Hírek

Négy orvos börtönbüntetése illegális szerveltávolításért Kínában reflektorfénybe helyezi az erőszakos szerveltávolításokat

Kínában egy illegális szerveltávolításokkal kapcsolatos bűneset, amelyeket egy engedéllyel nem rendelkező mentőautóban bonyolítottak le, rávilágít Peking folyamatos erőfeszítéseire, hogy elfedje a lelkiismereti foglyoktól történő erőszakos szerveltávolítások államilag támogatott gyakorlatát.

Tavaly júliusban négy kelet-kínai orvost 12 és 28 hónap közötti börtönbüntetésre ítéltek Kínában, miután bűnösnek találták őket abban, hogy illegálisan vették ki Li Peng, egy kórházi beteg máját és két veséjét, a halálát követően.

Az esetről az állami média számolt be, és nem cenzúrázták őket, ami egy, a kérdéssel foglalkozó szakértő szerint arra utal, hogy a kínai rezsim arra akarta felhasználni a történetet, hogy elterelje a figyelmet az államilag jóváhagyott, erőszakos szervkereskedelemről.

A kínai állami média szerint Li mája egy pekingi katonai kórházban került átültetésre, veséi pedig a szomszédos Tianjin város kórházában. Egy amerikai székhelyű nonprofit szervezet mindkét kórházat az élő politikai foglyokon végrehajtott erőszakos szerveltávolításokkal gyanúsított központokként azonosította.

Az orvosok, valamint két másik bűntársuk ellen azt követően emeltek vádat, hogy Li fia, Shi Xianglin értesítette a hatóságokat, hogy édesanyja adományozási adatai nem szerepelnek Kína hivatalos szervdonor adatbázisában – közölte a kínai média. A lap szerint Shi azután kezdett gyanakodni, hogy valami nincs rendben, miután felfedezte, hogy unokatestvérének, Shi Zijunnak 200 000 jüant (kb. 30 780 dollár) fizettek ki két nappal azután, hogy édesanyja szerveit eltávolították. Kína hivatalos szervadományozási programja értelmében a donorokat nem kell kártalanítani a kínai hatóságok szerint.

A pénzt állítólag Huang Chaoyang helyi üzletember fizette ki, akit tavaly szintén 10 hónap börtönbüntetésre ítéltek az engedély nélküli szerveltávolításokban játszott szerepe miatt. A kínai állami média szerint Huang egy orvosi berendezéseket értékesítő üzletember volt.

A négy orvos később fellebbezett a büntetésük ellen, a kiírás szerint azzal érvelve, hogy amit tettek, az az „állam által jóváhagyott” kötelesség, mivel egyszerűen a kórházi felügyelőik utasítását követték.

Illegális szervkitermelés

Li, a kelet-kínai Anhui tartomány Huaiyuan megyéjében élő 53 éves nő 2018. február 15-én halt meg a helyi kórházban, a Huaiyuan megyei Népi Kórházban. Négy nappal korábban szállították az intenzív osztályra, miután mostohafia egy baltás támadás során megsebesítette – közölte az állami média.

2018. február 12-én, miután egy napot az intenzív osztályon töltött, megállapították, hogy Li kritikus állapotban van, és légzési elégtelenség jeleit mutatja.

Yang, a kórház intenzív osztályának helyettes főorvosa és igazgatója volt az az orvos, aki Li-t gondozta, amikor felvették az osztályra.

A helyi média szerint Yang volt az, aki meggyőzte Li férjét és lányát, hogy írják alá az önkéntes szervadományozási nyilatkozatot, miután megígérte, hogy pénzt kapnak érte. Kezdetben Yang azt ígérte, hogy a családnak 160 000 jüant (kb. 24 630 dollár) fizetnek, de Li unokaöccse, Shi Zijun kérésére 200 000 jüanra emelte az összeget. Li férje és lánya 2018. február 14-én, egy nappal Li halála előtt írta alá a nyomtatványt a csatorna szerint.

Miután megkapta a család jóváhagyását, Yang felhívta Huang Xinlit, aki a közeli Nanjing város egyik kórházában dolgozott, és Huang meghozta a döntést a szerveltávolítással kapcsolatban, miszerint Li szervei alkalmasak lennének szervátültetési műtétre – jelentette a helyi média.

Huang akkoriban a Nanjingi Egyetem Orvosi Karához tartozó Nanjingi Kórház főorvosa volt. Huang az ottani munkaviszonyát megelőzően a Jiangsu Népi Kórházban dolgozott, egy állami kórházban, amely a keleti Jiangsu tartomány fővárosában, Nanjingban található.

Az állami média szerint Huang ezután elintézte, hogy egy korábbi kollégája, Lu Shen és egy másik orvos, Wang Hailang egy mentőautóban távolítsa el Li szerveit. Lu a Jiangsu Népi Kórház hepatobiliáris és hasnyálmirigy sebészetének főorvosa volt. Wang az Anhui-i Huaibei Bányászok Általános Kórházának a szájsebésze volt.

Li szerveit közvetlenül a halála után távolították el, de nem volt világos, hol parkolt a mentőautó, amikor a műtétre sor került.

Az engedéllyel nem rendelkező mentőautó tulajdonosa Ou Yang volt, aki egy év és egy hónapos büntetést kapott ugyanabban a perben, mint Huang Chaoyang üzletember és a négy orvos. A kínai állami média szerint Ou 2015-ben vásárolta a mentőautót az Anhui tartományi Szucsou városának egyik kormányzati egészségügyi központjától.

Azóta új rendszámot kapott a mentőautóra, és a járművet a helyi kórházakhoz közeli területekről történő betegszállításra kezdte használni.

Anhui tartomány egyik helyi bíróságán egy júliusban tartott tárgyaláson mind a négy orvost elítélték a holttest szándékos megsemmisítésének bűntette miatt.

Míg Lu-t csak Li szerveinek eltávolításáért találták felelősnek, a másik három orvost bűnösnek találták abban, hogy 2017 és 2019 között Huaiyuan megyében 10 másik személyen is végeztek engedély nélküli szerveltávolításokat.

Részletek nem ismertek ezzel a 10 személlyel kapcsolatban, de Huangról kiderült, hogy ő volt a fő sebész a műtéteknél. Ou, az engedély nélküli mentőautó tulajdonosa szintén részt vett a 10 személy közül 7-nek az illegális szerveltávolításában.

Lu-t egy év börtönbüntetésre ítélték, míg Huangot, Yangot és Wangot két év és négy hónap, két év és két hónap, illetve két év börtönbüntetésre ítélték.

A négy orvos fellebbezett az Anhui tartományban található Bengbu város köztes bíróságához. A bíróság elutasította a fellebbezésüket, és augusztusban helybenhagyta az alsóbb fokú bíróság ítéletét. A vádlottak azzal érveltek, hogy cselekedeteik engedélyezettek voltak, mivel a kórházi felettesük utasításait követték.

Április 19-én a Tencent és a NetEase kínai hírportálok arról számoltak be, hogy Lu Shen Lu Dahai néven fellebbezett a tartomány legfelsőbb bíróságához, az Anhui Felsőbb Népi Bírósághoz.

Szerveltávolítások

A két kórházat, amelyek Li máját és veséjét átvették – a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) 302. számú kórházát és a Tianjin First Central Hospital-t az amerikai székhelyű World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) nevezte meg, mert feltételezhetően szerepet játszottak a Fálun Gong-ot gyakorló foglyok szerveinek erőszakos eltávolításában.

A PLA kórháza számos májátültetést hajtott végre. A WOIPFG adatai szerint 2005 áprilisa és 2010 áprilisa között 310, 2010 májusa és 2012 decembere között pedig 146 ilyen műtétet hajtottak végre.

A Fálun Dáfá néven is ismert Fálun Gong meditációs gyakorlat követőit 1999 óta üldözi a kínai rezsim. A Fálun Dáfá Információs Központ szerint több millió gyakorlót zártak börtönökbe, munkatáborokba, pszichiátriai osztályokra és más létesítményekbe.

A 2000-es években jelentek meg riportok arról, hogy a kínai kommunista rezsim rendszeresen megöli a fogva tartott Fálun Gong gyakorlókat, hogy a szerveiket átültetésre használják fel. Abban az időben Kínának nem volt hivatalos szervadományozási programja, és a kínai tisztviselők szerint a szervek főként kivégzett foglyoktól származtak.

Kína szervátültetési rendszerének egyre nagyobb ellenőrzése közben a rezsim bejelentette, hogy 2015. január 1-jétől kezdve felhagy a kivégzett foglyoktól származó szervek eltávolításával, és azt állította, hogy kizárólag az önkéntes adományozás új rendszerére támaszkodik. Peking állítását azonban egy londoni székhelyű népbíróság 2019-es jelentése cáfolta.

A jelentés egy éves vizsgálatot követően arra a következtetésre jutott, hogy az erőszakos szervkivétel „jelentős mértékben” zajlik Kínában, és a Fálun Gong gyakorlók a szervek fő forrásai.

A The Epoch Times 2016-os oknyomozó riportja arra a következtetésre jutott, hogy a Tianjin First Central Hospitalban több tízezren halhattak meg, mivel a kórház több transzplantációt hajtott végre, mint amennyit a kivégzett foglyok szervei el tudtak volna látni.

Április 13-án a WOIPFG vizsgálati jelentést tett közzé a Jiangsu Népkórházról. 2018 novemberében a kórház egyik orvosa nem tagadta, hogy a Fálun Gong követőitől szereztek be transzplantációs szerveket, amikor válaszolt a WOIPFG nyomozójának telefonos megkeresésére, aki a Kínai Kommunista Párt (KKP) tisztviselőjének adta ki magát. Az orvos azt is elmondta, hogy egy májátültetési műtétet kevesebb, mint két héten belül el lehet intézni.

A jelentés tartalmazott egy 2017-es hangfelvételt is, amely a WOIPFG egyik nyomozója, aki a májátültetési műtétekről érdeklődő személynek adta ki magát, és a kórház egy meg nem nevezett májátültető orvosa közötti telefonbeszélgetésről készült. Az orvos azt mondta, hogy egy szerv akár két héten belül rendelkezésre állhat, ami rövidebb várakozási idő, mint a közeli Nanjing Drum Tower kórházban.

A Nanjing Drum Tower kórház szintén szerepel a WOIPFG azon kórházlistáján, amelyek valószínűleg részt vesznek az erőszakos szervkereskedelemben.

Változás a narratívában

A WOIPFG elnöke, Wang Zhiyuan a The Epoch Times kínai nyelvű kiadásának adott interjújában elmondta, hogy Li ügyét nem cenzúrázták, és a kínai állami média széles körben beszámolt róla.

Wang szerint a KKP arra próbálja felhasználni a híreket, hogy a kínai szervkereskedelemmel kapcsolatos narratívát megfordítsa – azt a történetet próbálja beállítani, hogy ezeket a bűncselekményeket mind magánszemélyek követik el, és a kínai hatóságok azok, akik megpróbálják megállítani őket.

A valóságban a lelkiismereti foglyok szerveinek begyűjtése egy államilag jóváhagyott kiterjedt vállalkozás Kínában, amely magában foglalja a KKP Központi Politikai és Jogi Bizottságához tartozó kormányzati szerveket, a kínai hadsereget, a rendőri egységeket és a katonai rendőrséget, valamint a regionális párt- és kormányzati szervek együttműködését is – mondta Wang.

Elmondta, hogy az orvosokra kiszabott ítéletek meglehetősen enyhék voltak, mert bár a KKP propagandacélokra akarta felhasználni az ügyet, nem akarta túlságosan felhívni a figyelmet az ügyre, mivel az orvosok valószínűleg a kórházaik utasítására cselekedtek.

A legutóbbi hírek alapján Wang azt mondta, hogy néhány kínai kórház nyilvánvalóan még mindig részt vesz élő Fálun Gong követők szerveinek eltávolításában.

A kínai szervkereskedelem az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott Nyugaton, különösen, mivel az Egyesült Államok és más demokráciák fokozottabban bírálják a KKP-t a súlyos emberi jogi visszaélések sorozata miatt.

Az Egyesült Államokban Virginia állam nyolc megyéje fogadott el egy határozatot, amelyben elítélik Kína folyamatos gyakorlatát, amely szerint a lelkiismereti foglyoktól szerveket vesznek el. Április 15-én a texasi szenátus hasonló határozatot fogadott el.

Március elején az amerikai törvényhozók mind a szenátusban, mind a képviselőházban törvényjavaslatot terjesztettek elő, hogy a kínai szervkereskedelemmel kapcsolatban elszámoltathatóságot kérjenek. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, az amerikai kormány szankciókat szabhat ki a szervkereskedelemért felelős személyekre és kormányzati tisztviselőkre.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/jailing-of-4-doctors-for-illegal-organ-extraction-in-china-casts-spotlight-on-forced-organ-harvesting_3791016.html?fbclid=IwAR1SangIcm0nCZXD0zPNjUoJW-FYrqefRfKjTZoi7nS8PGpHDZ8BqyjrP9A?v=ul

Kép: Hospital Source – ET