Politika

Trudeau azt állítja, hogy Kína fokozta a „kényszerdiplomáciáját” Kanadával és a szövetségeseivel szemben

Justin Trudeau miniszterelnök szerint történt egy váltás Peking „kényszerdiplomáciájában”, így Kanada és a szövetségesei egyaránt hasonló típusú nyomást tapasztalnak Kína részéről.

„Az elmúlt évek során számos országok különféle ügynökei, különböző nyomás gyakorló taktikákat vetettek be a kanadai sajtóorgánumokban… és a különböző közösségekben,” mondta Trudeau egy november 13-i sajtótájékoztatón.

„Ugyanakkor láttuk, hogy Kína részéről történt egy elmozdulás az egyre erőszakosabb diplomáciai megközelítés felé.”

Trudeau a Kanadai Biztonsági Hírszerző Szolgálattal (CSIS) kapcsolatos kérdésre adott válaszában megjegyezte, hogy Peking titkos tisztviselőket és megbízottakat használ Kanadában arra, hogy elhallgattassa a diaszpóra tagjait, akik a kínai rezsimet kritizálják. A Globe and Mail által kapott nyilatkozat szerint az olyan országok, mint Kína, megbízható ügynököket vetnek be, „hogy segítsék őket a fenyegetés különböző formáinak alkalmazásában”.

Trudeau szerint Peking agresszívebb magatartása megfigyelhető Michael Kovrig és Michael Spavor kanadai állampolgárok „önkényes fogvatartásánál”, valamint megfigyelhető az a „jelentősen megmerevedett magatartás”, amikor az emberi jogok helyzetéről, vagy a Hongkongban és az ujgur muzulmánokon, Xinjiangban alkalmazott kényszerrel kapcsolatban vonják őket kérdőre.

„Láttuk, hogy Kína egyre erőteljesebben válaszol, és ez az egyik oka annak, hogy Kanada nagyon szorosan együttműködik a hasonló gondolkodású szövetségesekkel szerte a világon, akik valamennyien azonos típusú nyomást tapasztalnak, annak érdekében, hogy valóban közös frontot tudjanak kialakítani.”

François-Philippe Champagne külügyminiszter szerdán elítélte Kínát a négy demokráciapárti törvényhozó eltávolításának kikényszerítése miatt a hongkongi törvényhozásából, mondván, hogy ez a lépés „további támadás Hongkong magas szintű szabadságjogai ellen”.

„Mélységesen csalódtunk, hogy Kína úgy döntött, megszegi a nemzetközi kötelezettségeit. Kanada továbbra is kiáll a hongkongi nép mellett ”- mondta Champagne.

Ugyanezen a napon Trudeau azt mondta, hogy Kanada nem enged Peking nyomásának Meng Wanzhou ügyében. A Huawei vezetőjét Kanadában tartóztatták le az Amerikai Egyesült Államok kiadatási kérelme alapján. Kína egyre ellenségesebb magatartást tanúsított Kanadával szemben Meng letartóztatását követően, többek között Kovrig és Spavor letartóztatásával, a kábítószer-bűncselekményekkel vádolt kanadaiak halálos ítéletével, és a kanadai mezőgazdasági behozatal blokkolásával.

„Kína továbbra is azt gondolja, hogy csak elég nyomást kell gyakorolniuk ránk, mi pedig… engedünk, de ez pont ellentétes a mi álláspontunkkal” – mondta Trudeau.

A november 13-i sajtótájékoztatón Trudeau-t arról kérdezték, hogy fontolgatja-e a külföldi ügynökök nyilvántartásának létrehozását azon intézkedések részeként, amelyek a pekingi ügynökök kanadai alkalmazásával foglalkoznak, ahogy arról a CSIS beszámolt. Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália törvényi előírják a személyek számára, hogy regisztrálniuk kell magukat, ha külföldi szervezet ügynökeiként dolgoznak. Trudeau a válaszában nem foglalkozott a kérdéssel.

Forrás: https://www.theepochtimes.com/trudeau-says-china-has…