Hírek

Tibet: Az elnyomás fokozódik a tibeti felkelés napja előtt

Tibet: Az elnyomás fokozódik a tibeti felkelés napja előtt

Március 10-én emlékeznek az 1959-es eseményekre. A KKP politikája a kisebbségi etnikai és vallási csoportok ellen sajnos nem változott.

Bitter Winter: A tibetiek a világ minden táján megemlékeznek minden évben március 10-én a tibeti felkelés napjáról, hogy emlékezzenek a Kínai Népköztársaság inváziója elleni 1959-es tibeti felkelésre. Ettől a naptól kezdve sok tibetinek, köztük Őszentségének, a Dalai Lámának, menedéket kellett találnia Indiában. Az indiai Dharamshalában 1959. április 28-án megalakult a száműzetésben lévő kormány, amelyet Közép-Tibeti Közigazgatásnak (CTA) neveztek el.

A tibetiek ellen folytatott kínai atrocitások azóta is könyörtelenül folytatódnak, amelynek célja elnyomás a vallás szabad gyakorlása, az emberi méltóság alapvető tiszteletben tartása, valamint a tibeti nyelv használatának és a tibeti kulturális identitás megőrzésének képessége ellen. A tibeti laikus buddhista lányok és apácák megdöbbentő sorsa, akiket rendszeresen erőszakoltak meg az átnevelési táborokban, csakúgy, mint a hszincsiangbeli muszlim nők, a KKP-politika rutinszerű kegyetlenségét mutatja a kulturális identitások, a vallási csoportok és az etnikai kisebbségek ellen. Úgy tűnik, mintha Tibetben még nem értek volna véget a kulturális forradalom borzalmai.

De a tibetiek nem maradtak tétlenek. Sok csoportot hoztak létre, hogy tiszteletet és szabadságot követeljenek. Néhány ezek közül nemzetközileg ismert, és nagyon hatékony.

A tibeti ifjúsági kongresszus (TYC), amelyet 1970. október 7-én alapítottak az indiai Dharamshalában, egy nemzetközi nem kormányzati szervezet, amely Tibet szabadságát támogatja. Ez a csoport kulcsfontosságú szerepet játszik a tibeti felkelés napjának népszerűsítésében és a szabad Tibet támogatásában. Alapítása óta a szervezet arra ösztönzi a fiatal tibetieket, hogy felkeljenek földjük identitása és szabadsága érdekében. 2008-ban, amikor a tibeti autonóm régió tüntetései a világ figyelmébe kerültek, és a kínai kormánynak számos kérdéssel kellett szembenéznie az ottani emberi jogokkal kapcsolatban, a TYC tagjai tiltakoztak a 2008. évi nyári olimpia fáklyafutóján.

Az 1994-ben alapított Hallgatók a Szabad Tibetért (SFT) a tibeti emberek emberi jogaiért és szabadságáért dolgozó diákok és aktivisták globális helyi hálózata. Az SFT gyakran szervezte meg a tibeti felkelési napi tüntetéseket a különböző országokban. Az SFT helyi szervei voltak minden évben február 13-án a tibeti függetlenség napjának fő szervezői. A tibeti nők megfogadták, hogy küzdenek az emberi jogok Kína általi megsértése ellen. 1984. szeptember 10-én Indiában megalakult egy befolyásos nőcsoport, a Tibeti Nőegylet (TWA).

Természetesen Peking feljelentette ezeket a csoportokat, hamisan „terrorizmussal” vádolva őket – ez a rendszer ellenzőire ráütött szokásos KKP-címke -, még akkor is, ha tevékenységük teljesen békés volt és marad.

A közelmúltban egy nagy összejövetelen Dharamshalában Lobsang Sangay, a Közép-Tibeti Közigazgatás Sikyong-ja (vagyis elnöke) kijelentette, hogy a tibeti szabadságharc vezetése mára a tibetiek új generációjának feladata, mind Tibet belsejében, mind a száműzetésben. Azt mondta: „a tibetiek fiatalabb generációja, akik világosan és hangosan követelik identitásukat, szabadságukat és egységüket. A száműzetésben élő tibetiek új generációja hasonló törekvésekben vesz részt. ” Sangay azt is hangsúlyozta, hogy „hosszú távú stratégiára van szükség a küzdelem megerősítésére és fenntartására”, hozzátéve, hogy „szükségünk van a tibeti világban az önállóság megteremtésére, gondolkodásban és cselekvésben egyaránt”. Sürgette a modern oktatás és a hagyományos értékek ötvözésének fontosságát, hogy szilárdabb alapokat biztosítson a tibeti szabadságmozgalom folytatásához.

Korábban a Dalai Láma azt mondta, hogy Kína tibeti politikája egy kudarc, ez sérti Kína saját imázsát is, amire sok értelmiségi is rámutatott. Őszentségének alkalma volt arra is, hogy megjegyezze, hogy „[a] kommunisták agymosást, kínzást, megvesztegetést és gyilkolást végeznek, de a tibeti szellemet nem törték meg. A tibeti nép elszántsága nagyon erős, ezért sok oka van a jövőbe vetett bizakodásnak.”

62 évvel az 1959-es felkelés után itt az ideje, hogy Kína abbahagyja az emberi jogok megsértését Tibetben, és helyreállítsa a tibetiek kulturális identitásának és vallásszabadságának teljes tiszteletét. Az egész világ figyeli őket.

Credit: Tashi Samdup

Forrás:

Képek: Bitter Winter – Lhasa, 2021. március: A rendőrség fokozza a megfigyelést március 10. előtt.