Politika

Peking gazdasági és politikai befolyása az Egyesült Államokban „könyörtelen”

A kínai rezsim rendelkezik “az Egyesült Államok választásaiba beavatkozni kívánó országok” legnagyobb horderejű programjával – mondta Robert O’Brien, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Peking az Egyesült Államokban is a legaktívabb szerepet vállalta a politikai befolyásolásban.

„Mindig lesz propaganda. Mindig erőfeszítéseket tesznek arra, hogy befolyásoljanak minket”- mondta Robert O’Brien az újságíróknak pénteken (szeptember 4-én) egy tájékoztatón. „Tudjuk, hogy a kínaiak vállalták a legaktívabb szerepet.”

A nemzetbiztonsági tanácsadó a hét elején csatlakozott William Barr ügyvédhez azzal a véleménnyel kapcsolatban, mi szerint Oroszország helyett Kína jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államok választási biztonságára. O’Brien elmondta, hogy egyetért Barr „100 százalékos” értékelésével.

William Evanina, a Nemzeti Kémelhárító és Biztonsági Központ igazgatója júliusban elmondta, hogy Peking fokozza lobbitevékenységét az országban. A rezsim megpróbálja alakítani az amerikai politikát, nyomást gyakorolni a politikai alakokra és ellenkritikát használ Kínával szemben – mondta az igazgató. Evanina később hozzátette, hogy Peking inkább Trumpot temetné el a választásokon, tekintettel a kormány egyre szigorúbb álláspontjára a rezsim iránt.

Peking megpróbálja befolyásolni az Egyesült Államok gazdasági és politikai elitjét

Az amerikai választásokba és politikába való beavatkozás kínai kísérletei – Oroszország módszereivel ellentétben – gazdasági ösztönzők vagy kényszer alkalmazására összpontosítanak a gazdasági és politikai elit befolyásolása mellett. Ezek olyan szereplők, akik alakítják a jelöltek politikáját és választási platformját – mondta korábban az Epoch Times egyik szakértője. Peking ambíciói azonban meghaladják a választást.

„A kínaiak célja, hogy … lehorgonyozzanak nyugaton. És annyira erősek az ottani helyzetükben, hogy senki sem mondhat nemet nekik, ha akarnak valamit. ”- mondta egy korábbi interjújában Jeff Nyquist, a kínai és az orosz stratégia kutatója.

Az amerikai tisztviselők nemrégiben riadót fújtak, miszerint a rezsim amerikai üzleti vezetőket és tisztviselőket célzott volna meg. Arra kényszerítik őket, hogy Peking-barát álláspontot képviseljenek.

O’Brien szerint a rezsim megpróbálja befolyásolni az amerikai üzleti vezetőket „azzal, hogy ha nem támogat minket az Egyesült Államokban, akkor a vállalkozásainak esélye sincs Kínában”.

A külpolitika kudarca az elmúlt 40 évben

O’Brien az Egyesült Államok hozzáállását a kínai rezsimhez „az amerikai külpolitika legnagyobb kudarcának nevezi az elmúlt 40 évben”.

A tanácsadó szerint a nyugaton uralkodó „mantra” az volt, hogy Kína demokratikusabbá válik, ha gazdagabb. Ezért „szemet hunyunk a rosszindulatú kínai tevékenységek felett, legyen szó szellemi tulajdonunk lopásáról, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról vagy szomszédaink zaklatásáról” – mondta pénteken a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

De a valóságban „az ellenkezője történt” – mondta O’Brien. „Kína emberi jogi visszaélései az évek során egyre rosszabbá váltak” – tette hozzá. Idézte a kommunista rezsim visszaélését az ujgur muszlimokkal és más vallási kisebbségekkel, a hongkongi szabadságjogok aláásását és a Tajvan elleni agressziót.

Eközben Peking az amerikai szellemi tulajdon ellopására irányuló agresszív kampányt vezetett azzal a céllal, hogy megelőzze az Egyesült Államokat mint gazdasági nagyhatalmat – mondta O’Brien.

Peking befolyása „könyörtelen”

„A kínai tevékenység mértéke az Egyesült Államok ellen könyörtelen” – mondta. „Soha nem láttunk még hasonlót. Ilyen még soha nem történt a szovjetekkel folytatott hidegháborúban sem. „

O’Brien Donald Trump amerikai elnököt 40 év után az első elnöknek nevezte, aki kiállt a kínaiak ellen. Szerinte a kormány „határozott lépéseket tett” a rezsim tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata, az Egyesült Államok szellemi tulajdonának ellopása és az emberi jogok megsértése ellen.

Az amerikai kormány a közelmúltban megbírságolta a kínai tisztviselőket és egy félkatonai csoportot a hszincsiangi ujgur muszlimok elnyomásában játszott szerepükért. Szankcionálta a hongkongi vezetőt, Carrie Lam-ot, valamint más hongkongi és kínai tisztviselőket a város szabadságainak aláásása miatt.

Az eredeti cikk a The Epoch Times USA-ban jelent meg (német fordítás: sza).

Eredeti változat: China Has Taken ‘Most Active Role’ in US Election Interference: National Security Adviser

Forrás: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/pekings-wirtschaftlicher-und-politischer-einfluss-in-den-usa-unerbittlich-a3329993.html

Kép: Wattana Bo