Kultúra,  Történelem

Tiying, a nagy bátorság lánya

A korai kínai Han dinasztiában, a „súlyos testi büntetések” még fennmaradtak a jogrendszerben, amelyeket szélesebb körben vetettek be az előző Qin dinasztiában. A testi bántalmazás szándékos büntetésének kiszabása általánosan elfogadott volt. A kormányzati tisztviselők gyakran alkalmazták bűnözők megbüntetésénél, mint például: az orr, a fülek vagy a végtagok levágása, és az arc bűnözőket megbélyegző tetoválása. Azonban, egy bátor tinédzser lány miatt ezeket a brutális és embertelen gyakorlatokat eltörölték Wen császár uralkodása alatt, a Han dinasztiában. A lány neve Tiying Chunyu volt.

Tiying édesapjának öt lánya közül a legfiatalabbik volt. Édesapja kezdetben alacsony rangú tisztviselőként dolgozott, később orvos lett belőle, miután egy híres orvosnál tanult. A helyi környezetében nagy elismerésnek örvendett, amit az orvosi képességeinek köszönhetett, a betegek sorban álltak a kezeléseiért. Azonban amikor nem sikerült egy nagyon gazdag és befolyásos ember szeretett feleségének az életét megmentenie, a letört férj nehezményezte ezt és megvádolta őt a helyi bíróság előtt. Azt állította, hogy az ő receptje okozta a felesége halálát. Tiying édesapja ellen kivizsgálás nélkül azonnal vádat emeltek és elküldték a fővárosba, ahol súlyos testi büntetések elé nézett.

Amikor Tiying édesapja meglátta a börtönben a rácsokon keresztül az öt zokogó lányát, így sóhajtott fel: „Elküldenek a fővárosba büntetésre, ahová nő nem követhet. Bárcsak lenne egy fiam!”

Tiying meghallotta ezt és elgondolkodtatta, hogy hogyan is kelhetne apja védelmére. Követte őt egész úton a fővárosba és gondoskodott a csoport életéről. Neki is segített valaki, aki elkészítette a petíciós levél vázlatát, amely Wen császárnak volt címezve. A levelet ő maga adta át a palota testőrségének.

A levélben a következő állt: „Hivatalnokként az édesapám hűséges volt a kötelességéhez, orvosként oly sok életet mentett meg. Mégis most súlyos testi büntetésekkel kell szembe néznie egy hamis vád miatt. Egyszer egy férfit megcsonkítottak, később bebizonyosodott az ártatlansága, de nyomorék lett és nem volt többé lehetőség visszafordítani a megélt szenvedését. Hallottam egy történetet egy fiúról, aki kiválthatta apja bűnösségét. Lányaként ki szeretném váltani apám bűnét, méghozzá azzal, hogy rabszolgája leszek életem végéig. Könyörgöm Önnek, mert csak Ön mentheti meg a súlyos testi büntetésektől az apámat, és így esélyt kaphat az újra kezdésre.”

Wen császárt mélyen megindította Tiying kérelme és ámulatba is ejtette a tinédzser lány bátorsága. A császár nemcsak, hogy megkegyelmezett az apjának és neki magának, de megszüntette a kegyetlen „súlyos testi büntetéseket is”.

Tiying története az édesapja megmentéséről széles körben ismertté vált Kínában, és úgy beszélik, hogy egyszer egy történész azt mondta a lányról: „Sok fiú hasznára van az édesapjának, de azt kívánom, hogy bárcsak lehetne egy olyan lányom mint amilyen Tiying volt!”

Forrás: Történetek az ősi Kínából

Kép: Ti Ying,a merész lány aki megmentette az édesapját (Illusztrálta: Blue Hsiao)