Hírek,  Politika

Tajvan tiltakozik a WHO éves találkozójáról való kizárás ellen

Tajvan ismét tiltakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves üléséről való kizárása ellen, és egy Kína általi „blokádot” nevezett meg felelősként. Hogy nem kapott meghívást a nemzetközi találkozóra, amelyen mindenekelőtt a koronavírus-járványról lett volna szó, „politikai megfontolások” eredménye volna, jelentette ki a tajvani külügyminisztérium hétfőn (november 9-én), röviddel az Egészségügyi Világszervezet pontosan egyhetes virtuális közgyűlésének a kezdete előtt.

Tekintettel a WHO „egészség mindenkinek” céljára, Tajvan kizárása a koronavírus-járvány közepette „irónia” volna – tette hozzá a Külügyminisztérium. Tajvan megfigyelőként részt vehetett az éves összejöveteleken 2009 és 2016 között Kínai Tajpej néven. A tajvani elnök asszony és függetlenséget támogató Tsai Ing-wen (Caj Jing-ven) 2016. évi megválasztása óta Peking azonban blokkolta a sziget részvételét.

Egyre több ország és szervezet követelte végül, hogy adják vissza Tajvannak a megfigyelői státusát az idei találkozón – azért is, mert az ország a SARS-CoV-2 elleni küzdelemben figyelemre méltó sikereket céloz meg: A tajvani egészségügyi hatóságok eddig csak 600 fertőzést és hét halálesetet regisztráltak a vírusos betegséggel való összefüggésben.

https://www.epochtimes.de/…/taiwan-protestiert-gegen…