségeket célozza meg, és újabb jelentések készültek a kényszermunkáról és a kényszerű születésszabályozásról, beleértve a sterilizálást is,” ismertette a helyzetet Christoph Heusgen német nagykövet a 39 nemzet nevében, amint arról a VOA News is beszámolt (lásd a link alatt).

Heusgen arra kérte Kínát, hogy zárja be az ujgurok fogva tartására szolgáló fogolytáborokat. Megjegyezte, hogy tavaly 23 nemzet csatlakozott Kína elítéléséhez az ujgur kérdésben. Az a tény, hogy a szám 39-re nőtt, azt jelzi, hogy az egész világ egyre jobban aggódik a kínai rezsim kisebbségekkel szembeni politikája miatt. Jonathan Allen brit követ azt kérte Pekingtől, hogy engedje meg Michelle Bachelet ENSZ emberi jogi főbiztosnak, hogy ellátogasson Hszincsiang-ba, és önállóan értékelje az ujgur helyzetet. Valamint elítélte a nemzeti biztonsági törvény Hongkongban történő bevezetését is.

Bár az Egyesült Államok nem tett hivatalos nyilatkozatot az ENSZ ülésén, szintén a 39 ország közé tartozik, amelyek kiadták a közös nyilatkozatot.

Zhang Jun kínai nagykövet nem volt hajlandó foglalkozni az ujgur kérdéssel, ehelyett az Egyesült Államokat leckéztette, hogy „jól nézzen a tükörbe”, és foglalkozzon a saját társadalmában elterjedt faji megkülönböztetéssel. Jun kiemelte a Black Lives Matter kérdést, és azt javasolta, hogy Amerika nézzen szembe az évtizedek óta tartó faji igazságtalansággal.

Mindenesetre Jun azt nem ismerte el, hogy bármilyen faji kérdés is létezik az Egyesült Államokban, ezek társadalmi kérdések, és nem egyetlen törvény vagy kormányzati politika termékei. Ezzel szemben az ujgurok üldözése a kínai kormány által elfogadott és végrehajtott politika. A kettő összehasonlítása olyan, mint az alma és a narancs. Érdekes módon Kína 50 nemzet támogatását kapta meg, jóval többet, mint a közös nyilatkozatot adó 39 ország. A Kínát támogató országok közé tartozik Észak-Korea, Szíria, Irán, Venezuela stb. Egyes jelentések szerint néhány nyugati országra nyomást gyakoroltak, hogy ne legyen tagja a 39 nemzetnek.

Támadás a vallások ellen

A kínai rezsim az utóbbi időben egyre nagyobb buzgalommal küzd a vallási csoportok ellen. A buddhisták és a keresztények kénytelenek voltak elkerülni a temetési és esküvői szertartásokat is.

Az egyik Liaoning tartománybeli buddhistát letartóztatták, mert énekeket mondott a halottakért. A kormány még körülbelül 80 embert küldött az otthona lerombolására, és elkobzott minden birtokában lévő buddhista tárgyat.

Idén májusban a kínai hatóságok bírságot szabtak ki egy templomra, amiért az a kórusát az egyik tag esküvőjére küldte. A templomot egy hónapra bezárták.

A kormány a vallásos emberek nyugdíját is megvágja. Májusban a hatóságok megparancsolták egy 70 éves férfinak, hogy dobja a vízbe a keresztény kiadványait. Tavaly arra kényszerítették, hogy az otthonában levő keresztet Xi Jinping és Mao Ce-tung portréira cserélje le. A tisztviselők azzal fenyegetőztek, hogy megvonják a szegénységi státuszát (ami a szociális segély alapja), ha vallási összejöveteleken vesz részt.

Forrás: https://visiontimes.com/…/39-countries-criticize-china…